Flets pastelsoepje

Verfongelukken Een zomercursus door : eerste hulp bij waterverven. Aflevering 2.

Soms blijft het waterverfschilderijtje flets. De kleuren komen niet verder dan pastelkleurtjes: roze, lichtgeel, lichtgroen, lichtblauw…

Felle, intense kleuren zijn niet verplicht, maar je kunt er wel de zeggingskracht of emotie van je schilderij mee vergroten. Hoe krijg je de heldere, intense kleuren?

Probleem: als je te weinig verf oplost krijg je dunne kleurtjes. Uit die kleine napjes waterverf is maar moeilijk voldoende verf te peuren, ook al omdat je alleen met een kleine kwast in die napjes kunt komen. Dan is het risico groot dat alles een pastelkleurig flets soepje wordt.

Té intense kleuren kan bijna niet. Gebruik grote nappen, liefst verf uit tubes

Oplossing: heldere kleuren maken gaat gemakkelijker met grote nappen, of beter nog, met verf uit tubes. Je kunt dan in je palet een mooi intens gekleurd papje maken: ruim water gebruiken, gul verf aanmaken met een behoorlijke kwast. Zoals je vorige week hebt gezien, kun je er direct een andere kleur indeppen of wachten tot het droog is en er dan overheen schilderen. Hoe intens de kleur er op je palet ook uitziet, het is bijna nooit té heftig, want waterverf droogt lichter op dan dat je het opbrengt. En als je toch een nog intensere kleur wilt, kun je met verf rechtstreeks uit de tube enkele accenten zetten.

Oefening: maak egale kleurvlakken van verschillende intensiteit, door er meer of minder water bij te mengen. Zet het papier een beetje schuin en maak vlakjes van je kleuren om te zien hoe intens van kleur ze worden. Meng ook telkens twee of drie kleuren met hetzelfde doel. Bewaar de proefstroken.

Volgende week: graag krachtiger en pittiger.