Goudprijs mede vanwege coronacrisis naar recordhoogte

Goud De goudprijs is maandag gestegen naar 1.923,60 dollar per ‘troy ounce’, waarmee het record uit 2011 is verbroken. Beleggers zoeken door onder meer de coronacrisis een veilige haven.
Foto Koen Suyk / ANP

De goudprijs is maandag gestegen naar 1.923,60 dollar (1.643,07 euro) per troy ounce, meldt financieel persbureau Bloomberg. Daarmee is het vorige record uit 2011 van 1921,17 dollar verbroken. Het is goed denkbaar dat de goudprijs onder druk van economische, politieke en maatschappelijke onzekerheid nog verder stijgt, zeggen deskundigen.

De goudprijs is de afgelopen tijd bezig aan een stevige opmars, omdat beleggers in de coronacrisis naar veilige havens zoeken. Ook het ruimhartige geldbeleid van centrale banken en de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en China, waaronder de sluiting van consulaten over en weer, spelen daarin een rol. Analisten en banken houden ermee rekening dat in het komende jaar de grens van 2.000 dollar zou kunnen worden geslecht.

Investeringen in goud worden van oudsher gezien als bescherming tegen waardeverminderingen van munteenheden. Beleggen in aandelen brengt momenteel forse risico’s met zich mee en door toedoen van de zeer lage rentes is met obligaties nauwelijks iets te verdienen. Naast de goudprijs zit ook de zilverprijs in de lift. Dat metaal bereikte met 24,40 dollar per troy ounce het hoogste niveau sinds september 2017.