Laatste nieuws Covid-19

Antwerpen stelt avondklok in en verplicht mondkapjes

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op maandag 27 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Debat Amerikaanse presidentsverkiezingen verplaatst om coronavirus

Dit was het belangrijkste nieuws van maandag:

  • België heeft de coronamaatregelen flink aangescherpt wegens een „zorgwekkende” stijging in het aantal bevestigde coronabesmettingen. Het maximumaantal mensen dat Belgen mogen toelaten in hun 'sociale bubbel' is met tien naar beneden geschroefd tot vijf. Ook het maximale aantal bezoekers bij evenementen is verlaagd. In Antwerpen zijn additionele regels ingevoerd. Daar geldt voortaan onder meer een avondklok.
  • Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Barcelona en omstreken is aangepast van geel naar oranje. Dat wil zeggen dat alle reizen behalve de noodzakelijke worden afgeraden. Nederlanders die in het gebied zijn, wordt gevraagd te overwegen terug te keren.
  • Het Verenigd Koninkrijk gaat een stap verder. Dat land heeft het reisadvies voor heel Spanje (dus ook de Canarische Eilanden en de Balearen) aangescherpt. Reizigers die terugkomen uit het land moeten bovendien twee weken in quarantaine. De premier van Spanje spreekt van een 'fout'.
  • Een groep Braziliaanse vakbonden voor zorgpersoneel wil dat president Jair Bolsonaro vervolgd wordt voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege diens aanpak van de coronacrisis. De bonden hebben een verzoek ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
  • Op meerdere plekken in Nederland duurt het langer dan 24 uur voordat mensen met coronagerelateerde klachten zich kunnen laten testen. GGD GHOR spreekt van een „hele forse toename” in het aantal aanvragen voor tests. Ondertussen is het aantal Covid-19-patiënten op de IC's licht gestegen.
  • De Marokkaanse regering heeft de toegang tot talloze grote steden gesloten vanwege een fikse stijging in het aantal coronabesmettingen. Onder meer Casablance, Marrakesh, Tanger, Fez en Meknès zijn niet bereikbaar.

Antwerpen stelt avondklok in en verplicht mondkapjes

In de provincie Antwerpen is maandagavond een aantal vergaande coronamaatregelen afgekondigd. Zo geldt binnenkort van 23.30 uur tot 06.00 uur een avondklok. Alleen voor „noodzakelijke verplaatsingen” mogen inwoners hun huis verlaten. Ook moet iedereen boven de twaalf jaar een mondkapje dragen in het openbaar én op plaatsen waar niet genoeg afstand gehouden kan worden. De verplichting geldt niet tijdens het eten en drinken en geldt niet thuis.

Ook restaurants en cafés krijgen weer te maken met strikte maatregelen. Ze moeten om 23.00 uur de deuren sluiten en garanderen dat bezoekers anderhalve meter afstand bewaren. Iedere bezoeker moet bovendien geregistreerd worden. Deze gegevens dienen vier weken te worden bewaard om contactonderzoek mogelijk te maken.

Het op afstand werken ('telewerken' genoemd) wordt eveneens verplicht gesteld, behalve als dit volstrekt onmogelijk is. Individuele contactsporten worden ook verboden. Teamsporten voor mensen boven de achttien jaar oud zijn voorlopig ook van de baan. In het zwaar getroffen Antwerpen worden bovendien feestzalen en fitnesscentra gesloten.

Gouverneur Cathy Berx vraagt Belgen tot slot niet naar Antwerpen te komen. De nieuwe regels gelden in principe voor vier weken, maar kunnen eerder teruggeschroefd of verscherpt worden indien de situatie zulks vereist.

Eerder op maandag maakte de Belgische regering bekend ook op nationaal niveau strengere regels in te voeren omdat het aantal nieuwe besmettingen „zorgwekkend” snel oploopt. Zo is het maximale aantal mensen dat Belgen in hun 'sociale bubbel' mogen toelaten, verlaagd - net als het maximumaantal bezoekers van evenementen. Het reproductiegetal in België wordt momenteel geschat op 1,5. In Antwerpen gaat het zelfs richting 2. Dit betekent dat iedere Antwerpse coronapatiënt gemiddeld twee anderen besmet.

Mondkapjes in het straatbeeld van Antwerpen. Foto John Thys / AFP

Ministerie past reisadvies Barcelona aan wegens toename besmettingen

Het reisadvies voor Barcelona is aangepast van geel naar oranje, wat wil zeggen dat alle reizen behalve de noodzakelijke worden afgeraden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft maandagavond zijn advies voor de Spaanse stad en randgemeenten gewijzigd omdat het aantal besmettingen in de regio sterk is toegenomen. „Toeristisch bezoek wordt dringend afgeraden”, aldus het ministerie.

Nederlanders die zich momenteel in het gebied bevinden, wordt verzocht te overwegen hun verblijf vroegtijdig te beëindigen. Ook in het gebied rondom de stad Lleida is een hoog risico op besmetting. Voor dat gebied in West-Catalonië gold al langer een oranje reisadvies. Bezoekers van Barcelona en de regio waarin Lleida ligt, wordt op het hart gedrukt bij terugkomst in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ Reisadvies #Spanje: Vanwege het stijgend aantal besmettingen met het #coronavirus gaat het advies voor Barcelona en voorsteden naar ‘oranje’. Vakantiereizen worden dringend afgeraden. Ben je al in het gebied? Bedenk dan of het nodig is om te blijven.
https://t.co/7vqDh9vdv1 https://t.co/Dh3ud4x7uR

Verenigd Koninkrijk scherpt reisadvies voor heel Spanje weer aan

Het Verenigd Koninkrijk heeft maandag het reisadvies voor heel Spanje weer aangescherpt. Alle niet-essentiële reizen naar het Zuid-Europese land worden afgeraden, meldt het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het advies geldt ook voor de Canarische Eilanden en de Balearen. Reizigers die terugkomen uit Spanje moeten verplicht twee weken in quarantaine.

Britse toeristen op het vliegveld van Mallorca. Foto Jaime Reina / AFP

De beslissing om het reisadvies aan te passen, komt terwijl naar schatting anderhalf miljoen Britten vakantie vieren in Spanje. Afgelopen zaterdag besloot Londen al de quarantaineverplichting in te stellen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez sprak maandagavond over een „fout” van het Verenigd Koninkrijk, meldt persbureau Reuters. Volgens Sánchez heeft het land zijn besluit niet gebaseerd op de juiste epidemiologische informatie en is er geen rekening gehouden met het feit dat het coronavirus niet in het hele land is opgelaaid.

De Britse budget-airline Jet2 maakte eerder op maandag bekend dat het stopt met alle vluchten naar Spanje. De maatschappij biedt vluchten aan naar meerdere vakantiebestemmingen aan de kust. Eerder hield Jet2 nog vol dat het gewoon zou blijven vliegen op de bestemming. Jaarlijks bezoeken meer dan achttien miljoen Britse toeristen het Zuid-Europese land.

Twitter avatar FCOtravel FCO travel advice Travel advice for #Spain has been further updated. The FCO now advises against all non-essential travel to Spain, including the Balearic and Canary Islands. You will have to self-isolate for 14 days on arrival into the UK. Find out more: https://t.co/Pk5gBRIn2w https://t.co/7Jo6dRtIAM

Familie: Joran van der Sloot positief getest op corona in gevangenis

De familie van Joran van der Sloot heeft een hulpverzoek neergelegd bij het ministerie van Buitenlandse Zaken omdat hij in de Peruaanse gevangenis het coronavirus zou hebben opgelopen. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie maandag na berichtgeving van RTL Nieuws. Het ministerie heeft daarop de gevangenis waarin Van der Sloot zit gebeld „met het verzoek medische hulp te geven als het nodig is”, aldus de woordvoerder. Het ministerie kan naar eigen zeggen „niet veel meer doen dat”.

Tegen RTL Nieuws zegt de familie Van der Sloot dat hij er slecht aan toe is en geen medische hulp krijgt. In de gevangenis waarin Van der Sloot zit in de stad Juliaca zou het coronavirus flink rondwaren. Volgens de lokale belangenorganisatie Defensora del Pueblo zijn zeker vier gevangenen en zeven bewakers positief getest. De organisatie deed daarom zaterdag een oproep aan de gevangenis om maatregelen te treffen. In Peruaanse gevangenissen zijn de omstandigheden veelal slecht en verblijven gedetineerden dicht op elkaar.

Van der Sloot werd bekend in Nederland toen hij in verband werd gebracht met de moord op de Amerikaanse toerist Natalee Holloway op Aruba in 2005. In 2012 werd hij in Peru veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Hij had Flores naar eigen zeggen na een avond gokken in Lima vermoord tijdens een woedeaanval toen zij via een bericht op zijn laptop ontdekte dat Van der Sloot mogelijk verantwoordelijk was voor Holloways dood.

Braziliaanse zorgmedewerkers willen Bolsonaro laten vervolgen voor misdaden tegen menselijkheid

Braziliaanse zorgmedewerkers vinden dat hun president Jair Bolsonaro vervolgd moet worden voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn nalatige aanpak van de coronacrisis. Een groep vakbonden heeft maandag een verzoek tot vervolging ingediend bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het verzoek is ingediend door vakbonden die actief zijn in achttien van de 26 Braziliaanse staten en die meer dan een miljoen zorgmedewerkers zeggen te vertegenwoordigen. De aanklagers beschuldigen de populistische president onder meer van nalatigheid en van het spelen met de levens van zorgpersoneel en Braziliaanse burgers. De groep neemt het Bolsonaro onder meer kwalijk dat hij zijn aanhangers herhaaldelijk opriep samen te komen, hen benaderde zonder mondkapje en medicijnen aanbeval waarvan de werking niet bewezen is.

Een Yawalapiti-stamhoofd dat lijdt aan Covid-19 bij een ziekenhuis in Goiania. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

„Een zaak aanhangig maken bij het Internationaal Strafhof is een ingrijpende maatregel, maar Brazilianen worden geconfronteerd met een uiterst nare en gevaarlijke situatie als gevolg van de bewuste beslissingen van Bolsonaro”, aldus vakbondsvoorzitter Marcio Monzane. Het is niet bekend of de zaak daadwerkelijk opgepakt wordt. Jaarlijks ontvangt het Strafhof duizenden verzoeken en het bepaalt zelf welke zaken aan de rechters worden voorgelegd.

Bolsonaro, die twee weken geleden positief testte op het coronavirus, maakte zaterdag bekend niet langer besmet te zijn. Tot dusver zijn meer dan 2,4 miljoen Brazilianen besmet geraakt. Zeker 87.000 Brazilianen stierven aan de gevolgen van Covid-19. Het land telt ongeveer 210 miljoen inwoners.

Twitter avatar uniglobalunion UNI Global Union Bolsonaro's response to the #Covid19 crisis is deadly, disastrous, and a crime against humanity. That's why a broad coalition--including 1 million care workers--filed a suit with the International Criminal Court today.
#Haia
⚖️ 📰https://t.co/jMI7rIBenw https://t.co/zPhsdoNOym

Twee honkbalwedstrijden in de VS uitgesteld na corona-uitbraak bij Miami Marlins

Twee honkbalwedstrijden in de Amerikaanse Major League Baseball (MLB) die maandag zouden plaatsvinden, zijn uitgesteld vanwege een corona-uitbraak binnen een team. Zeker veertien spelers en stafleden van de Miami Marlins testten tot nu toe positief op het virus, schrijven Amerikaanse media. De uitbraak betekent een nieuwe klap voor het honkbalseizoen, dat vanwege de pandemie en moeizame arbeidsonderhandelingen afgelopen vrijdag pas hervat werd.

De Marlins zouden maandagavond spelen tegen de Baltimore Orioles in de stad Philadelphia. Een wedstrijd tussen de New York Yankees en Philadelphia Phillies werd ook afgeblazen, omdat de Yankees in hetzelfde clubhuis zouden hebben getraind als de Marlins. Het hele team uit Miami zit momenteel in quarantaine.

De MLB had eerder al laten weten te vrezen voor een uitbraak binnen een team. Spelers moeten zich daarom aan bepaalde regels houden. Zo moet de bal regelmatig vervangen worden en mag er niet gespuugd worden.

Verder blijven de stadions leeg en zijn de wedstrijden dus alleen via televisie te volgen. De sport loopt daarmee een belangrijk deel van de inkomsten mis. Hierbij speelt ook mee dat dit seizoen aanzienlijk minder wedstrijden gespeeld worden.

Tot voor kort was het de vraag of er dit jaar überhaupt wel een honkbalseizoen zou plaatsvinden. Sinds april waren spelers en management van verschillende clubs in een conflict verwikkeld omdat de sporters minder betaald krijgen door de afname van het aantal wedstrijden. Uiteindelijk wist de MLB af te dwingen dat het vanaf vorige week een seizoen met 60 wedstrijden gespeeld zou worden.

Het lege stadion van de Miami Marlins. Foto James Lang/USA Today

Duitsland verplicht coronatest bij aankomst uit risicogebieden

Duitsland gaat burgers die terugkeren uit risicogebied verplichten om een coronatest te doen. „We moeten voorkomen dat reizigers die terugkomen anderen ongemerkt besmetten en zo een nieuwe reeks besmettingen in gang zetten”, schrijft minister van Buitenlandse Zaken Jens Spahn maandag op Twitter.

Reizigers bij een testpunt op het vliegveld van Düsseldorf. Foto Wolfgang Rattay/Reuters

Volgens Duitse media gaat de testplicht ergens de komende weken al in. Het zou om landen gaan waar de besmettingsgraad hoger ligt dan in Duitsland. Het is niet meteen duidelijk of het alleen geldt voor Duitsers die in het buitenland zijn geweest, of ook buitenlanders die naar Duitsland komen.

Eerder op maandag maakte Frankrijk bekend dat het coronatests voor reizigers uit zestien risicolanden verplicht stelt. Franse burgers hoeven dit zelf bij thuiskomst echter niet te doen.

Twitter avatar jensspahn Jens Spahn Wir müssen verhindern, dass Reiserückkehrer unbemerkt andere anstecken und so neue Infektionsketten auslösen. Deswegen werde ich eine Testpflicht für Einreisende aus Risikogebieten anordnen. Das dient dem Schutz aller Bürgerinnen und Bürger.

'GGD-teststraten overschrijden toegezegde wachttijd van 24 uur'

Op veel plekken in Nederland duurt het langer dan 24 uur voordat mensen met coronagerelateerde klachten zich kunnen laten testen op het virus. Uit een rondgang van de NOS blijkt maandag dat de afgelopen anderhalve week potentiële coronapatiënten bij GGD-teststraten in Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland, Flevoland en Noord- en Zuid-Holland veelal langer dan een etmaal moesten wachten. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had eerder toegezegd dat iedereen binnen 24 uur getest kon worden.

In de regio Rotterdam, waar de laatste weken veel besmettingen zijn vastgesteld, liep de wachttijd volgens de NOS zelfs op naar 2,5 dag. In zeker negen van de 25 GGD'en wordt momenteel gewerkt aan een opschaling van de testcapaciteit. Dit gebeurt door de openingstijden te verlengen, extra rijbanen te bemannen of nieuwe teststraten te openen.

GGD GHOR erkent dat het op sommige plekken druk is en dat mensen soms langer moeten wachten dan gewenst. De koepelorganisatie spreekt van „een hele forse toename” in het aantal aanvragen voor tests. Momenteel vragen elke dag duizend mensen meer een afspraak aan dan de dag ervoor, zegt een woordvoerder desgevraagd. Ten opzichte van vorige week is een toename van 25 procent te zien.

Of de wachttijden met name in de zes door de NOS genoemde provincies oplopen, kan de woordvoerder niet bevestigen. „Het fluctueert heel snel, omdat het opschalen zo snel gaat. Als het vandaag heel druk is, kan het morgen al zijn opgelost.”

Lees ook: Testen op corona, vanuit je auto

NVWA moet afgekeurde coronavoorstellen van slachterijen voor Offerfeest opnieuw beoordelen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet de coronamaatregelen die twee slachterijen hadden bedacht om de slachting voor het Offerfeest op een veilige manier te laten verlopen, opnieuw toetsen. Bij een eerdere toetsing procedurele fouten zijn gemaakt. Dat heeft de rechtbank Den Haag maandag bepaald. Het Harderwijkse slachthuis Ipekci en slachterij Henk Worst uit Nijkerk hadden een kort geding aangespannen omdat de NVWA hun plannen had afgewezen.

Dit jaar moeten extra maatregelen getroffen worden om de slachting veilig te laten verlopen. Foto Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Wat er precies is misgegaan bij de beoordeling van de eerste plannen, kan een woordvoerder van de rechtbank niet toelichten. Wel is duidelijk dat de rechter bepaald heeft dat als de plannen bij de nieuwe toetsing niet meteen voldoen, de NVWA in „constructief overleg” dient te gaan met de slachthuizen over welke aanpassingen kunnen worden gedaan.

Donderdagavond begint het Offerfeest. In aanloop naar die voor moslims belangrijke viering worden veel schapen en geiten op rituele wijze geslacht. Het vlees wordt vaak kort na de slachting ongekoeld opgehaald. De slachterijen moeten dit jaar extra maatregelen treffen om dit proces veilig te laten verlopen. Zo moeten klanten verspreid hun vlees komen ophalen. Ook moet overal anderhalve meter afstand gehouden worden.

Lees ook: Voor je het weet zit er 30 man in de huiskamer met het Offerfeest

Frankrijk verplicht coronatest voor reizigers uit 16 landen

Frankrijk gaat reizigers uit zestien landen met een hoge besmettingsgraad verplichten om een coronatest te doen. Deze moet in het land van herkomst of bij aankomst in Frankrijk afgenomen worden. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.

Vooralsnog gaat het om de landen Algerije, Bahrein, Brazilië, India, Israël, Koeweit, Madagaskar, Oman, Panama, Peru, Qatar, Servië, Zuid-Afrika, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten. „Om het virus te bestrijden moeten we de instroom aan onze grens strenger controleren”, schrijft het ministerie.

Reizigers uit de Emiraten, Bahrein, de VS en Panama moeten binnen 72 uur voor vertrek een PCR-test hebben gedaan. Anders mogen ze het vliegtuig niet in. Mensen uit andere landen kunnen bij aankomst in Frankrijk een test doen. Franse staatsburgers zijn uitgezonderd van de nieuwe eis.

Twitter avatar francediplo_EN France Diplomacy🇫🇷 #COVID19 | Fighting the virus also requires tighter control of flows at our borders. France has drawn up a list of 16 countries where the virus circulates widely, and from which it will no longer be possible to come without proof of a negative PCR test. https://t.co/3w0EucHRCi

Aantal Covid-19-patiënten op IC's neemt iets toe

Het aantal Covid-19-patiënten dat in Nederland wordt behandeld op een intensive care is sinds zondag met 5 toegenomen tot 21. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding maandag. Op andere ziekenhuisafdelingen worden momenteel zeventig Covid-19-patiënten verzorgd; drie meer dan gisteren.

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers spreekt over een „stabiel laag niveau”. Ook de „overall IC-bezetting” is laag. In totaal worden op dit moment 563 patiënten verzorgd.

België scherpt maatregelen aan wegens 'zorgwekkende' stijging besmettingen

Belgische gezinnen mogen de komende vier weken nog maar vijf personen in hun 'sociale bubbel' toelaten. De eerdere norm van vijftien personen is niet meer houdbaar nu het aantal nieuwe besmettingen in België „zorgwekkend” snel oploopt. Ook wordt het maximum aantal aanwezigen bij evenementen teruggeschroefd naar honderd binnenshuis en tweehonderd buitenshuis. Tot dusver waren buitenshuis vierhonderd aanwezigen toegestaan en binnen tweehonderd.

De Nationale Veiligheidsraad van België kwam maandag voor een spoedvergadering bijeen vanwege de heropleving van het coronavirus in het land. Tijdens een persconferentie na het overleg zei premier Premier Sophie Wilmès dat met de getroffen maatregelen een nieuwe lockdown voorkomen moet worden. De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 279 besmettingen vastgesteld.

Een gezin mag vanaf 29 juli voor zeker vier weken slechts vijf andere volwassenen met regelmaat zien. Kinderen onder de twaalf worden niet meegerekend. De maatregel gaat daarmee nog verder dan een ingreep van de provincie Antwerpen afgelopen weekend. Zij bepaalde dat inwoners nog maar contact mogen hebben met tien personen buiten hun gezin. In België betekent de sociale bubbel dat men in „nauwer sociaal contact” samen mag komen, waarbij geen afstand gehouden hoeft te worden.

Ook worden evenementen verder aan banden gelegd. Tot dusver mochten tweehonderd mensen binnen en vierhonderd mensen buiten samenkomen en aanvankelijk was het de bedoeling dat het aantal aanwezigen dat is toegestaan vanaf 1 augustus verdubbeld zou worden. Het aantal personen wordt echter gehalveerd. „Indien er risico is, dienen [evenementen] geannuleerd te worden”, zei Wilmès. De premier waarschuwde maandag voor een „collectief falen” als het België niet lukt om verdere verspreiding van het coronavirus te beperken.

Een verpleegster bij een testpunt in een kerk in Antwerpen. Foto Stephanie Lecocq/EPA

Virologe laboratorium Wuhan ontkent virusontsnapping

Shi Zhengli, de virologe van het Wuhan Institute of Virology die het meest verwante coronavirus van SARS-CoV-2 in een hoefijzerneusvleermuis ontdekte, heeft voor het eerst in maanden haar stilzwijgen doorbroken. Dit weekend heeft ze uitgebreid geantwoord op vragen van de Amerikaanse wetenschapsjournalist Jon Cohen van Science, die hij haar al twee maanden geleden stelde.

In een nieuwsartikel dat dit weekend verscheen, ontkent Shi met klem dat het pandemische coronavirus uit haar instituut is ontsnapt, zoals de Amerikaanse president Trump beweerde. „Dat is totaal in strijd met de feiten”, schrijft Shi. „Het brengt ons academische werk in gevaar en schaadt ons persoonlijk leven. Hij moet ons excuses maken.”

Lees hier het hele nieuwsbericht: ‘In het lab in Wuhan is niemand ziek geweest’

Veiligheidsadviseur president Trump besmet met coronavirus

De nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump heeft het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt opgelopen. Het Witte Huis meldt volgens persbureau Reuters maandag dat Robert O'Brien „milde symptomen” heeft en dat er geen risico is dat Trump of vicepresident Mike Pence ook besmet zijn geraakt.

O'Brien zou het virus hebben opgelopen bij een familiebijeenkomst en heeft de afgelopen week vanuit huis gewerkt. De advocaat uit Californië is vooralsnog het hoogst geplaatste personeelslid van de Trump-regering dat het virus heeft opgelopen. Wanneer O'Brien voor het laatst contact heeft gehad met Trump is vooralsnog onduidelijk.

O'Brien werd afgelopen september aangesteld als vervanger van John Bolton, die door Trump was ontslagen omdat de twee sterk uiteenlopende visies hadden op dossiers zoals Iran en Afghanistan. O'Brien is de vierde veiligheidsadviseur van Trump en is meer isolationistisch ingesteld dan de interventionistische Bolton. Voordat hij veiligheidsadviseur was, werkte O'Brien ruim een jaar als de ‘speciale gezant voor gijzelingsaffaires’ van Trump.

Nationaal Veiligheidsadviseur Robert O'Brien op archiefbeeld uit mei. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Moderna begint aan laatste teststadium van coronavaccin

Moderna is begonnen met het laatste teststadium van zijn coronavaccin. Dat laat het Amerikaanse farmaceutische bedrijf maandag weten. Zoals eerder al was aangekondigd, word het vaccin getest op in totaal dertigduizend Amerikaanse volwassenen die het virus nog niet hebben gehad.

Het onderzoek moet aantonen dat het vaccin veilig is en dat mensen die nog geen Covid-19 hebben gehad, niet meer ziek worden. Het is de bedoeling dat het vanaf eind 2020 in productie gaat. Uiteindelijk moeten 500 miljoen tot 1 miljard doses per jaar worden geproduceerd vanaf 2021. Voor het onderzoek kreeg Moderna bijna 1 miljard dollar (850 miljoen euro) steun van de Amerikaanse regering.

In totaal wordt wereldwijd gewerkt aan meer dan honderdvijftig vaccins. 23 daarvan worden momenteel getest op mensen. Moderna is met de huidige grootschalige test op mensen een van de verst gevorderde bedrijven. Een belangrijke concurrent is AstraZeneca, dat onder meer met Nederland een deal heeft gesloten.

AstraZeneca zei eerder nog dat het in september al dacht te kunnen produceren. Inmiddels is die voorspelling aangepast naar het einde van dit jaar op zijn vroegst. De Britse medicijnenfabrikant maakte maandag bekend dat een deal te hebben gesloten voor 174 miljoen dollar (ongeveer 148 miljoen euro) met het Amerikaanse farmabedrijf Emergent Biosolutions om ook in de VS het vaccin te gaan produceren.

Lees ook: Tien Covid-19 kandidaatvaccins liggen voorop

Corona-uitbraak onder Rotterdamse studenten

Een groep van tien tot twintig Rotterdamse studenten is besmet met het coronavirus. Dat bevestigt de GGD Rotterdam-Rijnmond na berichtgeving van RTV Rijnmond. Omdat het bron- en contactonderzoek nog in volle gang is, verwacht de GGD dat het aantal gemelde besmettingen nog zal oplopen. De studenten hebben elkaar ontmoet in cafés, bij borrels, op huisfeesten en tijdens het sporten.

De uitbraak is extra zorgelijk omdat de studenten het niet zo nauw nemen met de coronamaatregelen, aldus een woordvoerder van de GGD. „Uit gesprekken met de studenten blijkt dat zij zich vaak niet aan de anderhalvemeterregel houden. Ook laten ze zich niet snel testen, blijven ze niet thuis bij klachten en zoenen ze met elkaar op feestjes. Het is lastig om de positief geteste studenten te motiveren om in quarantaine te blijven.”

Rotterdam is koploper Nederland als het gaat om het aantal nieuwe coronabesmettingen. De RIVM meldde zondag 64 nieuwe besmettingsgevallen in de stad, landelijk waren dat er 214. De GGD, de gemeente Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond overleggen maandag over de situatie in de regio. Mogelijk besluiten ze dat er nieuwe maatregelen nodig zijn.

GGD'en doen ruim een half miljoen testen in acht weken

De GGD'en hebben in de voorbije week (20 tot en met 26 juli) 111.764 coronatests afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie GGD GHOR die maandag zijn gepubliceerd. Dat betekent dat het aantal mensen dat zich heeft laten onderzoeken opnieuw is gestegen ten opzichte van de week hiervoor, toen het om 88.886 tests ging. In totaal hebben de GGD'en meer dan een half miljoen mensen gecheckt.

Sinds begin vorige maand komt iedereen met coronaklachten in aanmerking voor een test. In de eerste week maakten nog geen vijftigduizend mensen daar gebruik van. Dat cijfer steeg sindsdien vrijwel iedere week. Dat kan betekenen dat mensen eerder bereid zijn zich te melden bij de GGD, maar kan ook duiden op een toename van het aantal Covid-19-patiënten. Daar wordt dinsdag meer over duidelijk, als het RIVM nieuwe cijfers over het aantal bevestigde besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen bekendmaakt.

In Nederland kunnen formeel zo'n dertigduizend mensen per dag getest worden. Een deel van die tests wordt gedaan door bijvoorbeeld artsen in het ziekenhuis, maar het leeuwendeel (80 procent) komt voor rekening van de GGD'en. Hoewel het aantal tests van vorige week nog lager is dan de totale weekcapaciteit van 168.000 tests, hebben sommige GGD'en meer werk te verrichten dan ze aankunnen, laat GGD GHOR weten. Dat komt doordat het in bepaalde regio's drukker is dan elders. Cijfers daarover worden op dit moment niet openbaar gemaakt, maar duidelijk is wel dat het met name in het Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland drukker is dan elders.

Crisiscentrum België: stijgend aantal besmettingen 'zorgwekkend'

In België is sprake van een „zorgwekkende stijging” van het aantal vastgestelde coronabesmettingen. Dat heeft een woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum maandagochtend gezegd op een persconferentie. Het aantal nieuwe besmettingen in België nam volgens het Crisiscentrum in een week toe met 71 procent.

Een groot deel van de besmettingen werd vastgesteld in Antwerpen, maar ook in de rest van het land heeft zich een „beduidende” stijging voorgedaan. De meeste nieuwe besmettingen bevinden zich onder 'de actieve bevolking', in de leeftijd 20 tot 59 jaar. Er liggen 211 coronapatiënten in het ziekenhuis in België, van wie 47 op de intensive care. Gemiddeld overlijden twee mensen per dag aan Covid-19.

De voorspellingen zijn „weinig hoopgevend”, zei Yves Stevens van het Nationaal Crisiscentrum. Maar Stevens liet ook weten dat „iedereen invloed heeft op het verloop van deze curve”. De gezondheidsautoriteiten herhaalden „de zes gouden regels” en benadrukten dat deze blijvend gerespecteerd moeten worden.

Het advies luidt: regelmatig handen wassen, minstens anderhalve meter afstand houden en een mondkapje dragen op drukke plekken. Verder werd Belgen gevraagd het aantal mensen met wie ze afspreken te beperken en hen het liefst in de buitenlucht te ontmoeten. En ten slotte: „Blijf thuis als u ziek bent.”

Omdat het aantal coronabesmettingen in België de laatste weken in rap tempo toenam, kwam het Nationaal Crisiscentrum maandag bijeen om te overleggen over de verdere aanpak van Covid-19. „We zijn Covid-19 allemaal grondig beu, maar het virus negeren is geen optie,” aldus een woordvoerder van het Crisiscentrum op een persconferentie na het overleg.

Later op maandag kondigt premier Sophie Wilmès mogelijk nieuwe coronamaatregelen aan voor het land. Momenteel is ze nog in overleg met de Belgische Veiligheidsraad.

Voetgangers met mondkapjes afgelopen weekend in het centrum van Brussel. Foto Julien Warnand / EPA

Britse regering wil risico's corona beperken met campagne tegen overgewicht

Een maandag gelanceerde overheidscampagne tegen overgewicht moet in het Verenigd Koninkrijk helpen de risico's van Covid-19 te verkleinen. Aanleiding is onderzoek waaruit blijkt dat mensen met overgewicht meer risico lopen als ze besmet raken met het coronavirus. „We moeten onze eigen gezondheid beschermen, maar ook die van de gezondheidszorg”, aldus de Britse premier Boris Johnson.

De plannen omvatten onder meer een verbod op televisiereclames voor junkfood vóór 21.00 uur 's avonds. Ook moeten kortingsacties zoals 'één plus één gratis' voor ongezond eten stoppen en moet bij gerechten op menukaarten het aantal calorieën worden vermeld. Dit moet mensen een handje helpen met afvallen, stelt Johnson, „hopelijk op een niet al te bazige en neerbuigende manier”.

Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson #StayAlert Losing weight is hard but with some small changes we can all feel fitter and healthier. If we all do our bit, we can reduce our health risks and protect ourselves against coronavirus – as well as taking pressure off the NHS. Our Better Health Strategy https://t.co/WdazXhuhRN https://t.co/KZhW8p17FJ

Volgens de Britse regering kampt 63 procent van de volwassenen in het land met overgewicht. Johnson zegt dat hij zelf ook „veel te dik” was toen hij in april ernstig ziek werd van het coronavirus. De premier lag toen drie nachten op de intensive care. „Sinds ik ben hersteld, werk ik actief aan mijn fitheid. Zo ren ik nu elke dag een rondje met mijn hond.”

Twee mensen eten fish and chips in de Britse kustplaats Blackpool. Foto Carl Recine / Reuters

Zuid-Korea betwist 'eerste coronageval' in Noord-Korea

De uit Zuid-Korea gevluchte man die zondag door Noord-Korea werd aangewezen als de eerste persoon in het land met Covid-19, is volgens Seoul niet besmet met het longvirus. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag.

Noord-Korea kondigde zondag aan dat een Zuid-Koreaan met corona via zee illegaal het land was binnengekomen, in de kuststad Kaesong. Daarop werd de noodtoestand in Kaesong uitgeroepen. Volgens de gezondheidsautoriteiten in Zuid-Korea heeft de man echter negatief getest op Covid-19 en is hij ook met niemand die het virus heeft in contact geweest. De twee mensen met wie de Zuid-Koreaan nauw contact had, testten ook negatief.

Er bestaan twijfels over het werkelijke aantal besmettingen in Noord-Korea. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde eerder al dat het land zeer weinig tests uitvoert. Volgens een schatting van het Zuid-Koreaanse Daily NK, een van de weinige nieuwsorganisaties met eigen bronnen in Noord-Korea, zouden er 15.000 mensen in quarantaine zijn geplaatst en ten minste 5.000 overleden, op een inwoneraantal van circa 26 miljoen. Dat zei de hoofdredacteur van Daily NK onlangs in een interview met NRC.

Tienduizenden evacuaties Vietnam wegens nieuwe besmettingen

  • Vietnam gaat tachtigduizend mensen, voornamelijk binnenlandse toeristen, evacueren uit de kuststad Da Nang. De regering nam dat besluit nadat vier nieuwe coronabesmettingen in Vietnam werden vastgesteld, van wie drie in Da Nang, meldt persbureau Reuters. De operatie zal zeker vier dagen in beslag nemen. Dagelijks vertrekken honderd vluchten uit de stad om de tienduizenden mensen naar elf verschillende Vietnamese steden te brengen. Ook wordt iedereen die terugkeert uit Da Nang verplicht om veertien dagen in quarantaine te gaan.

    Vietnam heeft al sinds het begin van de coronapandemie een streng quarantainebeleid en een uitvoerig testprogramma. In totaal is vastgesteld dat 420 mensen het longvirus hebben. Niemand is aan de gevolgen van Covid-19 overleden in Vietnam. Buitenlandse toeristen worden nog altijd niet het land binnengelaten.
  • De autoriteiten in Hongkong hebben maandag nieuwe maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters. Mensen mogen nog slechts in tweetallen bij elkaar komen en een totaalverbod is afgekondigd op dineren in restaurants. Ook worden inwoners verplicht buitenshuis een mondkapje te dragen. De nieuwe maatregelen gelden vanaf woensdag.

Marokko doet grote steden op slot

De Marokkaanse regering heeft om middernacht vanwege oplopende aantallen coronabesmettingen de toegang gesloten tot vrijwel alle grote steden, waaronder Casablanca, Marrakesh, Tanger, Fez en Meknès. Lokale autoriteiten gaan mensen verhinderen de steden binnen te komen. Volgens Morocco World News worden uitzonderingen gemaakt voor medische noodgevallen, vervoerders van essentiële goederen en mensen die speciale toestemming hebben gekregen.

Marokko registreerde na zondag een recordaantal van 633 nieuwe coronagevallen. Het totaal aantal besmettingen kwam daarmee op 20.278. Inmiddels kwamen 313 mensen te overlijden.

De ministeries van Binnenlandse Zaken en van Gezondheid kondigden de noodmaatregel zondagavond aan, maar maakte niet duidelijk hoelang de steden gesloten blijven en hoe de toegangsverboden gaan worden gehandhaafd. Volgens de ministeries is het noodzakelijk de steden te sluiten omdat veel burgers voorzorgsmaatregelen als afstand houden, het dragen van mondkapjes en persoonlijke hygiëne niet respecteren.

De maatregel loopt vooruit op het vier dagen durende Offerfeest dat vrijdag begint en waarbij veel mensen op bezoek gaan bij familie. Marokko verlengde onlangs al de noodtoestand en stelde het dragen van mondkapjes verplicht. Internationale vluchten worden nog altijd alleen zeer beperkt toegestaan.

Zeehondencentrum Pieterburen dicht na coronabesmetting

Zeehondencentrum Pieterburen gaat voorlopig dicht voor bezoekers, omdat een vrijwilliger uit Zwitserland besmet blijkt met het coronavirus. Alle zestien vrijwilligers gaan uit voorzorg in quarantaine. Ze wonen allemaal op het terrein van het centrum.

„Verdere maatregelen zullen in nauw overleg met de GGD worden genomen. Het centrum sluit dan ook voor bezoekers, alle twaalf medewerkers zijn nu nodig om de zorg voor de zeehonden in het centrum mogelijk te maken”, zegt een woordvoerder van het zeehondencentrum tegen ANP. „Het zal krap worden, maar we verwachten dat het gaat lukken.”

De vooral door dierenactiviste Lenie 't Hart bekend geworden zeehondencrèche in het Groningse plaatsje Pieterburen, werkte vanwege de coronamaatregelen met onlinereserveringen. Voor de komende dagen waren alle toegangskaartjes uitverkocht. Mensen die een kaartje kochten, krijgen hun geld terug.

De woordvoerder weet niet hoelang het centrum dicht moet blijven. „Normaal gesproken duurt de isolatie twee weken. Maar we overleggen maandag met de GGD over hoe nu verder.”

Huilers in Zeehondencentrum Pieterburen in de zomer van 2017. Foto Siese Veenstra/ANP

Welkom in een nieuw blog over de wereldwijde uitbraak van Covid-19

Op deze plek houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

 

Lees hier het blog van zondag terug.