Coronarisico

Johnson begint campagne tegen overgewicht in VK

Een maandag gelanceerde overheidscampagne tegen overgewicht moet in het Verenigd Koninkrijk helpen de risico’s van Covid-19 te verkleinen, zo heeft de Britse regering aangekondigd. Aanleiding voor de campagne is onderzoek waaruit blijkt dat mensen met overgewicht meer risico lopen als ze besmet raken met het coronavirus. „We moeten onze eigen gezondheid beschermen, maar ook die van de gezondheidszorg”, aldus de Britse premier Boris Johnson.

De plannen omvatten onder meer een verbod op televisiereclames voor junkfood vóór negen uur ’s avonds. Ook moeten kortingsacties zoals ‘één plus één gratis’ voor ongezond eten stoppen en moet bij gerechten op menukaarten het aantal calorieën worden vermeld. Dit moet mensen een handje helpen met afvallen, stelt Johnson, „hopelijk op een niet al te bazige en neerbuigende manier”.

Volgens de Britse regering kampt 63 procent van de volwassenen in het land met overgewicht. Johnson zegt dat hij zelf ook „veel te dik” was toen hij in april ernstig ziek werd door het coronavirus. De premier lag toen drie nachten op de intensive care. „Sinds ik ben hersteld, werk ik actief aan mijn fitheid. Zo ren ik nu elke dag een rondje met mijn hond.” (NRC)