Concentratiekamp

Kinderrechter veroordeelt Duitser (93) die als kampbewaker bleef ondanks talrijke moorden

De 93-jarige Duitser Bruno Dey, die in 1944 en 1945 bewaker was in het concentratiekamp Stutthof, is donderdag door een kinderrechter veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Volgens een rechtbank in Hamburg is hij medeplichtig aan de dood van duizenden gevangenen van het kamp. Dey, die lid was van de SS, gaf toe dat hij geschreeuw uit de gaskamer had kunnen horen. Dey was 17 jaar oud en dus nog minderjarig toen hij werd toegewezen aan Stutthof, een kamp nabij het tegenwoordig Poolse Gdansk. Gedurende de oorlog stierven in Stutthof zo’n 65.000 mensen, vooral Joden en politieke gevangenen. Dey is veroordeeld voor de betrokkenheid bij de dood van 5.230 mensen, van wie circa 200 omkwamen door een nekschot of vergassing. Het overgrote deel bezweek aan de barbaarse omstandigheden in het kamp. Volgens Dey’s verdediging treft hem geen blaam, omdat hij zelf risico had gelopen als hij zijn werk zou hebben gestaakt. Ook had Dey zelf nooit geweld gebruikt. Volgens justitie had Dey echter wel degelijk een keuze, en wist hij maar al te goed welke verschrikkingen er in het kamp plaatsvonden. (AP)