Analyse

In hele provincie Antwerpen geldt avondklok

Coronamaatregelen In België groeien de zorgen over de heropleving van het virus met de dag. De dichtstbevolkte provincie is goed voor circa de helft van het totaal aantal coronagevallen. „Kom alsjeblieft niet naar Antwerpen.”

Met vergaande maatregelen probeert de Belgische provincie Antwerpen de heropleving van het coronavirus te onderdrukken. Cafés en restaurants moeten om 23.00 uur hun deuren sluiten en een avondklok verbiedt mensen tussen 23.30 en 06.00 uur op straat te komen. Mondkapjes worden buitenshuis verplicht, sporten in groepsverband is voorlopig verboden en thuiswerken is weer verplicht. Sportscholen sluiten en evenementen zijn afgelast.

De maatregelen werden maandagnacht aangekondigd en gelden vanaf woensdag. „Kom alsjeblieft niet naar Antwerpen”, riep provinciegouverneur Cathy Berx mensen op. Antwerpenaren zelf wordt gevraagd de regio, de dichtstbevolkte van het land, niet te verlaten.

De strenge maatregelen volgen op zorgwekkende cijfers over een toenemend aantal coronabesmettingen in de provincie. In één week werden meer dan 560 nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee Antwerpen voor ongeveer de helft van het totaal aantal Belgische coronagevallen zorgt.

In België groeien de zorgen over de heropleving van het coronavirus met de dag. Landelijk testten vorige week gemiddeld 311 mensen per dag positief op het virus. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt op, tot gemiddeld negentien per dag.

Landelijk werden door de Belgische premier Sophie Wilmes maandagmiddag al nieuwe maatregelen afgekondigd. In plaats van vijftien wisselende personen mogen Belgen vanaf woensdag nog maar met vijf ‘vaste’ contacten afspreken. Ook het maximumaantal bezoekers van evenementen wordt verlaagd, en Belgen moeten weer in hun eentje winkelen.

Vooral de beperking van het aantal personen in de zogeheten ‘contactbubbel’ wordt als drastische stap gezien. „Een heel moeilijke beslissing”, noemde Wilmès het maandag. België introduceerde medio mei het concept van de ‘bubbels’ om sociaal contact te blijven beperken. Mensen thuis ontvangen of buiten ontmoeten mocht, maar binnen een afgebakende groep. Binnen de bubbel zijn een incidentele knuffel of kus toegestaan, maar liever niet te vaak.

Terwijl de samenleving steeds een beetje van het slot ging, groeide de bubbel zachtjes mee: van vier vaste personen medio mei, tot vijftien wisselende contacten sinds 1 juli. De laatste versoepeling deed de bubbeldiscipline weinig goed. Omdat elke Belg afzonderlijk ‘recht’ heeft op vijftien contacten per week, was van contactbeperking nauwelijks nog sprake.

Nu krimpt de bubbel weer naar vijf vaste personen voor de komende vier weken en moet een heel huishouden zich verbinden aan dezelfde groep. ‘Wie schop ik weer mijn bubbel uit?’, klonk het maandag van Belgen op sociale media. Tegelijk was er meteen verwarring. Bij uitstapjes en ontmoetingen met familie of vrienden buiten mogen tien mensen samenkomen, politici spreken elkaar tegen over de vraag of dit mensen uit dezelfde bubbel moeten zijn. Voor indoor-evenementen geldt een maximum van honderd bezoekers, voor buiten tweehonderd, met een mondkapjesverplichting.

Handhaving van de bubbels was altijd al lastig, de hoop is dat Belgen hun sociale contacten nu in elk geval fors zullen beperken. Volgens epidemiologen is vooral de verandering van ‘open’ naar ‘gesloten’ bubbels cruciaal – niet alleen de beperktere grootte, maar dat het om een vaste groep gaat. „We zien in onze modellen dat er weinig verschil is tussen die open bubbel van vijftien mensen en volledig open sociaal contact”, aldus biostatisticus Geert Molenberghs van de KU Leuven tegenover De Morgen. Een vaste groep moet ook contactonderzoek vereenvoudigen, omdat de meeste besmettingen plaatsvinden binnen de bubbel.

Virologen en epidemiologen toonden zich maandag tevreden met de aanscherping van de regels. Hoogleraar epidemiologie Pierre Van Damme sprak van een „sociale lockdown”.