Laatste nieuws Covid-19

‘Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op dinsdag 28 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van woensdag 29 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het RIVM heeft de afgelopen week 1.329 meldingen ontvangen van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er 342 meer dan vorige week. Afgelopen week moesten 23 coronapatiënten opgenomen worden in het ziekenhuis. Negen mensen overleden in Nederland aan de gevolgen van het virus.
 • Vanwege het lage aantal ziekenhuis- en IC-opnames is er voorlopig geen aanleiding om op landelijk niveau nieuwe coronamaatregelen in te voeren, aldus Volksgezondheidminister Hugo de Jonge (CDA). Vermoedelijk zal woensdag bekend worden gemaakt dat er ook geen landelijke plicht komt om een mondkapje te dragen in het openbaar. Burgemeesters krijgen naar verwachting wel de mogelijkheid een mondkapjesplicht op lokaal niveau in te voeren.
 • Het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen is aangescherpt van geel naar oranje. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Door de provincie heen reizen, blijft wel mogelijk. Uit data van het RIVM bleek eerder op dinsdag dat ongeveer een kwart van de geïmporteerde besmettingen uit België afkomstig is.
 • Uit Duits onderzoek blijkt dat 60 procent van de Covid-19-patiënten twee maanden na hun diagnose te maken hebben met een ontstoken hartspier. De hartafwijking trad ook op bij patiënten die weinig klachten hadden gehad op én bij patiënten zonder onderliggende aandoeningen zoals diabetes of hoge bloeddruk.
 • In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus flink toegenomen. De directeur van het Robert Koch-Institut spreekt over een „zeer zorgwekkende” situatie. De toename is te wijten aan dat veel Duitsers zich niet meer aan de coronamaatregelen houden.

Noodtoestand Italië verlengd tot half oktober

De noodtoestand in Italië is verlengd tot 15 oktober, melden Italiaanse media dinsdag. Volgens premier Giuseppe Conte is dit nodig omdat het coronavirus nog altijd circuleert in Italië en overheden de mogelijkheid moeten hebben om snel besluiten door te voeren als de situatie daarom vraagt.

De noodtoestand werd op 31 januari ingevoerd en zou aanvankelijk eind juli aflopen. Onder de noodtoestand kunnen lokale en landelijke overheden sneller besluiten doorvoeren middels decreten. De verlenging wil niet zeggen dat alle coronamaatregelen die momenteel gelden in het Zuid-Europese land, automatisch tot half oktober van kracht blijven. Later deze week zal de regering spreken over de maatregelen en of deze aangepast dienen te worden.

Italië werd in maart en april zwaar geraakt door de uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Op het dieptepunt stierven er dagelijks meer dan achthonderd Italianen aan de gevolgen van de ziekte. Ook was Italië het eerste Europese land dat een strenge lockdown invoerde. Deze is gedeeltelijk afgebouwd sinds half mei toen het aantal sterfgevallen en besmettingen afnam. Momenteel zijn er nog reisrestricties en hygiënemaatregelen van kracht en zijn Italianen verplicht mondkapjes te dragen in de openbare ruimte.

Lees ook: Onrust in Italië: migranten ontsnapt uit quarantaine

'Kabinet wil geen landelijke mondkapjesplicht'

Er komt geen landelijke plicht om een mondkapje te dragen in de openbare ruimte. Burgemeesters krijgen wel de mogelijkheid om zo'n plicht op gemeentelijk niveau in te voeren. Dat gaat het kabinet naar verwachting morgen bekendmaken, melden de NOS, het AD en de Volkskrant dinsdagavond.

Het Outbreak Management Team kwam vandaag bij elkaar om een advies op te stellen over een eventuele mondkapjesplicht. Het team van experts ziet geen aanleiding voor een landelijke plicht, ondanks het toegenomen aantal besmettingen in Nederland.

Mondkapjes zijn op dit moment alleen verplicht in het openbaar vervoer, maar in veel andere Europese landen geldt de verplichting ook in winkels en openbare ruimtes waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden. De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam riepen onlangs op tot een landelijke verplichting.

Het kabinet en het OMT houden vooral vast aan de anderhalvemeterregel en stellen dat zolang die regel wordt nageleefd een mondkapje geen meerwaarde heeft. Steeds vaker blijkt echter dat mensen zich niet meer of minder goed aan de afstandsregel houden. Aanvankelijk werd ook gedacht dat mondkapjes een gevoel van schijnveiligheid zouden kunnen creëren. Wetenschappelijk gezien blijkt daar echter geen bewijs voor.

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) schreef eerder op dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus geen reden is om meer landelijk nieuwe maatregelen in te voeren. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is nog altijd „zeer laag”, vindt het kabinet.

Op Facebook laten minister De Jonge en premier Mark Rutte weten dat het hen „zorgen baart” dat ook deze week het aantal positief geteste personen in Nederland weer is toegenomen. „Wat helpt is dat steeds meer mensen zich laten testen, waardoor we een goed beeld hebben van de brandhaarden en de oorzaken ervan. Daardoor kunnen we snel en gericht blussen en de brand in de kiem smoren met passende, vaak lokale, maatregelen.”

Mondkapjes in toeristenwinkels in Amsterdam. Foto Simon Lenskens/ANP

Portugees toeristeneiland Madeira verplicht dragen mondkapje

Op het Portugese eiland Madeira is het vanaf zaterdag verplicht om een mondkapje te dragen op straat en andere openbare plekken. De maatregel geldt ook voor het nabijgelegen eiland Porto Santo. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag.

De mondkapjesplicht is onderdeel van een pakket maatregelen dat de opleving van het coronavirus moet indammen. Volgens de Portugese krant Público was aanvankelijk de bedoeling om mondkapjes bij de opening van het academische jaar in september te verplichten. De maatregel wordt nu naar voren gehaald wegens een autorace die twee weken geleden georganiseerd werd en waarbij duizenden mensen geen afstand hielden.

Een medewerker van de gemeente desinfecteert de straten van Funchal. Foto Hohem de Gouveia/EPA

Madeira is de eerste Portugese regio die mondkapjes verplicht. De invoering gebeurt onder protest van veel eilandbewoners, van wie honderden een petitie tegen de mondkapjesplicht ondertekenden. Madeira was de eerste regio die op slot ging na de uitbraak van het coronavirus en was vervolgens ook de eerste die weer openging. De autonome regio, waar volgens de meest recente cijfers een kleine 300.000 mensen wonen, registreerde tot dusver 105 besmettingen. In heel Portugal zijn ruim 50.000 besmettingen en 1.722 coronadoden gemeld.

De Madeira-archipel is geliefd onder toeristen. Het rotsachtige eiland ligt in de Atlantische Oceaan op zo'n 700 kilometer ten westen van Marokko en staat bekend op zijn warme klimaat en bijzondere bloemen en planten.

Reisadvies Antwerpen aangepast van geel naar oranje

Het reisadvies voor de Belgische provincie Antwerpen is aangescherpt van geel naar oranje. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Bij code oranje is het dringende advies van de overheid om bij terugkeer naar Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan. Het RIVM meldde eerder vandaag dat ongeveer een kwart van de uit het buitenland afkomstige besmettingen, uit België komt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het wel mogelijk blijft om door de provincie heen te reizen zolang de bestemming buiten Antwerpen ligt. Het advies is om niet te stoppen om te rusten of te tanken.

In de provincie ligt het aantal coronabesmettingen beduidend hoger dan in de rest van het land. Om die reden heeft de lokale overheid extra maatregelen getroffen en hebben de autoriteiten opgeroepen om niet naar de provincie te komen. Er is onder meer een avondklok aangekondigd die tussen 23.30 uur en 06.00 uur zal gelden. Ook worden mondkapjes in de openbare ruimte verplicht.

Antwerpse avondklok gaat toch niet dinsdag in

De Antwerpse avondklok en andere aanscherpingen van de coronaregels die maandag zijn aangekondigd, gaan vanavond toch nog niet in. Omroep VRT meldt dinsdagavond dat de juridische basis voor de nieuwe coronamaatregelen nog niet rond is, wat betekent dat er nog niet gehandhaafd kan worden op de regels. Het is niet duidelijk wanneer de maatregelen wel ingaan.

Maandagavond kondigde de provincie Antwerpen een aantal vergaande coronamaatregelen aan. Niet alleen komt er een avondklok tussen 23.30 uur en 06.00 uur, ook is het aantal mensen dat is toegestaan in de 'sociale bubbel' van Belgen verlaagd. Het maximumaantal bezoekers bij evenementen is eveneens teruggeschroefd en de regels voor sporten en restaurants en cafés zijn aangescherpt. Gouverneur Cathy Berx zei eerder op dinsdag dat de maatregelen vanavond in zouden gaan, maar dat blijkt nu dus niet te lukken.

De maatregelen in Antwerpen zijn aangescherpt vanwege een heropleving van het coronavirus. In heel België ligt het reproductiegetal momenteel op 1,5 en in Antwerpen gaat dat zogenoemde R-getal zelfs richting de 2. Dat betekent dat één Antwerpse coronapatiënt gemiddeld bijna twee andere mensen besmet. Hierdoor kan het virus zich verder verspreiden.

Een man draagt een mondkapje in het centrum van Antwerpen. Foto Francisco Seco/AP

Slachthuizen krijgen toch akkoord van NVWA om te slachten voor Offerfeest

De Nijkerkse slachterij Henk Worst en slachthuis Ipekci uit Harderwijk mogen toch lammeren slachten voor het Offerfeest. Zij hebben dinsdag een akkoord bereikt met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat bevestigt de instantie na berichtgeving van persbureau ANP. Henk Worst en Ipekci kregen eerder tot tweemaal toe geen toestemming om de slacht voor het islamitische feest uit te voeren, omdat hun coronamaatregelen volgens de NVWA niet voldeden. De slachterijen spanden een kort geding aan, waarna de NVWA verplicht werd een derde plan te toetsen.

Volgens een woordvoerder van de NVWA hebben Henk Worst en Ipekci hun plannen zodanig gewijzigd dat de „werksituatie beheerster en veiliger is ingericht rondom de RIVM-richtlijnen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen”. Er zullen bijvoorbeeld minder dieren geslacht worden. Henk Worst zal vrijdag en zaterdag duizend dieren per dag slachten in plaats van twaalfhonderd, Ipekci slacht beide dagen zeshonderd dieren in plaats van duizend. Ook zullen de dieren bedwelmd worden geslacht.

Henk Worst en Ipekci waren niet de enige slachthuizen wier plannen werden afgewezen. De coronaplannen van zes andere slachthuizen waren eveneens afgekeurd door de NVWA. Zij zijn benaderd door de waakhond en het „merendeel” heeft een nieuw plan opgesteld voor de slachting voor het Offerfeest. Woensdag wordt bekend of deze nieuwe plannen zijn goedgekeurd.

Donderdagavond begint het Offerfeest: een viering waarbij moslims de bereidheid van profeet Abraham om zijn zoon te offeren herdenken. Zij doen dit door een dier (vaak een lam) te (laten) slachten en het vlees te delen met buren, familieleden en minderbedeelden. Slachterijen die willen slachten voor het Offerfeest moeten zich altijd met een plan aanmelden bij de NVWA. Dit jaar moesten zij in dat plan extra maatregelen noemen die getroffen worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees ook: Voor je het weet zit er 30 man in de huiskamer met het Offerfeest

Archiefbeeld van een ander slachthuis op de dag voor het Offerfeest. Foto Robin Utrecht/ANP

Vliegverkeer herstelt pas in 2024, president Wit-Rusland heeft Covid-19 gehad

Een selectie van het nieuws van over de grens.

 • Het wereldwijde vliegverkeer zal niet eerder dan 2024 terug zijn op het niveau van vóór de coronacrisis. Dat schrijft de internationale luchtvaartorganisatie IATA dinsdag. Eerder ging de instantie ervan uit dat het vliegverkeer in 2023 hersteld zou zijn. De vertraging komt onder meer doordat de uitbraak van het coronavirus in de VS minder snel is ingedamd dan IATA eerder verwachtte en doordat het zakelijke vliegverkeer vermoedelijk niet terug zal keren op het niveau van voor de crisis. Ook speelt mee dat consumenten uit angst voor nieuwe oplevingen van het virus terughoudend blijven bij het boeken van vliegtickets.
 • De president van Wit-Rusland Aleksandr Loekasjenko heeft naar eigen zeggen Covid-19 gehad. Dat heeft persbureau BELTA dinsdag bekendgemaakt. De autoritaire leider zou geen klachten hebben ondervonden en inmiddels weer volledig hersteld zijn. Loekasjenko's aanpak van de coronacrisis heeft de afgelopen maanden tot opgetrokken wenkbrauwen geleid, gezien in het land beduidend minder maatregelen zijn getroffen dan in andere landen. Loekasjenko deed het virus eerder af als een „psychose” en stelde dat geen enkele inwoner van Wit-Rusland zou sterven aan Covid-19. Volgens data van de Johns Hopkins University heeft het virus er tot dusver 543 levens geëist.
 • Meer dan 44 miljoen inwoners van dertien landen in het zuiden van Afrika hebben niet altijd voldoende toegang tot voedsel door droogte, overstromingen en de impact van de coronapandemie. Dat meldt de ngo Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) dinsdag. Dit is een toename van bijna 10 procent in vergelijking met vorig jaar. De SADC raadt overheden aan programma's op te tuigen om te voorkomen dat de trend doorzet.
Twitter avatar SADC_News SADC Secretariat Today marks the release of the annual #SADC 2020 Synthesis Report on the State of Food and Nutrition Security & Vulnerability in Southern #Africa. To view the full report, visit https://t.co/vU0X2PL7fX @WFP @Landell_Mills @DrTaxs @sardcnet @mailandguardian @FEWSNET @BWGovernment https://t.co/LPkUWooNmv

Momenteel negentien Covid-19-patiënten op IC's

Op dit moment worden in Nederland negentien patiënten met Covid-19 behandeld op een intensive care, twee minder dan gisteren. Op andere ziekenhuisafdelingen worden 77 Covid-19-patiënten verzorgd: zeven minder dan een dag eerder. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

In totaal liggen nu 557 patiënten op de intensive cares. Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spreekt over een „stabiel en rustig beeld met een lage Covid-bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen”.

Minister: uitbraken goed in beeld, geen nieuwe maatregelen nodig

De stijging van het aantal besmettingen met Covid-19 is nog geen reden om landelijk nieuwe maatregelen te nemen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) schrijft dat dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is nog altijd „zeer laag”, vindt het kabinet, en bovendien zijn de ruim honderd lokale uitbraken in het land goed in beeld bij de GGD'en. „De brandweer weet waar de brandhaarden zijn, daardoor kunnen we gerichter blussen door passende, vaak lokale, maatregelen te treffen”, aldus De Jonge.

Dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft heeft er volgens het kabinet mee te maken dat momenteel „opvallend veel” jonge mensen tussen de 20 en 40 jaar besmet zijn. Dat is volgens De Jonge geen reden om „minder alert te zijn”, omdat jonge mensen op hun beurt weer ouderen kunnen besmetten. Het kabinet vindt het daarom belangrijk dat iedereen zich aan de gedragsregels blijft houden. „We moeten samen voorkomen dat we weer in de situatie komen dat de ziekenhuis- en IC-opnamen stijgen.”

Positief is het kabinet over de toegenomen testbereidheid. Volgens de nieuwste cijfers is het aantal mensen dat zich laat testen ten opzichte van begin juni ruim verdubbeld. Afgelopen week steeg het aantal testaanvragen met 26 procent. De Jonge schrijft verder dat het de meeste GGD'en (85 procent) lukt om mensen die bellen binnen 24 uur een afspraak te laten maken en de dag na de afspraak de uitslag te melden. De minister erkent dat er in sommige GGD-regio's, zoals Rotterdam-Rijnmond, wachttijden zijn ontstaan vanwege de sterk gestegen vraag. „Er wordt nu hard gewerkt om dit te verhelpen”, schrijft De Jonge.

Het kabinet schrijft dat Nederlanders die terugkeren uit risicogebieden zelf twee weken thuisquarantaine moeten aanhouden, ook als zij geen klachten hebben of ontwikkelen. In de Kamerbrief staat niet dat dit strenger gehandhaafd gaat worden, maar wel dat er de komende tijd meer publieksvoorlichting komt om mensen er op deze regels te wijzen.

Voetgangers in Rotterdam. Foto Jerry Lampen/ANP

Aantal nieuwe besmettingen neemt toe in Bergen, Breda, Goes en Rotterdam

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week verder toegenomen. Uit de nieuwe meldingen vallen regionale verschillen op te maken, meldt het RIVM dinsdag.

De piek in het aantal bevestigde besmettingen in de Zuid-Hollandse steden Waddinxveen en Hillegom lijkt gepasseerd. Het aantal meldingen van nieuwe coronabesmettingen neem toe in Bergen (Noord-Holland), Breda (Noord-Brabant), Goes (Zeeland) en Rotterdam (Zuid-Holland).

RIVM: 1.329 nieuwe besmettingen in afgelopen week

Het RIVM heeft de afgelopen week 1.329 meldingen ontvangen van nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat vertaalt zich naar een toename van 342 in vergelijking met vorige week, schrijft het volksgezondheidsinstituut dinsdag. Het aantal besmettingen neemt verder toe, maar stijgt minder hard dan vorige week.

Afgelopen week werden 23 patiënten die het coronavirus hadden opgelopen, opgenomen in het ziekenhuis. In totaal overleden negen patiënten aan de gevolgen van de longziekte Covid-19.

In de GGD-teststraten steeg het aantal afgenomen tests met bijna 23.000 in vergelijking met een week eerder. Het percentage positieve testuitslagen, 1 procent, is wel gelijk aan vorige week. Met name in Zuid-Holland en Noord-Holland is sprake van een toename van het aantal meldingen. Het aantal besmettingen in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland blijft stabiel laag.

Twitter avatar WLoon Wouter van Loon Het aantal besmettingen op feestjes en op het werk neemt nog altijd toe, maar de meeste mensen worden binnen het huishouden aangestoken.

Het is de derde week op rij dat het aantal nieuwe gemelde besmettingen is gestegen. Vorige week meldde het RIVM zeven coronadoden, negentien nieuwe ziekenhuisopnames en 987 vastgestelde besmettingen. De week daarvoor waren dat nog acht coronadoden, zestien nieuwe ziekenhuisopnames en 534 vastgestelde besmettingen. Het RIVM benadrukt dat meldingen over opgenomen, overleden en geteste patiënten met enige vertraging kunnen binnenkomen.

Het reproductiegetal - dat laat zien hoe snel het virus zich verspreidt - ligt op 1,40 deze week, aldus het instituut. Dit betekent dat honderd coronapatiënten gemiddeld genomen samen 140 anderen besmetten. Vorige week was dit getal 1,29. Het was toen voor het eerst sinds 15 maart dat het getal ook inclusief betrouwbaarheidsmarge geheel boven de 1,0 lag.

Het aantal vastgestelde besmettingen neemt toe in vijf grote gemeenten: Amsterdam, Breda, Den Haag en Rotterdam. In de gemeente Utrecht vermindert het aantal bevestigde besmettingen.

Amsterdamse nachtclub De School sluit door financiële problemen

Nachtclub De School in Amsterdam-West sluit als gevolg van de coronacrisis haar deuren. Daarover werd het personeel maandagavond ingelicht, schrijft de Volkskrant. De club moest dicht als gevolg van de coronacrisis en liep daardoor grote financiële schade op. De School werd met plek 39 in de jaarlijkse wereldwijde ranglijst van DJ Magazine gezien als de beste Nederlandse nachtclub.

Het hele pand van De School, met daarin een nachtclub, café, restaurant en expositieruimte, ging vanaf maart op slot vanwege de maatregelen tegen het virus. De club diende zonder succes een verzoek tot huurverlaging in bij de gemeente en ziet zich daarom genoodzaakt te sluiten. Onder de huidige versoepelde maatregelen zijn de meeste horeca en culturele instellingen weer open, maar nachtclubs mogen nog steeds geen bezoekers ontvangen. Het café en restaurant zullen wel openblijven.

De School kreeg eerder deze maand veel kritiek vanuit het antiracismedebat, nadat de directie van de club zich niet uitsprak voor de Black Lives Matter-beweging. De organisatie en programmering zouden volgens critici te wit zijn en ook zou het deurbeleid voor gekleurde bezoekers strenger zijn dan voor witte bezoekers. Bovendien werd het beveiligingsbedrijf van de club beschuldigd van seksuele intimidatie. Bezoekers die drugs bij zich hadden, werden in ruil voor seks met de portier niet aangegeven bij de politie, schreef de Volkskrant.

De directie, evenals een deel van het personeel, stapte op als gevolg van de kritiek. De School zou de afgelopen weken hebben geprobeerd een nieuw team op te zetten rond de club, maar de financiële situatie dwingt nu alsnog tot sluiting.

Verscherpte maatregelen regio Madrid, mondkapjes verplicht in Griekse overdekte openbare ruimtes

 • In de regio rond Madrid gelden vanaf dinsdag strengere coronamaatregelen. Zo wordt het dragen van mondkapjes op alle openbare plekken verplicht en mogen mensen niet met meer dan tien personen tegelijk afspreken. Dat hebben de lokale autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. De verscherpte maatregelen vormen een poging verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De regionale overheid riep de Spaanse centrale autoriteiten dinsdag op meer en strengere maatregelen te nemen om coronabesmettingen op het vliegveld van Madrid te identificeren. Maandag paste het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor de regio Barcelona aan vanwege een toename in het aantal besmettingen.
 • Iran heeft dinsdag een recordaantal dagelijkse sterfgevallen genoteerd als gevolg van het coronavirus. Van 235 mensen is dinsdag bekend geworden dat ze aan de longziekte Covid-19 overleden, melden de Iraanse gezondheidsautoriteiten volgens persbureau APF. Iran is zwaar getroffen door de pandemie, het totaal aantal doden staat nu op 16.147. De afgelopen maand is het aantal besmettingen in het land weer toegenomen.
 • Vanaf woensdag is het in Griekenland verplicht in overdekte ruimtes een mondmasker te dragen. De Griekse autoriteiten willen met de maatregel de verspreiding van het coronavirus indammen, nu het aantal besmettingen in de afgelopen twee weken weer licht is toegenomen. In de supermarkt en het openbaar vervoer in Griekenland is het dragen van een masker al langere tijd verplicht.

Thuiswerken kost werknemers ruim veertig euro per maand

Het kost een werknemer gemiddeld twee euro per dag per persoon extra om thuis te werken. Bij een vijfdaagse werkweek loopt dat op tot 43,30 euro per maand, blijkt dinsdag uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het Nibud nam in de berekening extra kosten mee die werknemers normaal gesproken op kantoor, maar nu thuis maken. Bijvoorbeeld de kosten van een hoger verbruik van elektriciteit, gas en water, maar ook van het drinken van koffie (zes kopjes per dag), het gebruik van wc-papier en afschrijvingen op de waarde van een bureau of stoel. Kosten die werkgevers voor hun rekening nemen, zoals voor laptops of telefoonkosten, vallen niet in de berekening.

Het Nibud adviseert werknemers met hun baas te overleggen of ze deze kosten vergoed kunnen krijgen. De kosten kunnen namelijk niet van de belastingaangifte worden afgetrokken.

Toename Duitse besmettingen met coronavirus 'zorgwekkend'

Het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland, is „zeer zorgwekkend”. Dat stelt Robert Wieler, directeur van het Robert Koch-Institut (RKI), dinsdag in een persconferentie. Volgens dat instituut, de Duitse evenknie van het RIVM, zijn er in de afgelopen week zeker 3.600 bevestigde besmettingen bijgekomen. Bovendien is de toename niet alleen plaatselijk, maar ook landelijk waar te nemen.

De toename is volgens het RKI te wijten aan dat Duitsers zich niet langer aan de coronamaatregelen houden. Wieler waarschuwde in het bijzonder tegen bijeenkomsten tijdens het uitgaan of op privéfeestjes. „Aan de afstands- en hygiënemaatregelen moet nooit getwijfeld worden, die blijven nog maanden.”

Mogelijk bevindt Duitsland zich momenteel in een tweede golf van besmettingen, stelde Wieler verder, hoewel hij daaraan toevoegde dat niet zeker te weten. „Net als ieder ander zou ik ook willen dat de pandemie voorbij is. Maar dat is niet het geval.”

Tegelijk met de waarschuwingen van het RKI liet het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag weten het reisadvies naar bepaalde regio's in Spanje aan te scherpen. Eerder deed de Britse regering hetzelfde. Onder meer de populaire bestemming Catalonië krijgt een negatief reisadvies. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn stelde maandag dat reizigers uit risicogebieden verplicht op het coronavirus getest moeten worden. Naar alle waarschijnlijkheid treedt dit beleid volgende week in werking.

Een coronateststraat in het Zuid-Duitse Mamming, waar maandag een uitbraak werd vastgesteld onder seizoenswerkers op een boerderij. Foto Christof Stache / AFP

Amerikaan koopt Lamborghini met financiële coronasteun

Elk nadeel heeft zijn voordeel, dacht de 29-jarige David T. Hines uit het Amerikaanse Miami. Door de coronacrisis was hij met zijn vier bedrijven in de financiële problemen gekomen. Althans, dat is wat Hines beweerde toen hij bij de Amerikaanse overheid aanklopte voor financiële steun. In werkelijkheid gebruikte Hines coronaleningen voor de aanschaf van onder meer een gloednieuwe Lamborghini, schrijft The New York Times dinsdag.

Hines had zijn vaste maandlasten à vier miljoen euro niet meer kunnen ophoesten, zo zei hij, en dus kreeg hij verdeeld over drie betalingen ruim 3,9 miljoen dollar (3,3 miljoen euro) aan leningen uitgekeerd. Hines had nog hoger ingezet: bij elkaar opgeteld kwam het bedrag dat hij had aangevraagd uit op ruim 13,5 miljoen dollar (11,5 miljoen euro).

Uit onderzoek van de aanklager blijkt dat geen van de bestedingen die Hines daarna deed een zakelijke bestemming had. Het geld ging onder meer naar juwelen, dure kleding en bezoekjes aan luxueuze resorts in Miami Beach. De grootste uitgave deed Hines op 18 mei, toen hij een blauwe sportwagen van het Italiaanse merk Lamborghini aanschafte en onder zijn eigen naam liet registreren. Kosten: ruim 318.000 dollar. Hines zorgde overigens niet alleen voor zichzelf, want hij maakte in mei ook nog een bedrag van tienduizenden dollars over naar een persoon vermeld als 'Mama'.

Na onderzoek kwamen de maandelijkse kosten voor Hines' bedrijven uit op ongeveer 200.000 dollar. Geen van die bedrijven bleek een werkende website te hebben. Van eerdere klanten kwamen klachten aan het licht waarin Hines beschuldigd werd van „bedrieglijke activiteiten”.

Een blauwe Lamborghini, niet het exemplaar dat de 29-jarige David Hines kocht. Foto Martial Trezzini / EPA

47 bevestigde besmettingen na uitvaart in Zuid-Duitse Schwäbisch Gmünd

Na een uitvaartdienst in de Zuid-Duitse plaats Schwäbisch Gmünd, in de deelstaat Baden-Württemberg, zijn 47 bezoekers positief getest op het coronavirus. Volgens lokale autoriteiten is het niet onwaarschijnlijk dat nog meer mensen besmet zijn geraakt met het virus. De dienst telde ongeveer honderd aanwezigen.

De moskee waar de uitvaart werd gehouden, is inmiddels gesloten. Bezoekers zijn opgeroepen zichzelf te isoleren. Aangezien ook kinderen besmet raakten, is een kinderopvang in Schwäbisch Gmünd gesloten. In en rondom de Zuid-Duitse plaats worden de komende dagen meer test uitgevoerd.

Duits onderzoek: coronavirus veroorzaakt mogelijk schade aan het hart

Duitse artsen zijn bij een onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus gestuit op mogelijke beschadiging van de hartspier. Bij zestig van de honderd onderzochte genezen coronapatiënten vonden de artsen van het academisch ziekenhuis in Frankfurt kenmerken van een ontsteking van het spierweefsel in het hart. Op MRI-scans werd bij meer dan de helft van hen littekenweefsel aangetroffen.

De honderd onderzoeksdeelnemers die Covid-19 hebben gehad, in de leeftijd van 45 tot en met 53 jaar, hadden relatief vaak onderliggende gezondheidsproblemen zoals diabetes of een hoge bloeddruk. Deze patiënten liepen volgens de onderzoekers onafhankelijk daarvan een groot risico op een hartafwijking en een ontstoken hartspier. Wat de gevolgen op de lange termijn zullen zijn, is niet bekend. Eerder onderzoek toonde al eventuele gevolgen van de longziekte Covid-19 aan voor de gezondheid van het hart. Ook van andere virussen, waaronder het griepvirus, is bekend dat ze hartontstekingen kunnen veroorzaken.

Foto Ilvy Njiokiktjien

ING schrijft 300 miljoen af vanwege coronacrisis

ING schrijft ongeveer 300 miljoen euro af op de balans, omdat sommige bezittingen door de coronacrisis minder waard zijn geworden. Dat heeft de bank een week voor de presentatie van de halfjaarcijfers bekendgemaakt.

Het gaat om een afschrijving op goodwill, waarmee de marktwaarde van een onderneming wordt geduid, die volgens de bank betrekking heeft op een aantal eerdere overnames. Door de virusuitbraak en de daaropvolgende „negatieve ontwikkelingen” van de economie zijn deze in waarde verminderd, aldus ING.

De bank benadrukt dat het „boekhoudkundige aanpassingen” betreffen en dat geen geld uit de kas stroomt door de afschrijving. Wel heeft de pandemie volgens ING gezorgd voor hogere risicokosten, wat vermoedelijk gevolgen zal hebben voor de nettowinst in het afgelopen kwartaal. De nieuwste cijfers worden op 6 augustus gepresenteerd.

Boliviaanse interim-president Áñez hersteld van Covid-19

Jeanine Áñez, de interim-president van Bolivia, is hersteld van Covid-19. Ze is weer aan het werk gegaan. Dat heeft ze maandag laten weten, meldt persbureau Reuters.

„Ik dank u met heel mijn hart voor de liefde en steun die u heeft gegeven terwijl ik ziek was door het coronavirus”, schreef Áñez in een tweet. „Bolivianen zijn een geweldige familie. We zullen vooruit gaan.”

De 52-jarige Áñez maakte op 9 juli bekend dat ze positief getest was op het coronavirus. Ze ging in isolatie in de presidentiële ambtswoning. Meerdere leden van haar regering, onder wie de minister van Volksgezondheid, zijn eveneens besmet. In Bolivia zijn volgens overheidscijfers meer dan 69.000 gevallen van Covid-19 vastgesteld. Meer dan 2.500 mensen overleden aan de ziekte.

Áñez, een conservatieve voormalige senator die het presidentschap in november op zich nam na het ontslag van oud-president Evo Morales, heeft zich kandidaat gesteld voor de komende presidentsverkiezingen. Die werden wegens het coronavirus uitgesteld van dit voorjaar tot 18 oktober.

Debat Amerikaanse presidentsverkiezingen verplaatst vanwege coronavirus

De Amerikaanse Universiteit van Notre Dame in South Bend, Indiana, heeft zich teruggetrokken als locatie voor het eerste presidentiële debat in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit deed de universiteit vanwege zorgen over het coronavirus. Het debat wordt verplaatst naar de stad Cleveland. Zo meldt persbureau Reuters.

Het eerste debat tussen president Donald Trump en diens Democratische uitdager, oud-vicepresident Joe Biden, zal op 29 september worden gehouden op de Case Western Reserve University in samenwerking met de Cleveland Clinic - dat heeft de Commission on Presidential Debates maandag verklaard.

De Universiteit van Notre Dame ziet af van het debat omdat de aanwezigheid van studenten zou moeten worden beperkt wegens het coronavirus, liet president John Jenkins van de privé-universiteit weten in een verklaring. Ook zou het evenement weinig kansen bieden aan vrijwilligers. De „onderwijswaarde” van het houden van het debat op de campus zou daardoor volgens hem „enorm worden verminderd”.

Notre Dame is de tweede universiteit die zich terugtrekt als locatie van een verkiezingsdebat. Vorige maand liet de Universiteit van Michigan weten af te zien van het houden van het tweede debat op 15 oktober op haar campus. Dat debat is verplaatst naar Miami. Een derde debat wordt op 22 oktober gehouden in Nashville. Op 7 oktober wordt in Salt Lake City een debat georganiseerd tussen vicepresident Mike Pence en de nog onbekende running mate van Biden.

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC de laatste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. We beginnen met een overzicht van het belangrijkste nieuws van maandag.

 • België heeft de coronamaatregelen flink aangescherpt wegens een „zorgwekkende” stijging in het aantal bevestigde coronabesmettingen. Het maximumaantal mensen dat Belgen mogen toelaten in hun 'sociale bubbel' is met tien naar beneden geschroefd tot vijf. Ook het maximale aantal bezoekers van evenementen is verlaagd. In Antwerpen zijn additionele regels ingevoerd. Daar geldt voortaan onder meer een avondklok.
 • Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Barcelona en omstreken is aangepast van geel naar oranje. Dat wil zeggen dat alle reizen behalve de noodzakelijke worden afgeraden. Nederlanders die in het gebied zijn, wordt gevraagd te overwegen terug te keren.
 • Het Verenigd Koninkrijk gaat een stap verder. Dat land heeft het reisadvies voor heel Spanje (dus ook de Canarische Eilanden en de Balearen) aangescherpt. Reizigers die terugkomen uit het land moeten bovendien twee weken in quarantaine. De premier van Spanje spreekt van een 'fout'.
 • Een groep Braziliaanse vakbonden voor zorgpersoneel wil dat president Jair Bolsonaro vervolgd wordt voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. De bonden hebben een verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
 • Op meerdere plekken in Nederland duurt het langer dan 24 uur voordat mensen met coronagerelateerde klachten zich kunnen laten testen. GGD GHOR spreekt van een „hele forse toename” in het aantal aanvragen voor tests. Ondertussen is het aantal Covid-19-patiënten op de IC's licht gestegen.
 • De Marokkaanse regering heeft de toegang tot talloze grote steden gesloten vanwege een fikse stijging in het aantal coronabesmettingen. Onder meer Casablance, Marrakesh, Tanger, Fez en Meknès zijn niet bereikbaar.

Lees ook het blog van gisteren terug: Ministerie past reisadvies Barcelona aan wegens toename besmettingen

Mondkapjes en knuffels op straat in Barcelona. Foto Albert Gea / Reuters

[/up]