In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat federale ordetroepen in de Amerikaanse stad Portland soms zonder aanleiding mensen arresteerden, trokken boze boeren naar de Bilt, stuurde China een raket naar de rode planeet en vergaderden EU-leiders ruim 90 uur over de meerjarenbegroting en een speciaal coronaherstelfonds.
De schoonmaak kan beginnen. Woensdag ontruimde de politie van New York een betogerstentenkamp op de stoepen van het gemeentehuis. De betogers eisten dat het budget van de lokale politie met minimaal 1 miljard dollar zou worden verlaagd. Het tentenkamp ontstond in reactie op de dood van George Floyd door politiegeweld en de daarop volgende antiracismedemonstraties. Onder druk van president Donald Trump beval de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio de ontruiming.
Foto Timothy A. Clary/AFP
De Britse voetbalcompetitie is hervat, maar in de stadions mogen voetbalfans nog niet komen. En omdat ook in het Verenigd Koninkrijk coronabeperkende maatregelen versoepeld zijn, konden deze Liverpool-aanhangers wel op een groot scherm bij een lokale pub zien hoe de ploeg zijn laatste thuiswedstrijd won. Daarna kreeg de ploeg met Virgil van Dijk de kampioenstroffee overhandigd. De club was teleurgesteld in de fans die massaal op de huldiging afkwamen en de afstandsregels negeerden. Liverpool bedankte juist de supporters die thuis waren gebleven en ,,daarmee hun dierbaren en onze stad hebben beschermd tegen de immer aanwezige dreiging van het coronavirus’’, aldus de club op de website.
Foto Oli Scarff/AFP
Ook begrafenissen zijn wereldwijd aangepast in verband met het coronavirus. In Nederland gold bijvoorbeeld een beperkt aantal aanwezigen. Op begraafplaats Olifantsvlei in Soweto, in Zuid-Afrika, staan auto’s in de file op weg naar een begrafenis. Iedereen moet in de voertuigen blijven wachten totdat ze naar de plek mogen rijden waar hun dierbare, die door Covid-19 is overleden, zijn laatste rustplaats krijgt.
Foto Michele Spatari/AFP
Opnieuw gingen boze boeren de straat op om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de regering. Nu draaide het om het besluit van minister Carola Schuiten (Landbouw, ChristenUnie) om vanaf september minder eiwit in veevoer toe te staan. Melkveehouders vinden dat de minister zich niet moet en mag bemoeien met de manier waarop ze hun dieren voeren. Dan ,,is ons laatste stukje zelfbeschikking ten einde’’ in de woorden van de radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force. Ook boerenorganisatie Agractie steunde het protest. Circa 1.500 boeren reisden naar de Bilt om te demonstreren in de buurt van het hoofdkantoor van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Trekkers waren verboden en dus 'pimpten' velen hun auto.
Foto Robin van Lonkhuijsen/EPA
In het ziekenhuis van Hajjah, circa 120 kilometer van de Jemenitische hoofdstad Sanaa, wordt Hassan Merzam Muhammad gewogen. Ondervoeding onder kinderen is een enorm probleem in het al jaren door een burgeroorlog geteisterde land. De voedselhulporganisatie van de Verenigde Naties WFP sloeg in april alarm vanwege voedseltekorten die door de corona-uitbraak ontstaan. Burgers komen knel te zitten tussen strijdende partijen en hun persoonlijke strijd tegen het virus. Officiële aantallen over coronabesmettingen en -doden zijn laag, maar vermoedelijk kloppen die getallen niet. Internationale hulp komt er ook steeds minder omdat de coronapandemie de aandacht van de wereld heeft.
Foto Eissa Alragehi/Reuters
Opnieuw gingen betogers de straat op in Jeruzalem om het aftreden te eisen van premier Benjamin Netanyahu. Voor zijn officiële residentie kwam het tot een treffen met de politie die het waterkanon tegen de demonstranten inzette. De betogers vinden het onacceptabel dat Netanyahu aan de macht is terwijl hij officieel aangeklaagd is voor corruptie, omkoping en fraude.
Foto Menahem Kahana/AFP
Olievervuiling in Syrië is een groeiend probleem sinds het uitbreken van de burgeroorlog. Rivaliserende groepen vechten om controle van de olievelden. De zorg voor de velden en het voorkomen van lekken laat daardoor te wensen over met schadelijke gevolgen voor mens en natuur.
Foto Delil Souleiman/AFP
Naakt trotseert deze vrouw de federale ordetroepen die de Amerikaanse president Donald Trump stuurde naar de stad Portland om federale monumenten en gebouwen te beschermen tussen in zijn ogen radicale antiracismebetogers en de politie. Inmiddels zwelt de onvrede en verontwaardiging aan over het optreden van deze ordetroepen. Zo arresteerden ze betogers op verre afstand van federale gebouwen, soms zonder duidelijke reden en wordt er met traangas gespoten zonder aanleiding. Ook de burgemeester van de stad heeft al meermaals opgeroepen tot het terugtrekken van de troepen.
Foto Nathan Howard/Reuters
De ‘Meid van de Mist’ mag de helft van haar vierhonderd plekken vullen, terwijl de ‘Hoornblazer’ dinsdag nog slechts zes gasten mocht vervoeren, op een capaciteit van zevenhonderd. Het eerstgenoemde schip vaart onder Amerikaanse vlag, voor de andere boot gelden echter de regels van de Canadese staat Ontario. Hier bij de Niagara Falls, de beroemde watervallen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada, is goed te zien hoe anders de aanpak van de buurlanden is.
Foto Carlos Osorio/Reuters
Ruim 90 uur duurde hun vergadering over de meerjarenbegroting en een speciaal coronaherstelfonds voordat de Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron, tot een akkoord kwamen. Het ging er soms kribbig, korzelig en fel aan toe gedurende de marathonsessie, maar volgens premier Mark Rutte, die in de ogen van velen de oorzaak hiervan was met zijn zuinige standpunt, hoort dat erbij en bleef er ,,goede wil om eruit te komen''.
Foto Francisco Seco/AFP
India telt nu meer dan 1 miljoen besmettingen en er is nog geen zicht dat de curve afneemt. Met name in meer rurale gebieden neemt het aantal coronabesmettingen toe. Meer dan 25.000 mensen zijn al gestorven. Er zijn meerdere testlocaties waar burgers zich gratis en door volledig beschermd zorgpersoneel kan laten testen, zoals hier op de foto in een buitenwijk van Hyderabad.
Foto Noah Seelam/AFP
Met op de achtergrond de bekende bergen in Lijiang, in Yunnan, houden de leden van de Naxi, Yi en Bai, drie etnische groepen in het gebied, een show om hun tradities en levensstijl te presenteren. Met de show, geregisseerd door de Chinese filmmaker Zhang Yimou, hoopt China het stilgevallen toerisme een boost te geven. Yunnan is een populaire bestemming door zijn natuur en historische en culturele erfgoed. Door de uitbraak van het coronavirus is de toeristische sector flink geraakt.
Foto Roman Pilipey/EPA
Met een satelliet en een rover aan boord vertrok donderdag een Chinese raket richting Mars. Als de raket daar over circa een half jaar aankomt, hopen de Chinezen dat ze onderzoek kunnen doen naar de atmosfeer en tekenen van leven op de rode planeet. De Tianwen-1-missie wil ook de oppervlakte van Mars bestuderen en in kaart brengen.
Foto Noel Celis/AFP