Rabobank doet aangifte oplichting van bijna miljoen euro

Oplichting De politie onderzoekt een aangifte van de Rabobank van oplichting. Een bedrijf dat innovatieve verwarmingssystemen zegt te ontwikkelen, kreeg onterecht bijna een miljoen euro.
Foto Lex van Lieshout/ANP

Rabobank heeft aangifte gedaan van oplichting door een bedrijf dat stelt innovatieve verwarmingssystemen te ontwikkelen. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rabobank tegenover NRC. De politie Noord-Nederland maakte op donderdag al bekend onderzoek te doen naar aanleiding van de oplichting van een financiële instelling.

De politie bekijkt de informatie die het bedrijf aan de Rabobank had verstrekt, op basis waarvan de bank een ondernemerskrediet van bijna een miljoen euro heeft verleend. De politie heeft de administratie van het bedrijf in beslag genomen, evenals onder andere drie auto’s en een boot.

In Noord-Nederlandse media wordt gespeculeerd over het bedrijf waartegen de aangifte is gedaan, maar daar wil Rabobank vanwege het lopende onderzoek niet op ingaan. Het in de media genoemde bedrijf claimde een cv-ketel te hebben ontwikkeld die volledig op elektriciteit zou draaien. De ketels zouden kunnen worden ingezet in woningen die van het gas af gaan. Ook zou de oprichter van het bedrijf hebben gelogen over zijn opleiding.