Marinebasis Den Helder

Tot vier maanden cel voor aanranding

Drie militairen moeten tot vier maanden de cel in voor meerdere zedendelicten waarvan een andere militair slachtoffer was. De incidenten deden zich voor op de marinebasis in Den Helder in mei 2018. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem legde maandag hogere straffen op dan justitie had geëist.

In mei 2018 werd het inmiddels 22-jarige slachtoffer met geweld vastgepakt, op een tafel vastgehouden en daarna naar de grond gewerkt. Vervolgens werd het slachtoffer volgens de rechters „tegen zijn wil door een blote penis geswaffeld en zijn er neukbewegingen tegen zijn lichaam aan gemaakt”. Ook hurkte een van de verdachten – matroos Nicky G. (28) – volgens de rechters met ontblote billen voor het gezicht van het slachtoffer. Al eerder werd de man gepest en geïntimideerd door zijn collega’s.

Volgens de rechters dwong de 35-jarige sergeant Raymond van der P. het slachtoffer een hamer in zijn mond te doen om orale seks na te bootsen. Ook wordt P. ervan beschuldigd het bevel aan een van de medeverdachten te hebben gegeven de broek van het slachtoffer uit te trekken.

De militaire kamer noemt de incidenten „zeer vernederend”. Er is inbreuk gemaakt op „de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer”, aldus de rechters. De incidenten schaden ook het aanzien van de krijgsmacht.

De integriteitscommissie van het ministerie van Defensie onderzoekt de cultuur binnen de marine. De afgelopen twee jaar zouden vier officiële meldingen zijn gedaan van ongewenst gedrag. Het onderzoeksrapport volgt na de zomer.