Brieven

Coronamaatregelen

Verleid burgers met vrijheden tot corona-app

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De samenleving op slot, het is een akelig experiment: zeer effectief om het Covid-19-virus in te tomen, maar met vreselijke bijwerkingen. Naast het verlies van vrijheid, werk en inkomen, zagen wij het verlies van persoonlijk contact. Afscheid nemen zonder fysiek contact is een marteling, de afwezigheid van een schoolleven schaadt meer dan gedacht. De aankomende tijd zullen wij steeds vaker horen over nieuwe virusuitbraken. In Florida en Barcelona zijn de besmettingen niet meer zonder lockdown onder controle te houden. In Goes noteerden wij recent heel snel vijftig besmettingen, in Hillegom wordt nog druk getest en geteld. Maar het RIVM en de regering zijn na de vele protesten voorzichtig geworden. Om een grootschalige tweede golf te voorkomen moeten wij al onze kennis, wijsheid en technologie inzetten. Alle publieksmetingen wijzen uit dat er onvoldoende deelname zal zijn om een contact-app tot een succes te maken. Het is een doodgeboren kindje. Dwang levert vooral protest en vertraging op, maar met het instrument van de verleiding is snel het bijna onmogelijke te bereiken. Dat internetplatforms als Facebook of datingsites meer weten van hun deelnemers dan deze zich beseffen, is ook het werk van de verleiding. Geef burgers de keuze: zelf-isolement met behoud van privacy of maatschappelijke participatie door tijdelijk persoonlijke gegevens te delen. De gebruiker van de corona-app kan aangeven naar beste weten gezond te zijn, waarmee toegang tot besloten ruimtes (horeca, theaters, festivals, opleidingen of lezingen) geen belemmering is. Een uitbraak kan met de app en contactonderzoek snel in kaart worden gebracht. Misbruik moet met uitsluiting worden gestraft. In de meeste Aziatische landen heeft de burger geen keus, maar Nederland doet een beroep op de intelligentie en verantwoordelijkheid van de burger. Een groen stoplicht op je mobiel geeft bewegingsvrijheid die anderen niet hebben. Natuurlijk, er ontstaat een tweedeling, maar wel op basis van vrijwilligheid. Isolement als je wilt, bewegingsvrijheid als je je aan de regels van de app houdt. Een experiment in een proefregio kan weinig kwaad.