Recensie

Recensie Muziek

De waanzin en integriteit van de macht in Rome

Twee complotterende vrouwen nemen het tegen elkaar op in Händels opera Agrippina. In het Romeinse Rijk bevecht de beeldschone courtisane Poppea keizerin Agrippina, zus van Caligula, moeder van Nero, twee van de meest ontaarde dictators uit de oudheid. En na een fascinerende strijd krijgen beiden wat ze willen, want barokopera vroeg nu eenmaal om een happy ending met een morele les. En dus trouwt Poppea met haar Ottone en krijgt Agrippina haar zoon Nero op de troon. Händel werkte dit gegeven geniaal uit: de twee vrouwen laten de met macht beklede mannen alle hoeken van Rome zien.

In de sterrencast van dirigent Emelyanychev verkent mezzo DiDonato de huiveringwekkende diepten van haar Agrippina. Sopraan Elsa Benoit zet er een Poppea tegenover die het intrigeren begint te snappen. Countertenoren Fagioli (Nero) en Olínski (Ottone) belichamen de waanzin en integriteit van de macht. Ensemble Il Pomo d’Oro toont zijn stuwende kracht. Deze opname zet een nieuwe standaard neer.