Ruim zestig doden bij nieuw geweld in Darfur

Soedan Een aanval van zo’n vijfhonderd gewapende mannen op het dorp Masteri in West-Darfur, heeft aan ruim zestig mensen het leven gekost. Ook werden „dorpen en huizen in brand gestoken”.
Een demonstrant in de Soedanese hoofdstad Khartoem begin juli 2020. Hij protesteert tegen het geweld in Darfur met op het bord in het Arabisch de tekst "Leg de wapens neer, stop de oorlog."
Een demonstrant in de Soedanese hoofdstad Khartoem begin juli 2020. Hij protesteert tegen het geweld in Darfur met op het bord in het Arabisch de tekst "Leg de wapens neer, stop de oorlog." Foto Mohammed Abu Obaid

In de Soedanese regio West-Darfur zijn meer dan zestig mensen gedood en nog eens zestig mensen gewond nadat een nieuwe golf van geweld is uitgebroken. Dat heeft het Verenigde Naties-bureau voor humanitaire hulp in Khartoem bekendgemaakt.

De aanval door zo’n vijfhonderd gewapende mannen op de lokale Masalit-gemeenschap vond zaterdag plaats in het dorp Masteri. „Dit was een van de laatste in een reeks incidenten die de afgelopen week zijn gemeld, waarbij verschillende dorpen en huizen in brand zijn gestoken, markten en winkels zijn geplunderd en de infrastructuur is beschadigd”, staat volgens persbureau AFP in een verklaring van het bureau van de VN.

Lees ook: Noodtoestand afgekondigd in Darfur na oplaaien geweld

Zondag zei premier Abdalla Hamdok van Soedan dat hij veiligheidstroepen naar het gebied zou sturen „om de burgers en het landbouwseizoen te beschermen”.

Oplaaiend geweld, grote onrust

Het geweld in de regio, waar sinds 2003 een gewapend conflict werd uitgevochten, is de laatste tijd weer flink opgelaaid. Zo doodden gewapende mannen vlak voor het weekend nog zeker twintig burgers - waaronder ook kinderen - toen ze voor het eerst in jaren terugkeerden naar hun velden. Ook eerder vielen moslimmilities, die trouw zijn gebleven aan de vorig jaar afgezette dictator Omar al-Bashir, meerdere dorpen aan. Vanwege de grote onrust riep de Soedanese regering half juli de noodtoestand uit in Darfur.

In West-Darfur is de laatste weken regelmatig gedemonstreerd door vreedzame burgers die het geweld beu zijn en meer bescherming eisen van de overheid. Ook in de hoofdstad Khartoem gingen mensen de straat op om zich solidair te tonen met de slachtoffers van het geweld in Darfur.

„De escalatie van geweld in verschillende delen van de Darfur-regio leidt tot meer ontheemding, brengt het landbouwseizoen in gevaar, leidt tot verlies van levens en levensonderhoud en leidt tot groeiende humanitaire behoeften”, zeggen VN-functionarissen over de huidige situatie in het gebied.