Brieven

Brieven 27/7/2020

fraude Keolis

Verlies arbeidsplaatsen

Vervoersbedrijf Keolis heeft fraude gepleegd, raakt daardoor een grote ov-concessie kwijt en klaagt nu in NRC dat daarmee 260 arbeidsplaatsen verloren gaan (‘Toen we de tweede geheime afspraak vonden, gingen alle alarmbellen af’, 20/7). Gut, gut wat zielig. Maar gelukkig, de getroffenen kunnen ongetwijfeld terecht bij de collega-vervoerders van directeur Frank Janssen, als zij het werk overnemen. En wat verrassend dat de straf juist hem te hoog voorkomt. Het was pas nieuws geweest als hij om méér straf had gesmeekt. Wie de kluit belazert, is verantwoordelijk.

Hans Spruijt Dordrecht

Zwerfafval

Flesjes en snackzakken

Herkenbaar, de opmerkingen van Koos Broekhof, die in zijn vrije tijd afval raapt (Soms denkt hij: ruim het lekker zelf op, 22/7). Tijdens wandelingen met mijn hond raap ik, zoals veel andere hondeneigenaren, zwerfafval op. Bij elk stuk probeer ik mijzelf ervan te overtuigen dat de persoon die het liet vallen een akelige aandoening aan handen of hoofd heeft. Helaas mislukt deze oefening in mindfulness bij het opruimen van afval dat deskundig door bermen en slootkanten is gemaaid. Groenbedrijven wordt blijkbaar niet gevraagd of krijgen niet betaald om afval te ruimen voor ze met hun werk beginnen. Wat de platgereden, nog halfgevulde McDonald’s-zakken in struiken, sloten en speeltuintjes bij mij oproepen, zal ik hier maar niet vermelden. Dank en lof voor collega-opruimers die afvalcontainers bij de ingang van natuurgebieden plaatsen waar de gebiedseigenaren dit nalaten. De verzamelde rotzooi hoeft zo niet mee naar huis en kan snel in de bak, voordat de hond erin duikt.

Lili Doude Zaltbommel

Koepelkerken

Onder rokjes kijken

In het uitstekende artikel van Bernard Hulsman over koepelkerken, die hij vergelijkt met het onderaanzicht van een rok (De koepel van de kerk is de rok van de maagd, 23/7), wordt de uitdrukking „naar Jeruzalem kijken” uitgelegd als onder de rokken van meisjes omhoog kijken. Uit mijn jeugd in het Brabantse kan ik me de uitdrukking herinneren, dat, als je onder haar rok vrij zicht had op het kruis van een meisje, je „van eeuwigheid tot amen” kon kijken. De aanbidding van het kruis is dan ook een goede gewoonte geweest in de katholieke streken.

Cees Wagemakers Groningen

CBR

In vier weken klaar

In ‘Het CBR heeft het niet getroffen met de leiding, de afgelopen járen’, (22/7) wordt de organisatie die rijbewijzen afgeeft beschreven als log en traag. Mijn ervaring met de nieuwe digitale procedure is dat die kan heel snel verlopen. In het kader van de ‘75plus-regeling’ ben ik, gezien de vele waarschuwingen, tijdig begonnen met de aanvraag voor verlenging van mijn rijbewijs. Via de CBR-website heb ik mijn gezondheidsverklaring digitaal ingevuld. Reeds de volgende dag kreeg ik bericht: de verwijsbrief voor de keuringsarts was online beschikbaar. Vervolgens heb ik zelf voor een week later een keuring kunnen regelen door een arts, die na afloop zijn verslag digitaal naar het CBR stuurde. Al een ruime twee weken later kreeg ik bericht van het CBR met een positief besluit over mijn rijgeschiktheid. De hele procedure heeft zo slechts vier weken geduurd.

Cees Smit Santpoort

Europese unie

Een blok vormen

Een federaal Europa hoeft niet, maar de burger wil van alles waar Nederland te klein voor is: militaire verdediging, bewaakte buitengrenzen, aanpak van pandemieën, gelijk speelveld bij een grote afzetmarkt, productie en controle van geneesmiddelen... Veel argumenten voor meer samenwerking dus. Zolang elke lidstaat in de Raad vetorecht heeft, is het ‘opgeven van soevereiniteit’ niet aan de orde. Ook de VS en China hebben veel macht over ons land. Als we ook rulemakers willen zijn, moeten we een blok vormen – als EU.

C.L. van der Poel Bilthoven

Mondkapjes

Vliegen

Experts willen dat burgers buiten altijd verplicht zijn een mondkapje te dragen. Waar waren deze experts toen het kabinet toestemming gaf om weer te vliegen?

Marcel van den Bos Amsterdam