Miljoenenroof iPhones op Schiphol - mogelijk met hulp van binnenuit

Diefstal Voor de derde keer in korte tijd werd een grote ladingdiefstal gepleegd rond Schiphol. De marechaussee houdt rekening met hulp van binnenuit. Eén persoon werd aangehouden.
Reizigers op Schiphol. Rondom de luchthaven vond al drie keer een grote roof plaats.
Reizigers op Schiphol. Rondom de luchthaven vond al drie keer een grote roof plaats. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Ladingdieven hebben voor 3 miljoen euro aan iPhones gestolen van het bedrijventerrein bij de luchthaven Schiphol. De Koninklijke Marechaussee houdt ermee rekening dat de roof met hulp van binnenuit is gepleegd. De diefstal voltrok zich al op zaterdag 14 maart, maar werd dinsdag pas bekendgemaakt. Een 35-jarige man uit Polen werd een dag na de roof aangehouden.

Mogelijk werd de miljoenroof gepleegd met behulp van vervalste vrachtdocumenten, aldus de marechaussee. De lading is vermoedelijk in het Noord-Hollandse Edam gelost of overgeladen. Ook werden kort na de diefstal meerdere telefoons geactiveerd in Nederland. Het is onduidelijk of er telefoons werden teruggevonden.

Drie roverijen

De Poolse man die werd aangehouden, is de chauffeur die de zending meenam van Schiphol. Hij is inmiddels vrijgelaten, maar hij blijft verdachte. De marechaussee doet een oproep aan mensen die meer weten over de miljoenenroof om zich te melden.

Het is de derde keer in korte tijd dat een grote ladingdiefstal plaatsvindt rond Schiphol. In mei dit jaar werd een grote partij smartwatches gestolen en in de zomer van 2019 een grote hoeveelheid andere elektronica. Ook voor deze ontvreemdingen wordt ermee rekening gehouden dat die met hulp van binnenuit werden gepleegd, zegt een woordvoerder. Volgens de woordvoerder behandelt de marechaussee de drie zaken afzonderlijk.