Traagheid bij toezichthouder NVWA laat slachthuizen vrijuit gaan

Misstanden

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden bij slachthuizen moeten afbreken, omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) er te lang over deed om bewijsmateriaal aan te leveren. Dat bevestigt het OM aan NRC na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het gaat om een onderzoek naar drie slachterijen, vermoedelijk in het noorden van het land. De bedrijven zouden zieke dieren hebben vervoerd en geslacht, en fraude hebben gepleegd om het vlees alsnog te kunnen verkopen.

De opsporingsonderzoeken van de NVWA konden volgens het OM niet binnen „een redelijke termijn” worden afgerond. Dat had gevolgen voor de mogelijkheden om nog bewijs te vinden, zegt een woordvoerder. „Je kunt getuigen na bijna twee jaar niet meer horen over of er destijds iets mis was met een transport.”

De NVWA zegt in een verklaring dat het „complexe” onderzoek naar de slachterijen „onder druk is komen te staan door de afhandeling van andere, acute meldingen op het gebied van dierenwelzijn”. De toezichthouder zegt maatregelen te gaan nemen om te voorkomen dat ook andere onderzoeken in de toekomst moeten worden stopgezet. Minister Schouten (Landbouw, ChristenUnie) is „geschrokken” van de gang van zaken, aldus een woordvoerder. Ze gaat in gesprek met de NVWA over hoe het bij dit onderzoek kon misgaan. (NRC)