Tot vier maanden cel voor aanranding marinebasis Den Helder

Onderzeedienst Drie militairen zijn schuldig bevonden aan meerdere „zeer vernederende” zedendelicten op de marinebasis in Den Helder. De straffen vallen hoger uit dan geëist.
Exterieur van de marinebasis in Den Helder.
Exterieur van de marinebasis in Den Helder. Foto Olaf Kraak / ANP

Drie militairen moeten tot vier maanden de cel in voor meerdere zedendelicten waarvan een andere militair slachtoffer was. De incidenten deden zich voor op de marinebasis in Den Helder in mei 2018. De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem legde maandag hogere straffen op dan justitie had geëist.

In mei 2018 werd het inmiddels 22-jarige slachtoffer met geweld vastgepakt, op een tafel vastgehouden en daarna naar de grond gewerkt. Vervolgens werd het slachtoffer volgens de rechters „tegen zijn wil door een blote penis geswaffeld en zijn er neukbewegingen tegen zijn lichaam aan gemaakt”. Ook hurkte een van de verdachten - matroos Nicky G. (28) - volgens de rechters met ontblote billen voor het gezicht van het slachtoffer. Al eerder werd het slachtoffer gepest en geïntimideerd door zijn collega’s.

Volgens de rechters dwong de 35-jarige sergeant Raymond van der P. het slachtoffer een hamer in zijn mond te doen om orale seks met de hamer na te bootsen. Ook wordt P. ervan beschuldigd het bevel aan een van de medeverdachten te hebben gegeven dat die zijn broek uit moest trekken.

‘Bijzonder ernstig’

De militaire kamer noemt de incidenten „zeer vernederend”. Er is inbreuk gemaakt op „de lichamelijke en geestelijke integriteit van het slachtoffer”, aldus de rechters. De militaire kamer vindt de feiten ook gevaarlijk voor de inzetbaarheid van militaire eenheden. Daarnaast schaden ze het aanzien van de krijgsmacht ernstig, waardoor de straffen hoger uitvallen dan geëist door justitie.

Sergeant Van der P. krijgt vier maanden militaire detentie omdat de rechter het „bijzonder ernstig” vindt dat hij de initiatiefnemer was. Korporaal Jozef M. (29), die ook bij het incident was betrokken, krijgt drie maanden celstraf voor het plegen van „feitelijke aanranding van de eerbaarheid”. Matroos G. krijgt een celstraf van dertig dagen, waarvan 27 voorwaardelijk, evenals een taakstraf van 120 uur. Ook kregen de drie verdachten afzonderlijke geldboetes opgelegd die in totaal 2.500 euro bedragen.

De integriteitscommissie van het ministerie van Defensie is momenteel bezig met een onderzoek naar de cultuur binnen de Onderzeedienst. De afgelopen twee jaar zouden vier officiële meldingen zijn gedaan van ongewenst gedrag binnen de Onderzeedienst. De uitkomst van het onderzoek volgt naar verwachting na de zomer.