Werknemer Action onterecht ontslagen om diefstal tasje van 3 cent

Discounter Action moet een onterecht ontslagen werknemer vergoedingen betalen ter waarde van meer dan zevenduizend euro.
Een vestiging van winkelketen Action.
Een vestiging van winkelketen Action. Foto Koen van Weel/ANP

Een werknemer van budgetwinkelketen Action die zonder betalen een plastic tasje van 3 cent had meegenomen, had hiervoor niet ontslagen mogen worden. Dat heeft een kantonrechter donderdag bepaald in Arnhem. De werknemer stapte naar de rechter.

Action moet de man een aantal vergoedingen betalen, ter waarde van meer dan zevenduizend euro. Ook moet Action de kosten van de zaak op zich nemen, dat gaat om zo’n achthonderd euro. „Het meenemen van een plastic tasje is weliswaar niet geoorloofd, maar om dit te bestempelen als diefstal of verduistering dat dekt in deze zaak de lading ook niet goed. Tot een daadwerkelijke verrijking van de ‘dader’ komt het namelijk niet omdat het tasje eigenlijk niks waard is,” zo motiveerde de rechter het vonnis.

De voormalig werknemer had in februari na zijn dienst twintig regenponcho’s gekocht in het filiaal waar hij werkte. Toen heeft hij een plastic tasje gepakt en zonder dat af te rekenen de poncho’s erin gestopt en mee naar huis genomen. Vervolgens is de man op vakantie gegaan en anderhalve week later bij terugkomst op staande voet ontslagen vanwege diefstal.

Lees ook dit interview met de topman van de discounter: ‘Action begon met het verkopen van restpartijen. Dat vind ik heel duurzaam’

Misbruik personeelskorting

Het is de tweede keer in korte tijd dat een rechter oordeelt dat Action een winkelmedewerker niet had mogen ontslaan. Eind juni diende een rechtszaak in Amsterdam die was aangespannen door een 27-jarige voormalig-werknemer. De vrouw had haar vader gebruik laten maken van haar 15 procent medewerkerskorting. Op de aankoop van motorolie, ruitensproeier- en koelvloeistof had de man zodoende 1,69 euro bespaard. Omdat de personeelskorting alleen opgaat voor de werknemers zelf werd de vrouw uiteindelijk ontslagen.

De rechter oordeelde begin juli dat dit niet had gemogen en dat de vrouw kennelijk niet voldoende op de hoogte was van de regels omtrent korting. Ook had ze toestemming gevraagd bij de plaatsvervangend bedrijfsleider, die akkoord was gegaan. De rechter zag niet in „waarom niet een stevig gesprek had kunnen worden gevoerd in plaats van over te gaan tot ontslag op staande voet”, beredeneerde de rechter.

Action moest de vrouw haar misgelopen maandsalarissen alsnog uitbetalen, plus rente. Ook werd het discounter opnieuw verplicht de proceskosten van de oud-werknemer voor zijn rekening te nemen. Winkelketen Action heeft zo’n 1.600 winkels in zeven landen. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 5,1 miljard euro, waarvan 272 miljoen winst was.