Celstraf van twaalf jaar voor oud-Maleisisch premier Najib Razak

Corruptie Volgens de rechter heeft de voormalig premier van Maleisië Najib Razak zich verrijkt aan een miljardenfonds dat was bedoeld om de Maleisische economie mee te stimuleren.
Voormalig Maleisisch premier Najib Razak en zijn vrouw in juli 2018.
Voormalig Maleisisch premier Najib Razak en zijn vrouw in juli 2018. Foto Yam G-Jun / AP

Oud-premier Najib Razak van Maleisië is dinsdag door de rechtbank in Kuala Lumpur tot twaalf jaar cel veroordeeld vanwege zijn rol bij het fraudeschandaal rond het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad, ook bekend als 1MDB. Razak heeft het miljardenfonds, dat was bedoeld om de Maleisische economie mee te stimuleren, volgens de rechter geplunderd. In totaal is de voormalig premier aangeklaagd voor 42 misdrijven die in vijf verschillende rechtszaken worden behandeld.

Razak kwam in 2009 in Maleisië aan de macht en richtte vrijwel direct na zijn aanstelling het investeringsfonds op. Uit onderzoeken zou blijken dat zo’n 4,5 miljard dollar (omgerekend ruim 3,8 miljard euro) uit het fonds is gestolen. Via financiële constructies, waarin ook ING-rekeningen een rol speelden, zou Razak het geld hebben weggesluisd en hebben gebruikt voor hotelovernachtingen, sieraden en kunstwerken. Bij invallen in zijn huizen werden twee jaar geleden onder meer 2.200 ringen, 423 horloges, 1.400 halskettingen en 567 handtassen gevonden. Honderden miljoenen euro’s zijn op privérekeningen van Najib terechtgekomen. Daarnaast zou Razak zijn stiefzoon en filmproducent Riza Aziz miljoenen hebben gegeven uit het staatsfonds.

Lees ook: Vooral de premier profiteerde van het Maleisische investeringsfonds

‘Misleid door bankiers’

Al eerder kwam het corruptieschandaal aan het licht in Maleisië. De anticorruptiecommissie verklaarde Najib toen onschuldig. Die uitspraak leidde tot grote demonstraties in het Aziatische land. Bij de verkiezingen in mei 2018 verloor de partij van Razak, die lange tijd de grootste was, onverwachts de meerderheid. Na die nederlaag werd Razak gearresteerd.

Razak verklaarde eerder al onschuldig te zijn. Zijn vrouw, die ook is aangeklaagd voor corruptie, en hij zouden zijn misleid door bankiers. Volgens de rechter kan echter na alle bewijzen in het eerste proces worden vastgesteld dat de aanklager de zaak tegen Razak met succes heeft onderbouwd.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor 3,9 miljard dollar (3,4 miljard euro) heeft geschikt met het Maleisische ministerie van Financiën in de 1MDB-fraudezaak. De bank maakte het geld over aan het ministerie en wordt daardoor niet langer vervolgd voor fraude in de zaak. Goldman Sachs erkende dat twee oud-medewerkers fouten hebben gemaakt bij drie transacties, die ertoe hebben geleid dat miljarden konden worden weggesluisd.