Offerfeest

NVWA moet afgekeurde coronamaatregelen slachterijen opnieuw beoordelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet de coronamaatregelen die twee slachterijen hadden bedacht om het slachten voor het Offerfeest op een veilige manier te laten verlopen, opnieuw toetsen. Bij een eerdere toetsing zijn procedurele fouten gemaakt, heeft de rechtbank Den Haag maandag bepaald. Het Harderwijkse slachthuis Ipekci en slachterij Henk Worst uit Nijkerk hadden een kort geding aangespannen, omdat de NVWA hun plannen had afgewezen. Wat er precies is misgegaan bij de beoordeling van de eerste plannen, kon een woordvoerder van de rechtbank niet toelichten. Wel heeft de rechter bepaald dat, als de plannen bij de nieuwe toetsing niet meteen voldoen, de NVWA in „constructief overleg” dient te gaan met de slachthuizen over welke aanpassingen kunnen worden gedaan. Donderdagavond begint het Offerfeest. In aanloop naar die voor moslims belangrijke viering worden veel schapen en geiten op rituele wijze geslacht. Het vlees wordt vaak kort na de slachting ongekoeld opgehaald. De slachterijen moeten dit jaar extra maatregelen treffen om dit proces veilig te laten verlopen. (NRC)