Matthijs de Ligt met Juventus landskampioen

Voetbal Juventus is dankzij een 2-0 thuisoverwinning op Sampdoria voor de 36ste keer kampioen van Italië geworden. Matthijs de Ligt stond in de kampioenswedstrijd in de basis.
Cristiano Ronaldo scoort de 1-0 in de kampioenswedstrijd van Juventus tegen Sampdoria.
Cristiano Ronaldo scoort de 1-0 in de kampioenswedstrijd van Juventus tegen Sampdoria. Foto Alessandro di Marco / EPA

De Nederlandse verdediger Matthijs de Ligt heeft in zijn eerste jaar in Italië de landstitel gepakt met Juventus. Dankzij een 2-0 overwinning op Sampdoria in het eigen Allianz Stadium pakte La Vecchia Signora (‘De Oude Dame’) zonder publiek het negende kampioenschap op rij en de 36ste in de clubgeschiedenis. De Ligt stond in de basis, maar werd in de 78ste minuut gewisseld voor Daniele Rugani.

Vedette op leeftijd Cristiano Ronaldo maakte diep in de blessuretijd van de eerste helft de 1-0 en miste vlak voor tijd nog een penalty. Federico Bernardeschi tekende halverwege de tweede helft voor de 2-0. Met nog twee wedstrijden te gaan in de Serie A is Juventus niet meer in te halen door Inter Milaan, de nummer twee.

De Ligt kwam afgelopen zomer voor 75 miljoen euro over van Ajax en kende een onzekere start bij Juventus. Inmiddels is de twintigjarige verdediger een belangrijke spil geworden in Turijn en heeft hij de bijnaam Il Muro (‘De Muur’) verworven.

In totaal speelde hij 29 competitiewedstrijden en maakte daarin vier goals. Vorig seizoen pakte De Ligt met Ajax de landstitel.

Kampioen in leeg stadion

Juventus had donderdag uit bij Udinese de titel al kunnen pakken en kwam daar ook nog op voorsprong dankzij een doelpunt van De Ligt. Uiteindelijk ging die wedstrijd toch met 2-1 verloren en is de 36ste scudetto nu dus in eigen huis veroverd. Vanwege het coronavirus heeft de Italiaanse voetbalcompetitie van maart tot half juni stilgelegen. Sinds de hervatting wordt in lege stadions gespeeld.

Met deze laatste winst heeft Juventus evenveel landstitels verworven als AC Milaan en Inter Milaan bij elkaar: die twee Milanese clubs werden allebei achttien keer kampioen.