Brieven

Democratische Hervormingen

Systeem van verkiezingen bereikt einde levensduur

Foto Kees van de Veen

Een burgerraad is niet nodig, schrijven Menno Hurenkamp en Kors Visscher: heb wat meer vertrouwen in de representatieve democratie (Burgerraad? Somber niet over het parlement, 23/7). Maar politieke partijen schrijven nu hun verkiezingsprogramma’s. Een paar weken voor de verkiezingen kijken we via Kieskompas welke het meest met onze standpunten overeenstemt en daar stemmen wij dan op. Daarna moeten minstens vier partijen een regeringsprogramma afspreken. Drie partijen zorgen er steeds voor dat de vierde in ieder geval niet zijn meest primaire punten realiseert. Het gevolg is een coalitieakkoord met uitsluitend secundaire partijvoorkeuren. Hurenkamp en Visscher benoemen zelf ook een verzakende regering: te veel marktwerking, decentralisering van de zorg en een falend coronabeleid. Dit alles is wel het gevolg van het huidige parlementaire systeem. Als politieke partijen de kiezer serieus zouden nemen, zouden ze vóór de verkiezingen regeerbare coalitieafspraken maken, zodat de kiezer weet waarop hij stemt. Anders dan de auteurs stellen, zwijgen burgers niet. Twintig procent zegt op partijen te gaan stemmen die onze democratie niet de beste optie vinden voor het landsbestuur. Dat lijkt me een krachtig signaal dat het systeem van democratische verkiezingen van de laatste honderd jaar het eind van zijn levensduur bereikt.