Getuige schietpartij Oss overleden nadat hij zichzelf in brand stak

Getuige De Ossenaar Arie den Dekker kwam in de problemen nadat hij met de politie sprak over een schietpartij. Uit wanhoop stak hij zichzelf maandag in brand voor het gemeentehuis.

Bij het gemeentehuis van Oss stak Arie den Dekker zichzelf in brand.
Bij het gemeentehuis van Oss stak Arie den Dekker zichzelf in brand. Foto Hans van der Poel/Novum

Arie den Dekker, die de politie informeerde over een schietpartij, heeft zich vanochtend voor het gemeentehuis van zijn woonplaats Oss overgoten met benzine en in brand gestoken. Zijn advocaat Richard Laatsman meldt dat Den Dekker aan zijn verwondingen is overleden.

Den Dekker raakte in grote problemen nadat hij in de nacht van 3 op 4 juni 2018 getuige was geweest van een schietpartij met dodelijke afloop vlakbij zijn woning en daarover de politie had geïnformeerd. Het slachtoffer was de 30-jarige Peter Netten, bekend in het Brabantse criminele milieu.

In een interview met NRC vertelde hij enkele weken geleden hoe hij daarna klem kwam te zitten tussen de politie en de gemeente. Ook werd hij dakloos.

In de weken na het interview toonde hij zich positief over zijn kans om weer zelfstandig te kunnen wonen in Oss. Maar de afgelopen week bleek die hoop ijdel.

Afgelopen vrijdag kondigde hij al in een telefonisch gesprek aan dat hij „ten einde raad was” en de wanhoop nabij. „Als er niks verandert zie ik geen uitweg”, zei Den Dekker. Hij zei dat hij vorige week vijf dagen in een inrichting heeft gezeten, „een gekkenhuis”, in zijn eigen woorden. Het bleek volgens hem dat er niets met hem aan de hand was.

Lees ook Arie den Dekker meldde een misdrijf: ‘Ik zou het nooit meer doen. Al schieten ze heel Oss dood, van mij horen ze niks meer

Voicemailbericht

Het was niet de eerste keer dat Den Dekker het voornemen uitsprak om zichzelf in brand te steken. Op maandagochtend liet hij in een voicemailbericht weten dat hij het echt zou doen. „Ik doe dit in de hoop dat niemand in Oss meer overkomt wat mij is overkomen.”

Den Dekker was met name boos over de wijze waarop de burgemeester van Oss zijn zaak heeft behandeld.

Dit bericht wordt later aangevuld.
Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn ‘113 Zelfmoordpreventie’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Luister ook naar deze aflevering van onze podcastserie NRC Vandaag: De omerta van Oss

U kunt zich ook abonneren via Apple Podcasts, Stitcher, Spotify, Castbox of RSS.