Laatste nieuws Covid-19

Antwerpen verscherpt coronamaatregelen wegens stijging in besmettingen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op zaterdag 25 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 26 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

De coronamaatregelen in Antwerpen en aan een groot deel van de Belgische kust werden aangescherpt. Het Verenigd Koninkrijk ontraadde alle niet noodzakelijke reizen naar Spanje en stelde een thuisquarantaine van twee weken in voor iedereen die terugkomt uit dat land. In Nederland riepen werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB-Nederland hun leden op scherp te blijven op de naleving van de coronaregels.

Antwerpen scherpt coronamaatregelen aan

 • In Antwerpen en de omliggende provincie gelden vanaf zaterdag strengere coronamaatregelen. Antwerpenaren mogen nog maar tien personen in hun zogeheten sociale bubbel hebben, bericht De Standaard. Landelijk geldt een maximumaantal van vijftien met wie nauw contact mag worden onderhouden. Bijeenkomsten van meer dan tien personen in de openbare ruimte worden verboden. Verder komt er een mondkapjesplicht voor drukke openbare plekken.

  In Antwerpen nam het aantal vastgestelde coronabesmettingen vorige week sterk toe. „Enkel als iedereen zich consequent aan alle maatregelen houdt, kunnen we er samen in slagen om over vier weken een sterkte daling van het aantal besmettingen te zien„ in de grafieken”, zeggen gouverneur Cathy Berx en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever zaterdag. „We roepen iedereen op om zeer creatief te zijn in het verslaan van het virus en niet in het omzeilen van de maatregelen.”
 • Britten die vanuit Spanje naar huis reizen, zullen vanaf zondag twee weken in thuisquarantaine moeten. Dat heeft de regering zaterdagavond bekendgemaakt, meldt de BBC. „We hebben dit besluit genomen om elke mogelijke verspreiding naar het Verenigd Koninkrijk te beperken”, aldus een regeringswoordvoerder. Ook worden alle niet-essentiële reizen naar het Spaanse vasteland afgeraden. Reisconcern TUI liet vervolgens weten alle vluchten van het VK naar Spanje te schrappen.

  In Spanje worden de laatste twee weken steeds meer besmettingen vastgesteld. Vooral in Catalonië hebben de autoriteiten de maatregelen aangescherpt.

Werkgeversorganisaties: blijf coronaregels in acht nemen

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen hun achterban op scherp te blijven op de naleving van de coronaregels. De aangesloten brancheverenigingen moeten bij ondernemers „het gevoel van urgentie vergroten”. Dat alles is noodzakelijk om een heropleving van het coronavirus en de daarmee gepaard gaande strenge overheidsmaatregelen te voorkomen, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland zaterdag in een brief aan hun leden.

Het voornaamste wat bedrijven kunnen doen, is „het in acht nemen van de basisregels”, zoals handen wassen en afstand houden. Ook moeten ondernemers zich „strikt vasthouden” aan de coronaprotocollen die in tal van sectoren zijn opgesteld. Verder is het volgens de briefschrijvers, VNO-voorzitter Hans de Boer en MKB-Nederland-voorman Jacco Vonhof, belangrijk alert te zijn op gezondheidsklachten bij personeel dat met vakantie is geweest naar een risicogebied.

De Boer en Vonhof beloven het zo goed mogelijk op te nemen voor ondernemers als de overheid de coronamaatregelen weer aanscherpt. Ze wijzen de branches en sectoren echter ook op hun eigen verantwoordelijkheid. „We hebben zelf ook een belangrijke rol om het virus actief te bestrijden en te helpen bij het maatschappelijk draagvlak voor alle maatregelen.” Naleven van de coronaregels is niet alleen van belang voor de samenleving, „maar uiteindelijk ook puur eigenbelang om nieuwe vergaande maatregelen te voorkomen”.

Een bezoeker van De Bazaar in Beverwijk draagt een mondkapje. De markt vraagt al het winkelend publiek een mondkapje op te doen. Foto Olaf Kraak/ANP

Braziliaanse president Bolsonaro genezen van Covid-19

 • De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is genezen van het coronavirus, meldt hij zaterdag op Twitter. Hij liet weten dat hij negatief heeft getest op het virus en plaatste een foto van zichzelf. De afgelopen weken onderging Bolsonaro drie coronatests, die allemaal positief waren. De president, die het virus geregeld „een griepje” heeft genoemd, verbleef sindsdien gedeeltelijk in quarantaine in zijn ambtswoning, maar ging ook naar buiten. Hij verscheen bijvoorbeeld met een mondkapje op een bijeenkomst met zijn aanhangers.
 • In veel Belgische kustplaatsen geldt vanaf maandag een mondkapjesplicht in de openbare ruimte. De gemeenten Oostende, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne hebben dat besluit genomen, meldt persbureau ANP. Wie naar buiten gaat, moet overal een mondkapje dragen, behalve op het strand en in natuurgebieden.
 • Texas, dat zwaar is getroffen door de coronacrisis, krijgt zaterdag te maken met hevig noodweer. De orkaan Hanna bevindt zich nu nog boven de Atlantische Oceaan, maar bereikt in de loop van de dag de kust van de Amerikaanse staat. Hanna is een orkaan van de eerste categorie, wat betekent dat er windstoten tot 120 kilometer per uur kunnen voorkomen. In Texas worden de voorbije weken dagelijks rond de tienduizend nieuwe coronabesmettingen gemeld.

 

Bolsonaro tijdens een openbaar optreden op vrijdag. Foto Andre Sousa Borges/EPA

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

In Nederlandse ziekenhuizen liggen zaterdag iets meer Covid-19-patiënten dan een dag eerder. Het gaat om 109 mensen, terwijl dat er vrijdag nog 91 waren. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het grootste deel van de opgenomen coronapatiënten ligt op reguliere afdelingen. Op de intensive care liggen achttien mensen met corona, één meer dan vrijdag.

Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het „geruststellende nieuws” dat het stijgende aantal besmettingen dat door het RIVM wordt geregistreerd „naar verwachting op korte termijn niet zal leiden tot een grote stijging van het aantal ziekenhuisopnames”. Kuipers wel dat het belangrijk is „de stijgende verspreiding van het virus in te dammen”.

28 besmettingen in een week bij Spaanse voetbalclub

Binnen de selectie, staf en directie van de Spaanse voetbalclub Fuenlabrada C.F. hebben in korte tijd 28 mensen positief getest op het coronavirus. Maandag werd de wedstrijd tegen Deportivo La Coruña in de tweede Spaanse divisie op het laatste moment afgeblazen omdat één speler het virus onder de leden bleek te hebben.

Sindsdien heeft de club de gehele organisatie laten testen; zowel de spelers die op dat moment in A Coruña waren, als het personeel „thuis” in Fuenlabrada. Dat heeft zaterdag nog eens twaalf nieuwe besmettingen opgeleverd. Een van de voetballers moest vrijdag zelfs worden opgenomen in het ziekenhuis. Hij maakt het naar omstandigheden echter goed, meldt de club zaterdag. Fuenlabrada staat op het moment achtste in de Segunda División-A, maar had via de play-offs nog zicht op promotie naar het hoogste klasse in Spanje. Fuenlabrada schrijft op de clubsite dat over de nu te nemen stappen nog wordt overlegd met de Spaanse voetbalbond en competitieorganisatie.

Zaterdag bleek ook dat voormalig FC Barcelona-middenvelder Xavi positief heeft getest op het coronavirus. De Spanjaard is tegenwoordig trainer bij Al-Sadd uit Qatar en mist maandag de eerste training van zijn club. „Gelukkig voel ik me goed en heb ik totaal geen klachten”, schrijft hij op Instagram.

Sinds de clusteruitbraak binnen de club, verblijft de selectie van Fuenlabrada in quarantaine in een hotel. Foto Cabalar/EPA

São Paulo stelt carnaval 2021 uit

São Paulo heeft het carnaval in 2021 voor onbepaalde tijd uitgesteld vanwege de coronapandemie. Dat kondigde burgemeester Bruno Covas aan op een persconferentie: „Zowel de sambascholen als de organisatoren van de straatfeesten begrijpen dat het niet haalbaar is om carnaval in februari volgend jaar te houden”.

De staat São Paulo is het epicentrum van de virusuitbraak in Brazilië met bijna een kwart van het totale aantal doden in het land. In absolute zin is Brazilië na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen land ter wereld. Er zijn meer dan 2,3 miljoen besmettingen vastgesteld en 85.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Covas heeft nog geen nieuwe datum voor het carnavalsfeest in de grootste stad van Brazilië, maar liet weten te denken aan eind mei of begin juli 2021. Het carnaval van São Paulo is minder beroemd dan dat van Rio de Janeiro, maar is wel een groots evenement met vele tienduizenden feestvierders. Ook Rio overweegt het carnaval uit te stellen.

São Paulo

Carnaval 2019 in São Paulo EPA/Sebastião Moreira

In Nederland zorgde het carnaval van afgelopen februari in Brabant en Limburg voor een snelle verspreiding van het coronavirus, zo bleek achteraf.

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van vrijdag:

 • Het RIVM heeft de hoogste dagelijkse stijging van coronabesmettingen in meer dan twee weken geregistreerd. In 24 uur kwamen er 191 positieve gevallen bij. In Nederlandse ziekenhuizen is ondanks de opleving van het aantal besmettingen in de laatste weken nog geen toename te zien van het aantal opnames van coronapatiënten.
 • Bijna alle dierentuinen in financieel zwaar weer door coronacrisis. Van de 30 bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aangesloten parken hebben er 27 financiële hulp nodig.
 • Reizigers afkomstig uit risicogebieden moeten zich in Duitsland binnenkort verplicht op het coronavirus laten testen op het vliegveld. Wie positief test moet daarna twee weken in quarantaine.
 • Het kabinet gaat het Outbreak Management Team om advies vragen over het nut van mondkapjes en een mondkapjesplicht. Vooralsnog worden er geen nieuwe maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus.

 

Lees hier het coronanieuws van vrijdag terug: RIVM telt hoogste aantal besmettingen in weken