De kicks voor niks van Nazmiye Oral: ‘Crèmes maken als iedereen slaapt’

Smeersels Corona voorspelt een crisis voor de consument. herinnerde zich de Kicks voor Niks van Van Kooten en De Bie en gaat deze zomer op zoek naar dit kosteloze geluk. Deze week bij: Nazmiye Oral.

Illustratie Sharon Coone

‘Ik ben altijd al gek geweest op crèmes, op smeren smeren smeren. Natuurlijk heb ik alle dure merken geprobeerd. Een jaar of vijf geleden ben ik begonnen zelf crèmes, serums en balsems te maken. De heks in mij is toen wakker geworden, haha. Met kruidjes, oliën en dingen aanvoelen. Ik ben crèmes gaan maken voor mezelf maar ook voor anderen, crèmes die bevatten wat zij nodig hebben, wat hun huid nodig heeft, of hun geest. Door me in ingrediënten te verdiepen, ben ik gaan begrijpen waar alles voor staat. Wat mirre doet, lavendel en geranium. Ingrediënten die vocht inbrengen en waarin antioxidanten zitten. Alles biologisch natuurlijk, want ik vind het heerlijk als in mijn crèmes geen toevoegingen zitten. Dat hoeft ook niet, ik gebruik oliën en vetten en die zijn lang houdbaar.

„Met lavendel, munt en citroen heb ik mijn eerste crème gemaakt. Een rustgevende zalf voor mensen die last hebben van allergieën. Als je die ’s avonds in bed onder je voeten en op je polsen masseert, dan word je frisser en rustiger wakker. Deze eerste crème heb ik op mijn dochters uitgeprobeerd. En bij collega’s en vrienden. Zo is het begonnen. Fascinatie voor ingrediënten, eindeloos uitproberen, weggeven en testen.

Actrice en schrijfster Nazmiye Oral Foto Diederick Bulstra

„Een vriendin werd vijftig en zei dat haar huid veranderde, geen vocht meer vasthield of opnam, dus maakte ik een crème. Een van mijn dochters heeft psoriasis, die moet heel soms als het echt niet goed gaat een klein beetje hormoonzalf gebruiken. Ze zei: ‘ik wil graag iets dat vet is en toch fris. Liefst niet een crème.’ Voor haar heb ik ‘vet water’ gemaakt. Een spray die verkoelt en de psoriasisplekken soepeler maakt. En zo ben ik steeds nieuwe samenstellingen aan het testen. Anti-cellulitisolie, antibacteriële oliën tegen ontstekingen. Cypres maakt de huid strakker. Zuivere rozenolie zorgt ervoor dat je huid alles beter opneemt. En op een gegeven moment voelde ik de drang om mijn gezichtsbalsem af te dekken met 24-karaats bladgoud. Toen ik het later opzocht, bleek goud collageen aan te maken. En alles blijkt ook nog eens te werken als aromatherapie.

„De grootste kick is om ’s nachts als iedereen slaapt, in de keuken een crème samen te stellen voor iemand. Dan denk ik aan diegene. Ik stop mijn aandacht en mijn liefde voor hen erin. Ook als ik ze niet goed ken. Ik stel me voor hoe de persoon zichzelf gaat verzorgen met de crème. Daar blij van wordt. Zichzelf voedt met positieve energie. En daarna waarde uitstraalt. Die aandacht en liefde én dat het werkt: dat samen is voor mij de kick. Dat merk ik ook, want ze vragen er steeds weer om, ze vinden het zalig om zich te verzorgen met deze ingrediënten en geuren. Zo merkte ik dat ik geen potjes van 50 milliliter meer moet maken, daar doen ze te lang mee , ze willen het potje opmaken om een nieuwe te kunnen vragen. Dus nu maak ik potjes van 30 milliliter.

„Ik denk dat ik de afgelopen jaren misschien wel duizend potjes heb gemaakt. Alles ging ik uitdelen. Daarbij had ik wel twee eisen. Punt 1, ik wil het potje terug. En punt 2, ik wil een brutally eerlijke beoordeling of het werkt. Ik vind het natuurlijk heerlijk als ik zie dat iemand die mijn crème gebruikt een glow krijgt. Omdat het werkt en omdat ze goed met zichzelf bezig zijn, want goed met jezelf bezig zijn is het geheim. Ik kom weleens op televisie en dan is het altijd een kick als de visagiste zegt: wat heb je een mooie huid, welk product gebruik je? En dan zeg ik trots: ik maak mijn eigen crèmes!”