Brieven

Brieven 28/7/2020

Mondkapjes

Kleuters

Zeventien miljoen kleuters. Dat zijn we in Nederland, want zo gedragen we ons (Schijnveiligheid valt mee, 25/7). Wij doen lekker niet wat er gezegd wordt, we weten zelf namelijk stukken beter hoe dit nieuwe virus bestreden moet worden. Wij letten een beetje op of de omgeving in het nieuwe normaal wel prettig voor ons is ingericht, en lopen verder onze eigenwijze, onbedekte neuzen achterna, regelrecht een tweede coronagolf in die de worstelende economie de genadeslag kan geven. Wie bij dit volk een beroep wil doen op eigen intelligentie en verantwoordelijkheid, komt zwaar bedrogen uit. Wie zich als kleuter gedraagt, dient zo te worden behandeld: mondkapjesplicht nú.

Mondkapjes (2)

Ook signaalfunctie

De jeugd wordt steeds lakser met de coronavoorschriften (‘We zijn bang leuke dingen mis te lopen’, 24/7). Hoe maak je hen bewust dat ook zij voorzichtig moeten zijn? Dat lukt niet via de gebruikelijke media en zelfs niet via ‘influencers’. Maar dat lukt wel als iedereen mondkapjes moet dragen in openbare ruimten. In de winkelstraat of in het uitgaanscentrum wordt de jeugd daardoor dagelijks herinnerd aan de dreiging van het virus. En dat geldt trouwens niet alleen voor de jeugd. Het primaire voordeel van mondkapjes is dan niet de omstreden bescherming tegen coronabesmettingen, maar het zeker zo belangrijke effect op bewustwording over de ernst van het virus.

Mondkapjes (3)

Het dorp van Asterix

In de zomer van 2020 droegen de inwoners van heel Europa een mondmaskertje om besmetting met corona te voorkomen. Héél Europa? Nee, een kleine nederzetting hield moedig stand tegen deze dwangmaatregel en weigerde haar bevolking te verplichten dit dingetje op openbare plekken te dragen. Virologen kibbelden over het nut dan wel het nadeel ervan. De een vond het hard nodig, de ander betoogde dat het hooguit schijnveiligheid zou creëren of zelfs meer ellende zou veroorzaken. Rare jongens, die virologen.

Mondkapjes (4)

Rutte geeft rust

Een dagelijkse overload aan informatie over Covid-19 in kranten, op tv, radio en internet, kan tot gevolg hebben dat men het gaat ontwijken: men wil het niet meer horen. Ik betrap mijzelf erop dat ik de laatste weken liever even Netflix inschakel dan Nieuwsuur en Op1. Het geeft stress, zeker nu er zoveel onduidelijk is: over de wijze waarop de besmetting precies plaatsvindt, het wel of niet dragen van mondkapjes, de stand van zaken rond een vaccin, het afreizen naar andere landen, wel of niet testen, waar wel en waar niet anderhalve meter, wanneer in quarantaine, wat zijn de gevolgen als je bekeurd wordt; een strafblad?

Journalisten zien het als hun taak om over de ontwikkelingen rondom het virus te informeren, maar door deze veelheid aan vaak onzekere informatie, haakt de burger af. Wel zou Rutte het volk wat vaker moeten toespreken. Dat geeft rust.

Boeren

Uitgeleverd aan markt

Boeren protesteren terecht tegen de lage opbrengstprijzen (Red de boer: Verander de landbouw radicaal, 25/7). Europa is bezig zijn boeren uit te leveren aan de wereldmarkt. Een zekere marktbeheersing is echter bij iets dat van zo’n vitaal belang is als voedsel hard nodig. Een alternatief: een heffing op de invoer van eiwitrijk veevoer (uit Brazilië bijvoorbeeld) zou de invoer daarvan beperken, de stikstofuitstoot van de landbouw als geheel verminderen en het productieoverschot doen dalen. Zo’n maatregel is ecologisch en economisch gewenst.

Klimaat

Op Mars lijken

Goed betoog over de grenzen van consumptie: Politici, de tijd van meer meer meer is voorbij (25/7). Kennelijk is er meer draagvlak om Mars te koloniseren dan om de aarde te behoeden Mars te worden.