Budgetwinkel

Werknemer Action onterecht ontslagen om diefstal van tasje van 3 cent

Foto Lex van Lieshout / ANP

Een werknemer van budgetwinkelketen Action die zonder betalen een plastic tasje van 3 cent had meegenomen, had hiervoor niet ontslagen mogen worden. Dat heeft een kantonrechter donderdag bepaald in Arnhem.

Action moet de man een aantal vergoedingen betalen, ter waarde van ruim 7.000 euro. Ook draait Action op voor de kosten van de zaak – zo’n 800 euro. Het meenemen van een plastic tasje is weliswaar niet geoorloofd, oordeelde de rechter, maar dit bestempelen als diefstal of verduistering „dekt in deze zaak de lading ook niet goed. Tot een daadwerkelijke verrijking van de ‘dader’ komt het namelijk niet omdat het tasje eigenlijk niks waard is”, aldus het vonnis.

De voormalig werknemer had in februari na zijn dienst twintig regenponcho’s gekocht in het filiaal waar hij werkte. Toen heeft hij een plastic tasje gepakt en zonder dat af te rekenen de poncho’s erin gestopt en mee naar huis genomen. De man is op vakantie gegaan en werd anderhalve week later bij terugkomst op staande voet ontslagen vanwege diefstal. Daarop stapte hij naar de rechter.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een rechter oordeelt dat Action een winkelmedewerker niet had mogen ontslaan. Eind juni diende een rechtszaak in Amsterdam die was aangespannen door een 27-jarige oud-werknemer. De vrouw had haar vader gebruik laten maken van haar 15 procent medewerkerskorting. De man had zo 1,69 euro bespaard. Omdat de personeelskorting alleen opgaat voor de werknemers zelf werd de vrouw ontslagen.

De rechter oordeelde begin juli dat de vrouw kennelijk niet voldoende op de hoogte was van de regels omtrent kortingen. Ook had ze toestemming gevraagd bij de plaatsvervangend bedrijfsleider, die akkoord was gegaan. De rechter zag niet in „waarom niet een stevig gesprek had kunnen worden gevoerd in plaats van over te gaan tot ontslag op staande voet”. Action moest de vrouw haar misgelopen maandsalarissen alsnog uitbetalen, plus rente.

Action boekte vorig jaar 5,1 miljard euro omzet en 272 miljoen winst. (NRC)