Antiracismeprotesten

Agent definitief niet vervolgd voor dood Michael Brown in Ferguson

Nadat de zwarte Amerikaan George Floyd eind mei stierf doordat een agent minutenlang op zijn nek knielde, gingen mensen wereldwijd de straat op om zich uit te spreken tegen racisme en politiegeweld. Sindsdien nemen bedrijven en overheden maatregelen om racisme te bestrijden. In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij.

Twitter verwijdert oud KKK-leider David Duke van platform

Oud-Ku Klux Klan-leider David Duke is van Twitter verwijderd. Dat zegt een woordvoerder van het sociale mediabedrijf tegen de Amerikaanse mediawebsite CNET. Het account van Duke is permanent geschorst.

Volgens de woordvoerder is het account van Duke gesloten vanwege „verwerpelijk gedrag”. Om welke berichten het gaat is niet bekendgemaakt. Duke werd eerder al door YouTube geschorst, omdat hij op dat platform zou hebben gezegd dat bepaalde groepen mensen ondergeschikt zijn aan andere.

David Duke was van 1989 tot 1992 leider van de Ku Klux Klan, ook bekend als KKK. De extreem-rechtse groepering stelt dat witte mensen superieur zijn aan mensen met een donkere huidskleur. Leden van de groep zijn bij optredens vaak te herkennen aan een lang, veelal wit, gewaad met een grote puntmuts.

Agent definitief niet vervolgd voor dood Michael Brown in Ferguson

De politieagent die in augustus 2014 de zwarte tiener Michael Brown doodschoot in de Amerikaanse stad Ferguson, wordt niet langer vervolgd voor zijn acties. Dat heeft de aanklager in de zaak tegen agent Darren Wilson bekendgemaakt, meldt persbureau AP vrijdag. Ondanks jarenlang onderzoek kan Wilson volgens aanklager Wesley Bell niet vervolgd worden voor moord of doodslag.

Bell noemde de staking van de vervolging „een van de moeilijkste dingen die ik heb moeten doen”. „Mijn hart breekt voor de ouders van Brown. Ik weet dat dit niet het resultaat is waarnaar ze op zoek waren en dat zij voor altijd pijn zullen hebben”, aldus de aanklager. De zaak tegen Wilson werd in totaal drie keer onderzocht.

De aanklager kon na vijf maanden onderzoek, diverse getuigenverklaringen en ander bewijsmateriaal geen antwoord krijgen op de vraag of Wilson Brown schuldig is aan doodslag, moord, of dat hij uit zelfbescherming handelde. Wat er precies op de bewuste avond in augustus 2014 is gebeurd, is nog altijd onduidelijk. Wilson en Brown zouden met elkaar op de vuist zijn gegaan, waarna Brown zou hebben geprobeerd Wilsons dienstwapen af te pakken. Wilson zou daarop hebben geschoten. Volgens andere lezingen zou Brown op de weg hebben gelopen en door Wilson zijn gesommeerd op de stoep te gaan lopen. Brown zou vervolgens zijn weggelopen, waarop de agent hem meerdere malen zou hebben beschoten - ook toen Brown zijn handen in de lucht stak.

De dood van de 18-jarige Brown zorgde voor een golf van protesten tegen racisme en politiegeweld in Ferguson en daarbuiten. Met de dood van George Floyd, de zwarte man die begin mei stierf nadat een agent minutenlang op zijn nek knielde, laaiden de protesten opnieuw op.

Michael Brown sr. na het bericht dat de man die zijn zoon doodschoot niet vervolgd wordt. Foto Lawrence Bryant/Reuters

NBA-spelers knielen tijdens volkslied bij hervatting basketbalcompetitie

Spelers van de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA knielden donderdagavond tijdens het Amerikaanse volkslied, voorafgaand aan de eerste wedstrijden in Florida sinds de competitie in maart werd stilgelegd wegens het coronavirus. Dat meldt Reuters.

Alle spelers van de Utah Jazz, New Orleans Pelicans, Los Angeles Lakers en Los Angeles Clippers droegen zwarte T-shirts met het motto Black Lives Matter. Ze knielden tijdens het volkslied voor die tekst op het speelveld, in het ESPN Wide World of Sports Complex bij Disney World bij Orlando in Florida. Ook trainers en anderen deden mee aan de actie, uit protest tegen racisme en politiegeweld.

Spelers droegen shirts met teksten als 'Equality' (gelijkheid), 'Education Reform' (onderwijshervorming) en 'Say Their Names' (noem hun namen), in plaats van hun eigen namen. Sporters hebben wereldwijd solidariteit getoond met de grootschalige protesten tegen racisme en politiegeweld naar aanleiding van de dood van George Floyd, een ongewapende zwarte man, door een witte politie-agent in Minneapolis in mei.

Wedstrijden van de NBA worden gespeeld bij Disney World in Florida. De Utah Jazz versloegen in de eerste wedstrijd de New Orleans Pelicans. Jazz-speler Rudy Gobert, die in maart als eerste speler positief testte op het coronavirus en daarmee aanleiding gaf tot de opschorting van de competitie, scoorde binnen enkele minuten.

Spelers van de Los Angeles Lakers en de Los Angeles Clippers knielen donderdag tijdens het Amerikaanse volkslied voorafgaand aan een basketbalwedstrijd bij Orlando, in Florida. Foto Mike Ehrmann / AP

Burgemeesters roepen Congres op inzet federale politie door Trump te blokkeren

Zes Amerikaanse burgemeesters hebben het Congres gevraagd om het plan van president Donald Trump om een federale politiemacht naar hun steden te sturen, te blokkeren. In een brief schrijven de burgemeesters, allen Democraten, dat de maatregel spanningen aanwakkert, meldt persbureau Reuters.

Het verzoek volgt op een aankondiging van de officier van justitie van de Amerikaanse staat Oregon dat 22 mensen zijn gearresteerd in Portland. Dit gebeurde na confrontaties met federale en plaatselijke politieagenten nabij het federale gerechtsgebouw in de stad. De federale agenten die naar Portland werden gestuurd vanwege de aanhoudende onrust, hebben landelijke aandacht getrokken met hun hardhandige optreden tegen demonstranten.

In Portland kwam het maandagavond opnieuw tot confrontaties tussen demonstranten en politie. Ook in andere steden zijn protesten het afgelopen weekeinde opgelaaid en is geweld op meerdere plaatsen geëscaleerd.

„We roepen het Congres op om wetgeving aan te nemen om duidelijk te maken dat deze acties onrechtmatig en weerzinwekkend zijn”, aldus de burgemeesters van Portland, Chicago, Seattle, Albuquerque, Kansas City en Washington, D.C.

De regering-Trump houdt echter voet bij stuk. De president pleitte maandagavond op Twitter voor hoge straffen voor „anarchisten, onruststokers en demonstranten die schade aanrichten bij het federale gerechtsgebouw in Portland, of andere federale gebouwen in welke stad of staat dan ook”.

Minister van Justitie William Barr verdedigt de inzet van federale troepen in een verklaring die hij dinsdag aflegt tijdens een getuigenis in het Congres. Hij noemt de aanvallen op het gerechtsgebouw „een aanval op de regering van de Verenigde Staten”.

Demonstranten botsen maandag in Portland, Oregon, met federale en plaatselijke politieagenten. Foto David Swanson / EPA

Oprah Winfrey komt met nieuwe talkshow, eerste afleveringen over racisme

Oprah Winfrey gaat een nieuwe talkshow presenteren waarvan in ieder geval de eerste afleveringen racisme in de Verenigde Staten behandelen. Dat hebben de invloedrijke Afrikaans-Amerikaanse tv-persoonlijkheid en het platform waarop de show wordt getoond - Apple TV -, maandag bekendgemaakt.

In de eerste aflevering van The Oprah Conversation , die op 30 juli wordt uitgezonden, gaat de 66-jarige Winfrey samen met witte gasten in gesprek met Ibram X. Kendi, de schrijver van de bestseller How To Be An Antiracist (2019). Andere geboekte gasten zijn voormalige footballspeler Emmanuel Acho, die de YouTube-serie Uncomfortable Conversations with a Black Man presenteert, en mensenrechtenactivist en rechtenprofessor Bryan Stevenson.

„Het is tijd om menselijkheid terug te brengen in het gesprek”, aldus Winfrey - die tot 2011 haar wereldberoemde talkshow The Oprah Winfrey Show presenteerde - in haar aankondiging. Ze zegt gesprekken te gaan voeren die de Amerikanen „zullen verenigen, niet verdelen”.

Winfrey had maandag nog een andere aankondiging. Na twintig jaar komt een einde aan de printversie van O, The Oprah Magazine. Het in de VS befaamde blad - dat miljoenen lezers bereikt - zal zich na december gaan richten op digitale verspreiding en slechts nog onregelmatig in printvorm verschijnen.

Oprah Winfrey in Londen in 2018. Foto Joel C Ryan / AP

Welkom in dit blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de gevolgen van de protesten tegen racisme en politiegeweld die wereldwijd ontstonden na de dood van George Floyd eind mei. Deze zwarte Amerikaan kwam om het leven nadat een agent minutenlang zijn knie op de nek van Floyd drukte.

Lees hier het vorige blog terug