Laatste ontwikkelingen Covid-19

Voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 29 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van donderdag 30 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van woensdag:

 • Het aantal coronadoden in Nederland ligt tussen de anderhalf en twee keer zo hoog als het officiële cijfer van het RIVM doet blijken, blijkt uit cijfers van het CBS. Het afgelopen etmaal is volgens het RIVM bij nog eens 247 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Vooral in de grote steden Amsterdam en Rotterdam testten veel mensen positief.
 • Er komt voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad zei woensdag te verwachten dat binnenkort wel zal worden besloten dat een mondkapjesplicht lokaal kan worden ingesteld.
 • De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn Remdesivir beschikbaar aan haar lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag werd een overeenkomst ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de producent, de Amerikaanse farmaceut Gilead.
 • Rusland heeft verwarring gezaaid over het vaccin tegen Covid-19 dat in het land geproduceerd wordt. Volgens het het hoofd van het Russische staatsinvesteringsfonds is het vaccin 10 augustus al beschikbaar, maar uit openbare data blijkt dat het product nog niet alle fasen van klinisch onderzoek heeft doorlopen.

VS passeren de 150.000 coronadoden

De Verenigde Staten zijn woensdag de 150.000 vastgestelde doden als gevolg van het coronavirus gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van het Johns Hopkins University. Nergens anders ter wereld zijn tot dusver zoveel mensen aan de longziekte bezweken als in de VS. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn daarnaast zeker 4,3 miljoen besmettingen geregistreerd.

Volgens persbureau Reuters was er afgelopen etmaal een piek in het aantal coronadoden: 1.200 Amerikanen stierven aan de longziekte. Dat aantal was sinds mei niet zo hoog. Met name in de zuidelijke staten grijpt het virus om zich heen. De zuidelijke staten werden afgelopen maand zwaar getroffen. In juli vielen in Texas bijna vierduizend doden, in Florida waren dat er 2,690. Ook Californië en Arizona kampen met veel besmettingen.

Een van de experts die namens het Witte Huis de uitbraak monitort, waarschuwde vandaag echter dat het coronavirus optrekt naar het noorden van de VS.

Voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht

Er komt voorlopig geen landelijke mondkapjesplicht. Dat is de belangrijkste boodschap die het Veiligheidsberaad woensdag heeft gedeeld tijdens een persconferentie. Voorzitter Hubert Bruls zei te verwachten dat binnenkort wel zal worden besloten dat een mondkapjesplicht lokaal kan worden ingesteld. Het kabinet en de veiligheidsregio's praten nog door over dergelijke 'experimentele' maatregelen.

Het kabinet is op advies van het Outbreak Management Team (OMT) terughoudend met een mondkapjesplicht. Jaap van Dissel, directeur infectieziektenbestrijding RIVM, zei vandaag dat het OMT uitgebreid heeft gekeken naar „nieuwe wetenschappelijke inzichten”, maar dat bewijs voor het medisch nut van het dragen van maskers nog altijd ontbreekt.

Verder stelde Van Dissel dat besmettingen vooral in clusters gebeuren - bijvoorbeeld tijdens familiebijeenkomsten en onder groepjes studenten. Het verplicht stellen van mondkapjes in de publieke ruimte zou daar weinig aan veranderen, aldus de RIVM-directeur.

Burgemeesters Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en Femke Halsema van Amsterdam pleitten eerder deze maand wel voor landelijke verplichting voor het dragen van mondkapjes in de publieke ruimte. Burgemeesters van andere groten steden waren terughoudender, onder meer uit angst dat andere coronamaatregelen dan minder goed nageleefd zouden worden.

Lees ook: ‘Er is te lang gezegd: mondkapjes werken niet’

Beursuitbater Euronext profiteert van coronacrisis

Euronext, het bedrijf achter de aandelenbeurzen in onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs, heeft het afgelopen kwartaal flink geprofiteerd van de onrust op de financiële markt als gevolg van de coronacrisis. Uit woensdag gepubliceerde cijfers blijkt dat de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar met ongeveer een derde groeide vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Tussen april en juli zette Euronext 211 miljoen euro om. Ook had het bedrijf zo'n 54 procent meer winst dan in het tweede kwartaal van 2019: ruim 81 miljoen euro. Het eerste kwartaal pakte ook al gunstig uit voor de beursorganisatie. Behalve de toegekomen handelsactiviteit profiteerde Euronext ook van de overname van Nord Pool, de Noorse stroombeurs.

Extra coronamaatregelen deels teruggedraaid in Spaanse stad Lleida

De strenge coronamaatregelen die sinds enkele weken gelden in en rondom de Spaanse stad Lleida, komen donderdag deels ten einde. Dat heeft het Catalaanse Hooggerechtshof woensdag besloten, schrijven lokale media. De verspreiding van het coronavirus is gestabiliseerd en het reproductiegetal is teruggebracht tot 1, waardoor het volgens het hof nu veilig genoeg is om sommige maatregelen terug te draaien.

Inwoners van de regio hoeveel niet meer zoveel mogelijk thuis te blijven en bioscopen, sportscholen, cafés en restaurants mogen hun deuren weer openen, mits zij zich aan strenge hygiënemaatregelen houden. Nachtclubs en discotheken blijven voorlopig wel gesloten. Verder hebben de inwoners van Lleida en zes omliggende gemeenten zich te houden aan de maatregelen die in de rest van de regio Segrià van kracht zijn. Dat betekent dat er reisbeperkingen gelden en men niet met meer dan tien personen tegelijk bijeen mag komen. Ook is het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte verplicht.

De afgelopen weken hebben meerdere horeca-uitbaters en nachtclubeigenaren in en rondom Lleida zich uitgesproken tegen de strenge maatregelen. Volgens hen wogen de gezondheidsvoordelen niet op tegen de financiële schade die de maatregelen met zich meebrengen. Ook hebben natuurgeneeskundigen zich verzet tegen de mondkapjesplicht, maar daar ging het Hooggerechtshof niet in mee.

In het onder toeristen populaire Barcelona liepen de coronabesmettingen de afgelopen dagen flink op. Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor de stad is daarom deze week aangepast van geel naar oranje. Lleida stond eerder al op 'oranje'. „Toeristisch bezoek wordt dringend afgeraden”, aldus het ministerie.

Een man met een mondkapje loopt door Lleida. Foto Susanna Saez/EPA

Nog eens 247 mensen positief getest, vooral in Amsterdam en Rotterdam

Het afgelopen etmaal is bij nog eens 247 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld. Vooral in de grote steden Amsterdam en Rotterdam testten veel mensen positief, blijkt woensdag uit nieuwe cijfers van het RIVM. Het daadwerkelijk aantal besmettingen ligt hoger, omdat niet iedereen die ziek is zich laat testen.

Het RIVM meldde dinsdag al dat het aantal vastgestelde besmettingen verder toeneemt. Dit is mede te verklaren omdat meer tests worden afgenomen. Het reproductiegetal is echter ook toegenomen van 1,29 naar 1,4. In Rotterdam werd sinds gisteren bij 43 mensen Covid-19 vastgesteld, in Amsterdam waren dat er 27. Verder testten 14 mensen in Breda en 11 in Utrecht positief. Sinds het begin van de pandemie is bij 53.621 mensen in Nederland het virus vastgesteld.

Hoewel meer mensen afgelopen week positief testten, bleef het percentage geteste mensen met het virus stabiel. Tussen 20 en 26 juli lieten bijna 111.800 Nederlanders zich testen bij GGD's, bijna 23.000 meer dan de week ervoor. Nog altijd heeft ongeveer 1 procent van alle mensen die een test laat doen daadwerkelijk Covid-19. Nederlanders met (milde) klachten kunnen zich sinds 1 juni laten testen op het coronavirus.

Artsen Zonder Grenzen: farmaceut vraagt te veel voor coronasneltests

De Amerikaanse farmaceut Cepheid vraagt vier keer meer voor zijn coronatest dan nodig. Dat concludeert Artsen Zonder Grenzen dinsdag op basis van eigen onderzoek. De tests van Cepheid worden momenteel voor 20 dollar (17 euro) per stuk verkocht, terwijl ze tegen een prijs van 5 dollar nog met winst kunnen worden aangeboden. De organisatie roept de farmaceut dan ook met klem op de prijs van de coronatests te verlagen, zodat ook inwoners van ontwikkelingslanden makkelijk toegang tot het hulpmiddel krijgen.

Het gaat om coronatests die werken met uitstrijkmonsters en die binnen een uur uitslag geven. Het is belangrijk dat landen op grote schaal toegang hebben tot sneltests omdat deze op korte termijn inzicht bieden in lokale uitbraken en de verspreiding van het virus, zegt Artsen Zonder Grenzen. De organisatie verwijt de farmaceut te willen „profiteren” van de pandemie.

65 bootmigranten Malta positief getest op virus

In Malta zijn 65 bootmigranten positief getest op het coronavirus. Dat meldde de Maltese regering dinsdag. De migranten zijn maandag uit de Middellandse Zee gered.

Bij aankomst zijn de 94 migranten voor twee weken in quarantaine geplaatst en getest. Twintig migranten kregen een negatieve uitslag en van negen is de uitslag nog niet bekend. Bij een positieve test worden migranten langer geïsoleerd. De groep zou van zondag op maandag dertig uur lang op zee gezeten hebben.

Het is het grootste cluster van besmettingen voor Malta. De meeste bevestigde besmettingen op een dag was 52. Er zijn negen mensen op Malta overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Nog eens drie slachterijen krijgen toestemming voor slacht tijdens Offerfeest

Nog eens drie slachterijen hebben woensdag alsnog toestemming gekregen om dieren te slachten voor het Offerfeest. Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. De hygiënemaatregelen die acht slachthuizen hadden bedacht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren tweemaal afgekeurd. Doordat de NVWA een kort geding had verloren van twee van die slachthuizen, kregen alle slachterijen een opnieuw de kans hun regels aan te scherpen. Drie slachthuizen dienden nieuwe plannen in, die allemaal zijn goedgekeurd.

De grootste verandering is dat het aantal dieren dat geslacht zal worden, naar beneden is geschroefd. Ook zijn er aanpassingen aan de slachtruimte doorgevoerd waardoor de dierenartsen die verplicht aanwezig moeten zijn, minder risico lopen op besmetting met het coronavirus. In totaal hebben nu 48 slachthuizen toestemming gekregen om te slachten voor het Offerfeest. Dit is volgens een NVWA-woordvoerder niet veel minder dan normaal. Gemiddeld gesproken krijgen jaarlijks vijftig à zestig slachthuizen toestemming om te slachten voor het islamitische feest.

Het kort geding was aangespannen door de Nijkerkse slachterij Henk Worst en slachthuis Ipekci uit Harderwijk. Hun plannen waren tot tweemaal toe afgekeurd door de NVWA. Volgens de rechter waren procedurele fouten gemaakt bij de toetsing en moest de toezichthouder alle slachthuizen waarvan de plannen waren afgekeurd, een nieuwe kans geven. Dinsdag werd bekend dat de NVWA akkoord was met de aangescherpte plannen van Henk Worst en Ipekci.

Donderdagavond begint het driedaagse Offerfeest. Tijdens de viering herdenken moslims de bereidheid van profeet Abraham om zijn zoon te offeren door een dier te (laten) slachten en het vlees te delen met buren, familieleden en armen. Id al-Adha wordt normaal ook gevierd in moskeeën en op festivals. Dit jaar ziet ook dat er door de coronacrisis anders uit. Zo heeft de Blauwe Moskee in Amsterdam bekendgemaakt dat de preek en het gebed plaatsvindt op een grasveld. Zeshonderd gelovigen kunnen aansluiten, meldt persbureau ANP.

Twitter avatar _NVWA NVWA Het #Offerfeest begint eind deze week. Slachterijen en bezoekers moeten vanwege het #coronavirus extra maatregelen treffen: 1. Geen bezoekers bij halssnede.
2. Kom op tijd.
3. Verzamel niet bij het slachthuis en ga niet (zonder toestemming) naar binnen. https://t.co/sIeVxEmOs7 https://t.co/MWViq8pACl

Rusland zaait verwarring over 'eerste vaccin ter wereld'

Rusland heeft verwarring gezaaid over het vaccin tegen Covid-19 dat in het land geproduceerd wordt. Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN zegt het hoofd van het staatsinvesteringsfonds Kirill Dmitriëv woensdag dat het vaccin op 10 augustus al beschikbaar moet zijn en Rusland daarmee het eerste land is dat een vaccin gereed heeft. Openbare data over het onderzoek laten echter zien dat het nog niet zo'n vaart loopt. Daaruit blijkt dat nog niet alle fasen van het klinische onderzoek zijn doorlopen. Ook berichtgeving van het Russische staatspersbureau Interfax lijkt erop te duiden dat Dmitriëv op de feiten vooruitloopt.

Tegen CNN sprak de Rus over een „Spoetnik-moment”, verwijzend naar de eerste kunstmatige satelliet die Rusland in 1957 in de baan om de aarde wist te brengen. „De Amerikanen waren verrast toen ze Spoetnik hoorden piepen. Hetzelfde gebeurt met dit vaccin. Rusland zal er als eerste zijn”, aldus Dmitriëv.

In stukken die begin juli voor het laatst zijn geüpdatet op de openbare website Clinical Trials is echter te lezen dat de eerste van de drie fasen van het klinische onderzoek naar het vaccin Gam-COVID-Vac Lyo momenteel nog wordt doorlopen. In deze fase, die naar verwachting op 15 augustus afgerond is, worden 38 vrijwilligers gevaccineerd. Daarna moeten in twee fasen nog testen worden uitgevoerd op grotere groepen vrijwilligers.

Interfax schrijft dat burgers vanaf 15 augustus gevaccineerd kunnen worden. Volgens bronnen van het persbureau zal het vaccin „selectief toegepast” worden op risicogroepen zoals doktoren en leraren en op meer dan 1.500 vrijwilligers. Vermoedelijk gaat het om de tweede en derde fase van het klinische onderzoek, wat betekent dat het vaccin dan formeel nog in ontwikkeling is. Interfax stelt zelf ook dat het nog vijf tot zes maanden kan duren voor de effectiviteit en veiligheid van Gam-COVID-Vac Lyo definitief is vastgesteld. Op z'n vroegst in januari zal het vaccin pas onder het grote publiek verspreid kunnen worden.

Bij de ontwikkeling van vaccins worden na de zogenoemde preklinische testen, testen op mensen uitgevoerd. Dit gebeurt in drie fasen: eerst wordt bij kleine groepen vrijwilligers getest of het vaccin veilig is en welke dosering het beste werkt. In fase twee wordt een grotere groep getest, waarbij opnieuw gekeken wordt welke dosering aanslaat en hoe het afweersysteem reageert. In de laatste testfase krijgen duizenden mensen het vaccin toegediend.

Gam-COVID-Vac Lyo is op een vergelijkbare manier opgebouwd als het vaccin dat AstraZeneca ontwikkelt in Oxford en op het Chinese Sinovac. Die beide vaccins zitten momenteel in de derde klinische onderzoeksfase.

Tijdens een persconferentie eerder deze maand werden de eerste resultaten van het onderzoek naar Gam-COVID-Vac Lyo besproken. Foto Joeri Kotsjetkov/EPA

EU koopt Amerikaans coronamedicijn Remdesivir voor 63 miljoen euro

De Europese Unie stelt vanaf begin augustus het coronamedicijn Remdesivir beschikbaar aan haar lidstaten en het Verenigd Koninkrijk. Dinsdag werd een overeenkomst ter waarde van 63 miljoen euro gesloten met de producent, de Amerikaanse farmaceut Gilead, meldt persbureau Reuters.

Met de eerste levering kunnen ongeveer 30.000 patiënten met ernstige Covid-19-symptomen worden behandeld, schreef de Europese Commissie in een verklaring. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gaat adviseren over een eerlijke verdeling van het middel. De Commissie noemt de overeenkomst „een belangrijke stap vooruit in ons gevecht om deze ziekte te overwinnen”.

Remdesivir werd begin deze maand in Europa als eerste middel tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese Commissie. Het wordt gebruikt voor ernstig zieke patiënten die zuurstof toegediend krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die met het middel worden behandeld gemiddeld vier dagen sneller genezen van het coronavirus.

Lees ook wat we eerder over het medicijn schreven: De ieder-voor-zich-toon is gezet, vrezen virologen

Werken vanuit paradijselijk Barbados en compensatie bij besmetting in Oezbekistan

Om de weggevallen inkomsten door de coronacrisis te compenseren, proberen Barbados en Oezbekistan op creatieve manieren bezoekers te trekken. Het Caribische eiland maakt het toeristen mogelijk „op afstand te werken in het paradijs”. In plaats van vanuit huis te werken, kunnen mensen een visum aanvragen waarmee zij een jaar lang op Barbados mogen wonen en werken. Het visum moet een week na aanvraag klaarliggen. Volgens de regering is het eiland de ideale plek voor zowel vrijgezellen als families.

Het visum kost 1.700 euro per persoon of 2.500 euro voor een familie en de aanvrager moet een inkomen hebben van ten minste 42.500 euro. Minister van Toerisme Kerrie Symmonds lichtte tegenover Barbados Today de inkomenseis toe: „daardoor krijgen we geen uitschot, maar fatsoenlijke en nette mensen”.

Kleurrijke huizen op Barbados. Foto iStock

Oezbekistan wil ook graag toeristen trekken en stelt dat het veilig is om daar vakantie te vieren. Het land is zo zeker van de veiligheid dat het toeristen die via een lokale reisorganisatie geboekt hebben 3.000 dollar compensatie betaalt als zij tijdens de reis het coronavirus oplopen. Dat is onderdeel van het ‘Safe Travel Guaranteed’ programma dat de regering heeft gelanceerd om de toerismesector op gang te helpen. In het centraal-Aziatisch land zijn 22.169 bevestigde bemsettingen geconstateerd. In de afgelopen drie weken is het aantal bevestigde besmettingen verdubbeld.

Schorre Loekasjenko 'besmet met het virus, maar symptoomvrij'

 • Meer dan de helft van de sloppenwijkbewoners van Mumbai heeft Covid-19 gehad. Dat blijkt uit een steekproef onder zevenduizend bewoners, zo melden verschillende media, waaronder de omroep BBC. 57 procent van de geteste personen heeft de virusinfectie doorgemaakt en heeft antistoffen in het bloed. Mumbai is ze zwaarst getroffen stad in India. Waarschijnlijk zijn inwoners van sloppenwijken relatief het vaakst besmet geraakt. Bijna de helft van de ruim 12 miljoen inwoners van Mumbai wonen in zo'n buurt. In totaal is in India bij anderhalf miljoen mensen een besmetting vastgesteld.
 • Hongkong staat „op de drempel van een grootschalige coronavirusuitbraak”, daarvoor waarschuwde leider Carrie Lam dinsdagavond. Lam vraagt inwoners zo veel mogelijk thuis te blijven en goed afstand van elkaar te houden. In de stad waar tot nu toe in totaal slechts 23 mensen overleden aan het virus, worden sinds een week dagelijks meer dan honderd coronavirusbesmettingen vastgesteld.
 • In de Verenigde Staten is dinsdag het hoogte aantal coronadoden gerapporteerd in één dag sinds eind mei. Het gaat om 1.245 sterfgevallen. In juni daalde het aantal vastgestelde slachtoffers er elke week maar sinds het begin van juli loopt het wekelijks weer op. Meestal wordt op dinsdag het hoogste dagelijkse aantal doden in één week gerapporteerd. Dat komt mogelijk doordat er vertraging zit in het doorgeven van de aantallen van het weekend.
 • De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko zei dinsdag dat hij het coronavirus heeft gehad. Hoewel hij met schorre stem sprak zei hij dat de infectie zonder symptomen was verlopen. „Ik bied mijn excuses aan voor mijn stem, ik moet de laatste tijd veel praten”, zei Loekasjenko. Verder beweerde hij dat 97 procent van de Wit-Russen die het virus krijgen geen symptomen hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie is minder optimistisch en stelt dat 80 procent van de coronavirusinfecties mild verloopt.

Minder slachtingen van varkens en kalveren vanwege coronacrisis

In Nederlandse slachthuizen zijn in de afgelopen drie maanden minder kalveren en varkens geslacht dan in dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden is de afgenomen vraag als gevolg van de coronacrisis, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Van april tot en met juni werden 59.000 minder kalveren geslacht (14 procent) en 400.000 minder varkens (11 procent).

De sluiting van de horeca en de terugvallende export zijn volgens het CBS de belangrijkste redenen voor de afgenomen vraag naar kalfs- en varkensvlees. Producenten hadden daardoor moeite om hun producten te verkopen. Een deel van dit overgebleven vlees is voor latere verkoop in de vriesopslag beland. Bovendien werd een aantal vleesverwerkers gedwongen sommige slachthuizen sluiten of minder personeel inzetten door meerdere uitbraken van het coronavirus onder slachthuismedewerkers in mei en juni.

Het aantal geslachte geiten is in het eerste halfjaar, met name in februari, wel toegenomen. Het voorjaar is de periode waarin jonge geitenbokjes worden geslacht, waardoor dan altijd een piek in het aantal geslachte geiten waarneembaar is, aldus het CBS. Wel was deze piek dit jaar hoger dan in voorgaande jaren. Geslachte geitenbokjes zijn veelal bedoeld voor de export en doordat de horeca in exportlanden op slot ging, zijn veel geiten eerder naar de slacht gegaan dan gebruikelijk om kosten te besparen. Veel van de te vroeg geslachte bokjes zijn dit jaar gebruikt voor dierenvoer in plaats van menselijke consumptie.

Anderhalf keer meer coronadoden dan officieel gemeld

Het aantal coronadoden in Nederland ligt tussen de anderhalf en twee keer zo hoog als het officiële cijfer van het RIVM doet blijken. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar oversterfte tijdens de corona-epidemie. RIVM-directeur Jaap van Dissel had eerder al genoemd dat sprake was van onderrapportage, maar het was nog niet bekend hoe groot het verschil precies was.

De eerste elf weken van de corona-epidemie, van 9 maart tot en met 24 mei, zijn naar schatting 10.164 meer mensen overleden dan werd verwacht. In die weken lag de oversterfte volgens het CBS met 95 procent zekerheid tussen 8.593 en 11.691. Dit betekent dat voor elke tien geregistreerde coronadoden er nog eens vijf à tien mensen overleden - direct of indirect - aan de gevolgen van Covid-19. Die mensen werden níét in de officiële telling opgenomen.

In Nederland worden alleen positief geteste overleden personen geregistreerd als coronadoden. Het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet iedereen die sterft, is getest op het coronavirus. Het CBS benadrukt dat de geschatte oversterfte een beeld geeft van alle extra overledenen tijdens de coronacrisis, en dus ook van mensen die niet direct door het coronavirus zijn geraakt. Zo is het ook mogelijk dat de lockdown een effect heeft gehad op de sterfte door andere oorzaken.

Lees ook: Stijgende lijn in aantal besmettingen, maar nog geen rood sein

Correctie (29 juli 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat in de eerste elf weken van de pandemie in Nederland 10.164 meer mensen zijn overleden aan het coronavirus dan het RIVM heeft gemeld. Dit cijfer gaat echter over de totale oversterfte. Dat is hierboven aangepast.

Welkom in dit blog over de coronapandemie

Hier houdt NRC het laatste nieuws bij omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag.

 • Het RIVM heeft de afgelopen week 1.329 meldingen ontvangen van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er 342 meer dan vorige week. Afgelopen week moesten 23 coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis. Negen mensen overleden in Nederland aan de gevolgen van het virus.
 • Vanwege het lage aantal ziekenhuis- en IC-opnames is er voorlopig geen aanleiding om op landelijk niveau nieuwe coronamaatregelen in te voeren, aldus Volksgezondheidminister Hugo de Jonge (CDA). Vermoedelijk zal woensdag bekend worden gemaakt dat er ook geen landelijke plicht komt om een mondkapje te dragen in het openbaar. Burgemeesters krijgen naar verwachting wel de mogelijkheid een mondkapjesplicht op lokaal niveau in te voeren.
 • Het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen is aangescherpt van geel naar oranje. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Door de provincie heen reizen, blijft wel mogelijk. Uit data van het RIVM bleek eerder op dinsdag dat ongeveer een kwart van de geïmporteerde besmettingen uit België afkomstig is.
 • Uit Duits onderzoek blijkt dat 60 procent van de Covid-19-patiënten twee maanden na hun diagnose te maken hebben met een ontstoken hartspier. De hartafwijking trad ook op bij patiënten die weinig klachten hadden gehad op én bij patiënten zonder onderliggende aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk.
 • In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus flink toegenomen. De directeur van het Robert Koch-Institut spreekt over een „zeer zorgwekkende” situatie. De toename is te wijten aan dat veel Duitsers zich niet meer aan de coronamaatregelen houden.

Lees hier het hele blog terug: ‘Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht’

Voetgangers dragen mondkapjes in Rotterdam. Foto Jerry Lampen/EPA