Soedanese regio

Ruim zestig doden bij nieuw geweld in Darfur

In de Soedanese regio West-Darfur zijn ruim zestig mensen gedood en nog eens zestig mensen gewond. Dat heeft het VN-bureau voor humanitaire hulp in Khartoem bekendgemaakt. De aanval door zo’n vijfhonderd gewapende mannen op de Masalit-gemeenschap vond zaterdag plaats. „Dit was een van de laatste in een reeks incidenten die de afgelopen week zijn gemeld, waarbij dorpen en huizen in brand zijn gestoken, markten en winkels zijn geplunderd en de infrastructuur is beschadigd”, staat in een VN-verklaring. Zondag zei premier Hamdok dat hij veiligheidstroepen naar het gebied zou sturen „om de burgers en het landbouwseizoen te beschermen”. Het geweld in de regio, waar vanaf 2003 jarenlang een gewapend conflict is uitgevochten, is opgelaaid. Er wordt gedemonstreerd door vreedzame burgers die het geweld beu zijn en meer bescherming eisen van de overheid. Ook in Khartoem gingen mensen de straat op om zich solidair te tonen met de slachtoffers van het geweld. (AFP)