ResultatenUnilever splitst grootste deel theedivisie af, halfjaarwinst gestegen

Unilever stapt goeddeels uit thee. Foto ANP

Unilever stapt goeddeels uit thee.

Foto ANP

Rotterdam. Was- en levensmiddelenproducent Unilever gaat het grootste deel van zijn theedivisie, met onder meer het merk Lipton, afsplitsen. Het concern behoudt zijn thee-activiteiten in India en Indonesië en zijn belang in het samenwerkingsverband met PepsiCo voor Lipton-ijsthee. Dat maakte Unilever bekend bij de publicatie van halfjaar- en kwartaalcijfers.

Begin dit jaar kondigde Unilever aan zijn thee-activiteiten tegen het licht te houden. Daarbij lagen alle opties op tafel, waaronder verkoop. Volgens Unilever waren de activiteiten die worden afgesplitst vorig jaar goed voor 2 miljard euro omzet. De afsplitsing moet uiterlijk volgend jaar zijn afgerond.

Naar verluidt hebben diverse partijen zich gemeld voor overname, waaronder investeerders KKR, Cinven en Bain Capital. Ook de Zwitserse eigenaar van chocolademaker Barry Callebaut, Jacob Holdings, zou interesse hebben.

De omzet is afgelopen kwartaal uitgekomen op 13,3 miljard euro, zo maakte Unilever donderdag bekend – een daling met 0,3 procent na correctie voor wisselkoersen, overnames en desinvesteringen. Over het eerste halfjaar bedroeg de omzet 25,7 miljard euro. De nettowinst was over die periode 3,5 miljard euro, tegen 3,2 miljard een jaar eerder. Beleggers reageerden enthousiast: de koers van het aandeel steeg met ruim 7 procent. (ANP)