VS en Canada: net een ander coronabeleid

Foto
Foto Carlos Osorio

Wie meer coronabesmettingen telt – het blauwe team of team roze – laat zich raden. De ‘Meid van de Mist’ mag de helft van haar vierhonderd plekken vullen, terwijl de ‘Hoornblazer’ dinsdag nog slechts zes gasten mocht vervoeren, op een capaciteit van zevenhonderd.

Zes.

Het eerstgenoemde schip vaart onder Amerikaanse vlag en is gehouden aan de wetten van de staat New York. Voor de andere boot gelden de regels van de Canadese provincie Ontario. Hier bij de Niagara Falls, de beroemde watervallen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, is goed te zien hoe anders de aanpak van de buurlanden is.

Vergeleken met de VS reageerde Canada in maart snel en ferm. Binnen enkele dagen werden alle scholen gesloten en inwoners opgeroepen thuis te blijven. In de VS was dit een proces van weken. Sinds de uitbraak van het coronavirus raakten 30 op de 10.000 Canadezen besmet, tegenover 118 op de 10.000 Amerikanen.

En terwijl de VS weer gedeeltelijk op slot gaan, is Canada aan het versoepelen. Sinds vrijdag mag de Hoornblazer honderd passagiers vervoeren.

Mondkapjes blijven voorlopig op beide boten verplicht. Facultatief zijn de felgekleurde poncho’s. Die moeten vaargasten behoeden voor nevel uit de watervallen, niet voor virusdruppels van medepassagiers.