Verenigde Staten Trump stuurt federale politie naar Chicago tegen zin burgemeester

Honderden agenten worden naar enkele steden onder Democratisch bewind gestuurd, waar volgens de president „geweld rondraast”.

Burgemeester Ted Wheeler
Burgemeester Ted Wheeler Foto Nathan Howard/AFP

De Amerikaanse president Trump stuurt een federale politiemacht naar Chicago en Albuquerque, steden waar volgens hem „geweld rondraast”, maar ook steden die worden bestuurd door Democratische burgemeesters. Beide steden hadden Trump vooraf verzocht af te zien van zijn voornemen.

„Geen moeder zou ooit haar dode kind in de armen moeten hoeven te wiegen omdat politici weigeren te doen wat nodig is”, zei Trump woensdag op een persconferentie. Hij kondigde aan dat verschillende federale opsporingsdiensten samen honderden „ervaren wetshandhavers” naar Chicago zullen sturen.

‘Operatie Legend’ is begonnen met het zenden van federale agenten naar Portland, Oregon. Ook een stad met een Democratische meerderheid. En ook een stad waarvan de gezagsdragers zich verzetten tegen het optreden van de federale agenten. De hoofdaanklager van Portland heeft het ministerie van Justitie, dat verantwoordelijk is voor de federale inzet, aangeklaagd. Volgens de hoofdofficier verergert de ongevraagde politiemacht de onrust in de stad alleen maar.

In Portland is het al bijna twee maanden onrustig, sinds demonstraties tegen excessief politiegeweld. Elke avond zijn er sindsdien confrontaties geweest tussen politie en radicale elementen onder de demonstranten. Het geweld dat zij plegen beperkt zich volgens een document van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vooral tot schade aan rijksgebouwen. Burgemeester Ted Wheeler, die fel tegen de inzet van federale troepen is, werd donderdagmorgen zelf getroffen door een traangasgranaat. Veel betogers mogen echter ook Wheeler niet omdat hij eerder de stedelijke politie tegen hen inzette.

In Chicago is de situatie anders, daar is het vuurwapengeweld de laatste weken snel verergerd. Woensdag werden veertien mensen vanuit een rijdende auto beschoten bij een uitvaartcentrum. Burgemeester Lori Lightfoot heeft niet veel vooruitgang geboekt bij de bestrijding van het geweld, dat volgens haar van rivaliserende bendes komt.