Amerikaanse agenten dringen Chinees consulaat Houston binnen

VS-China Kort nadat het Chinese consulaat in Houston op bevel van de Amerikaanse overheid door het laatste personeel werd verlaten, braken federale agenten via de achterdeur in. Volgens de VS was het een spionagebolwerk.
Een agent van het Houston Police Department voor het Chinese consulaat in Houston.
Een agent van het Houston Police Department voor het Chinese consulaat in Houston. Foto Aaron M. Sprecher/EPA

In de Amerikaanse stad Houston zijn federale agenten het Chinese consulaat binnengedrongen, meldt CNN. Dat gebeurde vlak nadat het bevel van de Amerikaanse regering om de diplomatieke post te sluiten van kracht werd en het personeel van het consulaat was vertrokken.

Volgens de VS is het consulaat een spionagebolwerk en zouden medewerkers hebben geprobeerd om stiekem informatie te verzamelen over een coronavaccin. In en om Houston wordt veel onderzoek gedaan naar het coronavirus.

Lees ook: VS dragen China op consulaat in Houston binnen enkele dagen te sluiten

De agenten kwamen met onder andere zwarte SUV’s, trucks, twee witte busjes en een slotenmaker naar het terrein van het consulaat en braken de achterdeur open. Nadat zij waren binnengekomen, bewaakten veiligheidsmensen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het gebouw.

‘Illegale spionage- en beïnvloedingsoperaties’

De VS gaven dinsdag de opdracht om de diplomatieke post in Houston binnen 72 uur te sluiten. In een toelichting stelden zij dat Chinese diplomaten informatie stelen en andere schadelijke activiteiten ondernemen. Na het sluitingsbevel haalden de Chinezen het consulaat leeg en zouden documenten in brand zijn gestoken.

„China houdt zich al jaren bezig met grootschalige, illegale spionage- en beïnvloedingsoperaties in de VS, gericht tegen Amerikaanse regeringsfunctionarissen en Amerikaanse burgers. Deze activiteiten zijn de afgelopen jaren fors toegenomen”, stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

China spreekt van kwaadaardige laster en eist als vergelding dat de Amerikanen hun consulaat in de Chinese stad Chengdu sluiten. De relatie tussen de Verenigde Staten en China staat al langer onder druk vanwege het aanhoudende handelsconflict, de uitbraak van het coronavirus en de situatie in Hongkong en de Zuid-Chinese Zee.

Lees ook: China ergert VS met ‘huurling-hackers’