Rellen

Trump stuurt federale politie ook naar steden Chicago en Albuquerque

De Amerikaanse president Trump stuurt een federale politiemacht naar Chicago en Albuquerque, steden waar volgens hem „geweld rondraast” en die worden bestuurd door Democratische burgemeesters. Beide steden hadden Trump vooraf dringend verzocht af te zien van zijn voornemen. „Geen moeder zou ooit haar dode kind in de armen moeten hoeven te wiegen omdat politici weigeren te doen wat nodig is”, zei Trump woensdag. Hij kondigde aan dat verschillende federale opsporingsdiensten samen honderden „ervaren wetshandhavers” naar Chicago zullen sturen.

Operatie Legend begon met het zenden van federale agenten naar Portland, Oregon. Ook een Democratische stad waarvan de gezagsdragers zich verzetten tegen het optreden van de federale agenten.

De hoofdaanklager van Portland heeft het ministerie van Justitie, dat verantwoordelijk is voor de federale inzet, aangeklaagd, omdat de ongevraagde politiemacht de onrust in de stad alleen maar zou verergeren.

In Portland is het al bijna twee maanden onrustig, sinds demonstraties tegen excessief politiegeweld. Elke avond zijn er sindsdien confrontaties geweest tussen politie en radicale elementen onder de demonstranten. Het geweld dat zij plegen beperkt zich volgens een document van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid vooral tot schade aan rijksgebouwen.

In Chicago is de situatie anders. Daar is het vuurwapengeweld de laatste weken geëscaleerd. Woensdag werden veertien mensen vanuit een rijdende auto beschoten bij een uitvaart. Burgemeester Lori Lightfoot heeft niet veel vooruitgang geboekt bij de bestrijding van het geweld, dat volgens haar van rivaliserende bendes komt. Zij reageerde woensdag behoedzaam: „Als die agenten hier daadwerkelijk komen om vuurwapengeweld en geweldsincidenten aan te pakken, samen met en ter ondersteuning van hier reeds aanwezige federale diensten, en niet gaan proberen politie-agentje te spelen in onze straten, dan is dat natuurlijk wat anders. Maar dat zal moeten blijken.”

President Trump worstelt met afnemende steun onder de kiezers vanwege zijn zwalkende beleid ten aanzien van de epidemie. In november zijn de presidentsverkiezingen, de Democratische uitdager Joe Biden staat ruim voor in de peilingen.

Trump presenteert zich nu als „uw president van law and order”. Hij deed dat in reactie op protesten in het hele land na de dood, eind mei, van George Floyd, een zwarte arrestant, door een witte politieman in Minneapolis. Sommige demonstraties liepen aanvankelijk uit op rellen en plunderingen. De meeste betogingen verliepen vreedzaam.