Politie zoekt tot tbs veroordeelde man uit Rotterdam

Rotterdam De 61-jarige tbs’er is jaren geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor „meerdere geweldsdelicten”. Hij is maandag nog in Rotterdam gezien.
De politie zoekt de 61-jarige tbs'er sinds begin juli.
De politie zoekt de 61-jarige tbs'er sinds begin juli. Foto Lex van Lieshout/ANP

De politie is „dringend op zoek” naar een tot tbs veroordeelde man die verbleef in een resocialisatiehuis in Rotterdam. De politie heeft meerdere foto’s en de naam van de 61-jarige man naar buiten gebracht, met de oproep contact op te nemen met de tiplijn als iemand hem ziet. Hij is in 1998 veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf en tbs voor „meerdere geweldsdelicten”.

De man woonde in een forensische kliniek van Fivoor in Rotterdam, waar hij werd voorbereid op zijn terugkeer in de maatschappij. Hij zat in de laatste fase van zijn tbs-traject en mocht daarom de kliniek op gezette tijden zonder begeleiding verlaten. Begin juli pleegde hij een inbraak in een vakantiewoning in het Zeeuwse Zoutelande waar hij werd betrapt door een toerist.

De man wist te ontsnappen met een voertuig en sindsdien is de politie naar hem op zoek. Volgens de autoriteiten is hij maandag nog in het centrum van Rotterdam geweest en slaapt hij vermoedelijk „in de buitenlucht”. De politie vraagt mensen die de tbs’er zien, hem niet te benaderen en meteen de tiplijn te bellen.

Een politiewoordvoerder zegt desgevraagd dat het opsporingsbericht pas na enkele weken is gepubliceerd omdat de politie eerst op andere manieren heeft geprobeerd de man te vinden. „We publiceren de naam en toenaam van de persoon in kwestie, wat een enorme inbreuk op zijn privacy is. Die vergaande stap zetten we pas op het moment dat alle andere methoden niet het gewenste resultaat hebben.” De woordvoerder wil niet toelichten welke methoden zijn aangewend.