Platformeconomie

Neobank Bunq belegt via NN in hypotheken

De Nederlandse mobiele bank Bunq, opgericht in 2015, gaat het geld van haar rekeninghouders beleggen in hypotheken. Dat heeft de zogenoemde neobank maandag bekendgemaakt.

Bunq gaat vooralsnog geen hypotheken kopen onder de eigen naam. In plaats daarvan neemt de bank, die volledig in handen is van oprichter Ali Niknam, hypotheekportefeuilles over van Venn Hypotheken, een dochter van verzekeraar NN. Volgens Het Financieele Dagblad staat de eerste 100 miljoen euro aan vastgoedtransacties inmiddels op de balans.

De klanten van Bunq, dat beschikbaar is in dertig Europese landen, hadden eind vorig jaar ongeveer 433 miljoen euro op hun rekeningen bij de neobank gestald. Dat betekende een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Een groot deel van die tegoeden, meer dan 300 miljoen, stond tot nu toe vooral gestald bij de Europese Centrale Bank. Dat kostte Bunq vorig jaar zo’n 1,28 miljoen euro aan negatieve rente. Door de tegoeden in risicovollere beleggingen te stoppen, kan die verliespost kleiner worden gemaakt. Bunq maakte vorig jaar bijna 14 miljoen euro verlies; de bank heeft nog nooit zwarte cijfers geschreven. Niknam heeft de verliezen tot nu toe steeds aangevuld. Hij stak tot en met het boekjaar 2019 bijna 45 miljoen euro eigen geld in de bank. (NRC)