Laatste nieuws Covid-19

Laagste aantal ziekenhuisopnames coronapatiënten in maanden

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield de redactie van NRC op zondag 26 juli het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland bij over de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Gouverneur Lombardije verdacht van fraude met medische hulpmiddelen

De Italiaanse autoriteiten doen onderzoek naar de gouverneur van de Italiaanse regio Lombardije, Attilio Fontana, vanwege mogelijke fraude bij de aanschaf van medische apparatuur tijdens de coronacrisis. In Lombardije brak het coronavirus als eerste regio in Europa op grote schaal uit en is inmiddels de zwaarst getroffen regio in het land.

Fontana zou een medische bestelling toegespeeld hebben aan het bedrijf van zijn zwager, waarvan Fontana’s vrouw voor 10 procent mede-eigenaar is. Het gaat om een bestelling van 75.000 overalls en 7.000 ontsmettingskits met een waarde van een half miljoen euro.

De gouverneur ontkent de beschuldigen. Op Facebook schrijft hij dat hij „niets heeft verborgen en er niets is om de valse onthullingen van de media op te baseren”. Fontana is lid van de regerende rechts-populistische Lega-partij van vicepremier Matteo Salvini. Oppositiepartijen in Italië willen dat de gouverneur opstapt.

Laagste aantal coronapatiënten in ziekenhuis in maanden

Het aantal Covid-19-patiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is lager dan op enig moment in de afgelopen maanden. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zondag. „Als het aantal nieuwe infecties niet verder stijgt, zal het aantal ziekenhuisopnames beperkt blijven.” In totaal zijn er 67 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen opgenomen buiten de intensive care.

Op de intensive care liggen zestien mensen met corona. Dat zijn er twee minder dan zaterdag. In totaal liggen 584 mensen op een intensive care. Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt de afgelopen weken in Nederland.

Buitenlandminister Spanje wil uitzondering eilanden in reisadvies VK

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha Gonzales Laya stelt zondag dat Spanje veilig is voor toerisme en dat er effectieve maatregelen worden genomen om de virusuitbraak onder controle te houden, meldt persbureau Reuters. Ze verzoekt het Verenigde Koninkrijk om een uitzondering te maken voor de Balearen en de Canarische Eilanden, nadat het VK gisteravond het reisadvies voor Spanje heeft aangescherpt.

Nadat het VK bekendmaakte dat Britten die op vakantie zijn geweest in Spanje bij thuiskomst twee weken in quarantaine moeten, kondigde reisorganisatie TUI aan zeker tot 9 augustus alle vluchten te schrappen, hoewel vluchten op de eilanden vanaf maandag gelijk weer worden hervat. Veel Britse toeristen werden overvallen door het besluit en trokken massaal naar de Spaanse vliegvelden om terug naar huis te reizen.

De Britse buitenlandminister Dominic Raab stelde zondag dat hij nog steeds achter het besluit staat. Hij vindt dat er snel gehandeld moet worden. Britse toeristen zijn goed voor ongeveer één vijfde van alle toeristen die normaliter naar Spanje komen.

Een Britse toerist op het vliegveld van Tenerife. Foto Ramon de la Rocha/EPA

Opnieuw arrestaties bij protesten tegen coronabeleid Israël

De politie in Jeruzalem heeft in de nacht van zaterdag op zondag zeker twaalf demonstranten aangehouden bij protesten tegen het coronabeleid van de regering, meldt persbureau AP. Opnieuw hadden duizenden demonstranten zich verzameld bij de ambtswoning van premier Benjamin Netanyahu, ze eisen zijn aftreden. De protesten zwellen steeds verder aan in Israël; vrijdag werden ook al 55 demonstranten aangehouden.

De politie zette een waterkanon in tegen de demonstranten en verrichte arrestaties op grond van ordeverstoring. Naast het protest in Jeruzalem verschenen er ook honderden demonstranten bij de privéwoning van Netanyahu in de kustplaats Caesarea.

Nadat Israël de eerste coronagolf relatief goed leek te zijn doorgekomen door snel maatregelen te nemen, heeft het land nu te maken met een tweede golf van besmettingen. Volgens de demonstranten heeft de regering te snel besloten om de beperkingen te verlichten, waardoor het virus zich heeft kunnen verspreiden. De demonstranten vinden ook dat Netanyahu moet aftreden vanwege de aanklachten van fraude, omkoping en misbruik van vertrouwen tegen hem. Netanyahu heeft altijd ontkend schuldig te zijn.

De politie gebruikte een waterkanon tegen de demonstranten. Foto Ronen Zvulun/Reuters

Lees ook wat onze correspondent schrijft over de virusuitbraak in Israël: Israël stevent stuurloos af op nieuwe coronagolf

Landbouwbedrijf Beieren in quarantaine na grootschalige besmetting met coronavirus

Zeker 174 seizoensarbeiders van hetzelfde landbouwbedrijf in de gemeente Mamming in de Duitse deelstaat Beieren zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Alle 480 medewerkers plus de directie van het bedrijf zijn momenteel in quarantaine geplaatst op het bedrijfsterrein.

Het volledige personeel van het landbouwbedrijf, dat de oogst in de deelstaat binnenhaalt, werd getest nadat zeven seizoensarbeiders eerder besmet bleken met het coronavirus. Nog 167 werknemers testten positief.

Ook degenen die geen Covid-19 hebben, mogen momenteel niet van het bedrijfsterrein af. Wel zijn negatief en positief geteste werknemers van elkaar gescheiden. „Om verdere verspreiding te voorkomen, moeten we deze stap helaas zetten om de bevolking te beschermen”, zei Werner Bumeder, bestuurder van het Beierse district, zaterdagavond.

Nadat de resultaten binnenkwamen, riep Bumeder de bevolking van Mamming en omgeving op kalm te blijven. Het zou gaan om een „op zichzelf staande groep mensen” en het virus zou niet buiten het bedrijf verspreid zijn.

Eerste besmetting gemeld in Noord-Korea

In Noord-Korea is de eerste besmetting door het coronavirus gemeld. Volgens staatspersbureau KCNA gaat het om een persoon die op 19 juli aankwam in de stad Kaesong vanuit Zuid-Korea. In Kaesong is de noodtoestand uitgeroepen. Nadat de besmetting werd gemeld heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een noodvergadering bijeengeroepen, meldt KCNA. Daarbij werd besloten over te schakelen naar “het maximale noodsysteem”.

Eerder deze maand had Kim Jong-un de aanpak van het coronavirus “een schitterend succes” genoemd. Volgens de leider waren er in de eerste zes maanden van het jaar geen besmettingen door het coronavirus geregistreerd in het land.

Toen in januari het coronavirus in steeds meer landen opdook, gingen alle grenzen van het land dicht, werden scholen gesloten en gezichtsmaskers verplicht gesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie meldde eerder al dat Noord-Korea zeer weinig tests uitvoert, waardoor er twijfel bestaat over het werkelijke aantal besmettingen in het land.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zondag de belangrijkste ontwikkelingen in de coronacrisis bij. Zaterdag werden de coronamaatregelen in Antwerpen en aan een groot deel van de Belgische kust aangescherpt. Het Verenigd Koninkrijk ontraadde alle niet noodzakelijke reizen naar Spanje en stelde een thuisquarantaine van twee weken in voor iedereen die terugkomt uit dat land. In Nederland riepen werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland hun leden op scherp te blijven op de naleving van de coronaregels.

Lees hier al het coronanieuws van zaterdag terug