Laatste nieuws Covid-19

RIVM telt hoogste aantal besmettingen in weken

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC op vrijdag 24 juli het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Het RIVM heeft de hoogste dagelijkse stijging van coronabesmettingen in meer dan twee weken geregistreerd. In 24 uur kwamen er 191 positieve gevallen bij. In Nederlandse ziekenhuizen is ondanks de opleving van het aantal besmettingen in de laatste weken nog geen toename te zien van het aantal opnames van coronapatiënten.
 • Bijna alle dierentuinen in financieel zwaar weer door coronacrisis. Van de 30 bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen aangesloten parken hebben er 27 financiële hulp nodig.
 • Reizigers afkomstig uit risicogebieden moeten zich in Duitsland binnenkort verplicht op het coronavirus laten testen op het vliegveld. Wie positief test moet daarna twee weken in quarantaine.
 • Het kabinet gaat het Outbreak Management Team om advies vragen over het nut van mondkapjes en een mondkapjesplicht. Vooralsnog worden er geen nieuwe maatregelen genomen tegen de verspreiding van het coronavirus.

 

Volg hier het coronablog van zaterdag 25 juli

WHO: afgelopen 24 uur recordtoename coronabesmettingen wereldwijd

Het aantal coronabesmettingen wereldwijd is de afgelopen 24 uur gestegen met 284.196. Dat is de hoogste stijging in één dag sinds het begin van de pandemie, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vrijdag.

Ook het aantal doden ten gevolge van het coronavirus steeg met 9.753 nog nooit zo hard als het afgelopen etmaal. De meeste nieuwe besmettingen werden geconstateerd in de Verenigde Staten (69.641), gevolgd door Brazilië (67.860) en India (49.310). Het dodental steeg het sterkst in Peru (3.876, goeddeels als gevolg van een statistische correctie in het aantal slachtoffers), Brazilië (1.284) en in de Verenigde Staten (1.074).

De VS kent met ruim vier miljoen de meeste besmettingen wereldwijd. Brazilië staat met 2,2 miljoen op de tweede plaats, India op de derde plaats met 1,3 miljoen bevestigde gevallen van Covid-19.

Geen stijging van aantal ziekenhuisopnames door corona

In Nederlandse ziekenhuizen is ondanks de opleving van het aantal besmettingen in de laatste weken nog geen toename te zien van het aantal opnames van coronapatiënten. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vrijdag na de publicatie van de meest recente ziekenhuiscijfers.

Het aantal Covid-19-patiënten op intensive cares steeg tussen donderdag en vrijdag van vijftien tot zeventien. Al de hele week schommelt het aantal IC-patiënten rond die getallen. Het aantal corona-gerelateerde opnames buiten de intensive care bedraagt 74, 17 minder dan gisteren. Op de intensive cares liggen ook 592 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn er onder normale omstandigheden rond de negenhonderd.

RIVM telt hoogste aantal besmettingen in weken

Het RIVM heeft tussen donderdag- en vrijdagmiddag de hoogste dagelijkse stijging van coronabesmettingen in meer dan twee weken geregistreerd. In 24 uur kwamen er 191 positieve gevallen bij.

De GGD Rotterdam-Rijnmond had met 49 gemelde positieve testen de hoogste dagelijkse toename van heel Nederland. Amsterdam telde er in hetzelfde tijdsbestek 19 en Den Haag 12. Een eenduidige verklaring heeft een woordvoerder van de Rotterdamse GGD daar niet voor.

Wel geeft ze aan dat in de regio Rotterdam-Rijnmond veel clusters blijken voor te komen binnen families en werkomgevingen, bijvoorbeeld in de haven of industrie. „Er wonen hier bovendien relatief veel mensen die de taal niet machtig zijn, maar het is nog te vroeg om daar een verband mee te leggen.”

De Rotterdamse GGD ziet een stijging in het aantal mensen dat zich laat testen op het coronavirus. „Niet lang geleden zaten we op gemiddeld zeshonderd tests per dag. Vrijdag waren dat er vijftienhonderd.” Net als op veel andere plekken wordt in de regio Rotterdam-Rijnmond de testcapaciteit opgeschaald.

Medewerkers van de GGD in Rotterdam nemen coronatests af. Foto Robin Utrecht/ANP

Correctie (24 juli 2020): In een eerdere versie van deze update stond dat van iedere 100.000 Nederlanders er nu 1,1 besmet zijn met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Dat klopt niet en is aangepast.

Vijftien Zambiaanse parlementariërs besmet met coronavirus, één overleden

Vijftien van de 156 parlementariërs van Zambia zijn positief getest op het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van de Zambiaanse minister van Volksgezondheid. Het Zambiaanse parlement schorste enkele dagen geleden voorlopig zijn zittingen nadat een van de wetgevers was overleden aan Covid-19.

Het aantal bevestigde besmettingen in Zambia is sinds begin juli bijna verdubbeld, van 1.632 naar 3.789. In totaal is daar van 134 mensen bekend dat ze overleden aan de longziekte, van wie ruim negentig in de afgelopen twee weken.

Al aan het begin van de coronacrisis werd door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gewaarschuwd dat sommige Afrikaanse landen niet over voldoende medische middelen beschikken om de epidemie het hoofd te bieden. De WHO en het IMF hebben sindsdien hulp geboden door het verstrekken van onder andere medische hulpmiddelen en leningen.

De Europese Commissie heeft eerder deze week 64 miljoen euro toegezegd aan landen in de zuidelijke helft van het Afrikaanse continent, waaronder Zambia. Het geld is bedoeld voor medische hulpmiddelen, de virusaanpak en voedsel. „De coronapandemie zal waarschijnlijk de reeds aanzienlijke humanitaire behoeften in de regio verder vergroten”, zo stelt de Commissie bij de motivatie van de hulpgelden.

In meerdere landen in Afrika hebben hoogwaardigheidsbekleders de ziekte opgelopen. De regeringswoordvoerder van Kenia meldde vrijdag op Twitter dat hij besmet is geraakt. In Burundi overleed in juni de president plotseling, vermoedelijk aan Covid-19 alhoewel de regering dat officieel ontkent.

Van het continent is Zuid-Afrika het zwaarst getroffen. Bij meer dan vierhonderdduizend mensen is daar een besmetting vastgesteld en er zijn ruim zesduizend patiënten overleden.

Kamer komt tussentijds terug van reces voor debat over corona

De Tweede Kamer komt halverwege augustus tussentijds terug van reces voor een debat over de heropleving van het coronavirus in Nederland. Dat meldt persbureau ANP. Het debat zal plaatsvinden op 12 augustus. Leden van de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen dan bijeen om de ontwikkelingen rond Covid-19 te bespreken.

Afgelopen week meldde het RIVM een hoge stijging van het aantal besmettingen. De vrees bestaat dat Nederland opnieuw met een grote piek van het aantal coronagevallen te maken krijgt sinds veel maatregelen sinds 1 juli versoepeld zijn en mensen zich minder aan de beperkingen lijken te houden.

De linkse oppositie wilde eigenlijk maandag al een spoeddebat met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) over de stijging in het aantal Covid-gevallen in Nederland, maar kreeg daarvoor te weinig steun. Het is al de tweede keer dat de Kamer terugkomt van het zomerreces, dat duurt van 3 juli tot 31 augustus. De Kamer debatteerde vorige week over het pensioenakkoord en de Europese top.

Bijna alle dierentuinen in financieel zwaar weer door coronacrisis

Zo goed als alle Nederlandse dierentuinen verkeren in financieel zwaar weer door de coronacrisis. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) vrijdag na berichtgeving van EenVandaag. Van de 30 bij de vereniging aangesloten dierentuinen hebben er 27 financiële hulp nodig.

De dierentuinen leiden een gezamenlijk verlies van 150 miljoen euro, zegt de NVD-woordvoerder. Halverwege april heeft de vereniging bij het kabinet om 110 miljoen euro steun gevraagd. Door de lockdowns waren dierentuinen lange tijd gedwongen dicht te blijven. Sinds halverwege mei gingen ze voorzichtig weer open, zij het met beperkende maatregelen voor bezoekers.

De Rotterdamse diergaarde Blijdorp is eerder deze maand een inzamelingsactie gestart om de financiële verliezen op te vangen. De NVD-woordvoerder vreest dat Blijdorp volgend jaar niet haalt als het geen hulp krijgt. Mochten dierentuinen failliet gaan, dan worden de dieren zo veel mogelijk verplaatst naar andere dierentuinen binnen Europa, zegt de woordvoerder.

Een pasgeboren zebrakalf zet haar eerste stappen buiten op de Savanne in de Amsterdamse dierentuin Artis. Foto Olaf Kraak/ANP

Europese en Amerikaanse autoriteiten waarschuwen voor motorproblemen bij geparkeerde Boeing 737's

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hebben een waarschuwing afgegeven voor een groot aantal varianten van de Boeing 737. Als de vliegtuigen zeven dagen of langer aan de grond hebben gestaan, kunnen in de motor problemen ontstaan waardoor ze bij de landing kunnen uitvallen. De Europese luchtvaartautoriteiten hebben de waarschuwing vrijdag overgenomen. Het is nu aan de luchtvaartmaatschappijen er gehoor aan te geven.

De waarschuwing (pdf) komt op het moment dat de luchtvaart weer op gang komt. Veel toestellen hebben vanwege het coronavirus al enige tijd geen passagiers vervoerd en hebben daarom aan de grond gestaan.

Vliegtuigen van de series 737-300 tot en met de 737-900 die tijdens de lockdowns aan de grond stonden, moeten extra gecontroleerd worden. Zo nodig moeten de ventielen vervangen worden. Als dat niet gebeurt, kan het voorkomen dat het ventiel bij het opstijgen open gaat maar vervolgens niet meer gesloten kan worden, waarschuwt de Federal Aviation Authority (FAA). Het is al vier keer voorgekomen dat bij de landing een van de motoren daardoor uitviel en niet meer wilde opstarten. Vooral als beide motoren uitvallen, kan dat gevaarlijk zijn.

Volgens het Luchtvaartuigregister van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn er in Nederland 102 vliegtuigen van een van de betreffende modellen geregistreerd. Het wil niet zeggen dat al deze vliegtuigen een extra controle krijgen. Het gaat alleen om de toestellen die tijdens de lockdownperiode stil stonden.

De Boeings 737 Classic en 737 NG behoren tot de meestgebruikte passagiersvliegtuigen ter wereld. Ze werden opgevolgd door de 737 MAX. Vliegtuigen van dat type worden al enige tijd aan de grond gehouden na twee dodelijke ongelukken als gevolg van fouten in het ontwerp van een veiligheidssysteem.

Geparkeerde Boeings bij een vliegveld Foto Lindsey Wasson/Reuters

Coronatest verplicht in Duitsland voor reizigers uit risicolanden

Reizigers afkomstig uit risicogebieden moeten zich in Duitsland binnenkort verplicht op het coronavirus laten testen op het vliegveld. Wie positief test moet daarna twee weken in quarantaine. Het gaat dan om reizigers uit onder andere Egypte, Turkije en de Verenigde Staten. Deze coronatesten zijn gratis voor de reiziger. Daartoe hebben de Duitse gezondheidsministers van de federale en deelstaatregeringen vrijdag besloten, meldt de nieuwssite van Der Spiegel.

Ook treinreizigers en automobilisten uit risicogebieden gaan bij de grens getest worden op het coronavirus. Als het allemaal rond is, kunnen ook reizigers uit niet-risicolanden zich binnen 72 uur laten testen. Op deze manier probeert Duitsland te voorkomen dat reizigers het virus opnieuw gaan verspreiden. Ook in Duitsland is het aantal corona-infecties de afgelopen dagen weer flink toegenomen.

Op sommige luchthavens zijn de coronatests al mogelijk. Wanneer alle Duitse aankomsthallen met een testpunt moeten zijn uitgerust is vooralsnog niet bekend. In totaal heeft Duitsland 130 landen als risicogebied aangemerkt. Bijna alle EU-landen gelden hierbij als veilig, evenals Zwitserland, Canada, Australië, Zuid-Korea, Tunesië en Jordanië.

Mondkapjes verplicht langs gehele Belgische kust

Langs de gehele Belgische kustdijk wordt het verplicht om mondmaskers te dragen. Dat heeft waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen Anne Martens vrijdag besloten. Martens bevestigde het nieuws tegenover persbureau Belga, nadat de Krant van West Vlaanderen het nieuws als eerste meldde. De maatregel gaat waarschijnlijk zaterdag al in.

Foto's van drukte langs de kustlijn zorgden de afgelopen weken voor verontwaardiging, en deden de roep om verplichte mondkapjes toenemen. Een aantal kustgemeenten, waaronder Knokke-Heist, Blankenberge en De Haan, namen vrijdag al zelfstandig het besluit om mondkapjes te verplichten. Waarnemend gouverneur Martens zegt te streven naar „uniformiteit”.

Volgens landelijke regelgeving moesten Belgen al mondkapjes dragen in onder meer publieke gebouwen, markten, winkelstraten en op kermissen. De autoriteiten roepen inwoners bovendien op gebruikte mondkapjes niet in het openbaar achter te laten, maar weg te gooien of mee naar huis te nemen.

In België liep het aantal bevestigde besmettingen de afgelopen week op. Uit de jongste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano bleek eerder vandaag dat er in de afgelopen week, tussen 14 en 20 juli, gemiddeld ruim 220 nieuwe besmettingen per dag werden gemeld. Dat is bijna het dubbele van de gemiddeld 115 bevestigde besmettingen per dag in de week ervoor.

Gooise jeugd misdraagt zich in Knokke: ‘Hier mogen we wel drinken’

NS gaat abonnementsvormen herzien vanwege coronacrisis

Zo'n 375.000 abonnementshouders bij NS hebben tussen maart en juli van dit jaar hun reisproduct tijdelijk aangepast of zelfs stopgezet. Dat meldt de vervoerder vrijdag. Nadat medio maart 'de intelligente lockdown' was ingegaan, zijn bovendien nauwelijks meer nieuwe abonnementen afgesloten en liep de verkoop van losse kaartjes sterk terug. Nadat het kabinet haar beleid begin juni versoepelde, steeg dat cijfer weer.

NS houdt voor 2020 niettemin rekening met een omzetverlies van 1 miljard euro. Na KLM is de vervoerder met 74,3 miljoen euro de grootste ontvanger van steun via de NOW-regeling.

NS heeft naar eigen zeggen zo'n 2,6 miljoen abonnementshouders. In samenwerking met de TU Delft wordt onderzocht in hoeverre hun reisgewoontes – voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer – door het coronavirus zijn veranderd. Op grond daarvan zal op termijn het abonnementenstelsel worden herzien, zegt een woordvoerder. Per wanneer dat zal gebeuren en wat er precies verandert, kan hij nu nog niet zeggen.

Eind mei komt NS met de boekcijfers over de eerste helft van 2020. Dan wordt waarschijnlijk ook de omzetprognose bijgesteld.

Reizigers met mondkapjes op Den Haag Centraal Station. Foto Sem van der Wal/ANP

Kabinet laat mondkapjesplicht onderzoeken

Het kabinet gaat het Outbreak Management Team om advies vragen over het nut van mondkapjes. Dat hebben minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vrijdag gezegd tijdens een persconferentie. Vooralsnog worden er geen nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus genomen.

Mondkapjes zijn geen vervanging voor de andere maatregelen, benadrukte Grapperhaus. „Van mondkapjes is nog niet aangetoond dat het substantieel helpt”, zei Bruls. Vooralsnog blijven de huidige coronamaatregelen gelden, zoals de anderhalvemeter-maatregel en de verplichting thuis te blijven bij coronaklachten.

Verder zei Bruls dat de huidige regels extra aandacht nodig hebben. „Er gaat gewerkt worden aan een campagne en we kijken naar een regionale aanpak”, aldus de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Minister Ferd Grapperhaus na het overleg met Hubert Bruls. Foto Sem van der Wal/ANP

Viruswaanzin verliest kort geding over schappen coronamaatregelen

Actiegroep Viruswaanzin heeft het kort geding tegen de Nederlandse staat over het schrappen van de coronamaatregelen verloren. De vrijheidsbeperkende maatregelen zijn wetmatig en voldoende zorgvuldig tot stand gekomen, oordeelde de voorzieningenrechter in Den Haag vrijdag.

De rechter kwam tot dat oordeel omdat de overheid zich baseert op adviezen van de experts in het Outbreak Management Team. Vervolgens worden „diverse belangen gewogen” en keuzes gemaakt. Daarmee is niet iedereen het eens, merkt de rechtbank op. „Er is veel (populair-) wetenschappelijke discussie over aard, ernst en aanpak van het coronavirus. Dat betekent echter niet dat de door de staat gekozen aanpak evident onjuist is.”

Ook oordeelde de rechter dat de genomen maatregelen proportioneel zijn, omdat er „geregeld evaluatie” plaatsvindt. Dit heeft al aantoonbaar geleidt tot versoepelingen, schrijft de rechtbank. „Het is niet aan de rechter in een kort geding om een battle of experts te beslechten.”

Lees meer over Viruswaanzin-voorman Willem Engel: ‘Shit, ik ben politiek activist geworden’

Viruswaanzin eiste dat de noodverordeningen en coronamaatregelen, waaronder anderhalvemetermaatregel, zouden worden opgeheven. De actiegroep vindt de coronamaatregelen een inbreuk op de grondrechten van de mens. Het kort geding liep al sinds juni, maar liep vertraging op doordat Viruswaanzin tevergeefs de rechter wraakte. De organisatie vond de magistraat bevooroordeeld.

Jurist Jeroen Pols, een van de voormannen van Viruswaanzin, zegt dat het vonnis aantoont dat de beweging „alleen staat”. „Media hebben ons in de steek gelaten, onze volksvertegenwoordigers laten ons in de steek, de regering en nu ook de rechtspraak”, zei Pols volgens persbureau ANP. „Met dit vonnis verliest iedereen. Grondrechten worden ingeperkt zonder dat daarvoor de wettelijk voorgeschreven procedure gevolgd wordt. Het zijn niet voor niets grondrechten.”

Eerder verloor Viruswaanzin twee keer een kort geding tegen een demonstratieverbod van de gemeente Den Haag. Op 1 augustus staat een nieuw protest op het Malieveld gepland. De beweging zegt daarover in gesprek te zijn met de gemeente.

Voorman van Viruswaanzin Willem Engel wordt toegezongen bij de rechtbank in Den Haag, nadat daar eind juni het kort geding heeft gediend. Foto Remko de Waal/ANP

NOW 2.0 minder in trek dan de eerste ronde

Het UWV heeft tot woensdag 30.797 aanvragen ontvangen van bedrijven die om steun vragen om hun werknemers te kunnen blijven betalen. Het aantal aanvragen voor deze regeling, de tweede Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid of NOW 2.0, ligt daarmee lager dan bij de eerste ronde. Toen stond de teller na twee weken al op 97.000. De inschrijving voor NOW 2.0 opende op 6 juli.

De daling komt volgens de uitkeringsinstantie deels doordat de nood bij bedrijven minder hoog is dan aan het begin van de crisis. „Meer sectoren zijn open, en er is meer ruimte om te ondernemen.” Toch houdt het UWV er ook rekening mee dat bedrijven hun aanvraag uitstellen omdat ze nog tot 31 augustus de tijd hebben.

Lees ook: Banenverlies treft alle lagen van de arbeidsmarkt

Om in aanmerking te komen voor de NOW-regeling moeten werkgevers over een periode van vier maanden 20 procent omzetverlies lijden. Als ze dan hun personeel doorbetalen, krijgen ze een tegemoetkoming van maximaal 90 procent in de loonkosten. Hoe hoog die vergoeding precies is, hangt van de situatie af. Dat zou een van de redenen kunnen zijn dat de werkgevers nog even wachten met het indienen van een aanvraag, zegt het UWV. „Zo kunnen ze wellicht een betere inschatting maken van hun situatie. Dit vermindert de kans om achteraf geconfronteerd te worden met een terugvordering.”

Disney stelt grote filmreleases uit

De nieuwe Avatar- en Star Wars-films zijn een jaar uitgesteld en wanneer Mulan te zien zal zijn, is nog onduidelijk. Filmproducent Disney heeft de planning voor filmreleases aangepast vanwege het coronavirus, schrijft de BBC. Meer producenten hebben hun plannen moeten wijzigen nu het op veel plekken stil is in de bioscopen.

„Het is inmiddels wel duidelijk dat onze plannen voor het uitbrengen van films gedurende deze gezondheidscrisis nooit in steen gebeiteld zijn”, zei Disney tegen de BBC. De eerstvolgende grote release op de agenda was Mulan, half augustus. Zeker is dat de première dan niet doorgaat, maar een nieuwe datum is nog niet genoemd. Op korte termijn lijkt Disney weinig te verwachten, blijkt wel uit de planning voor twee andere grote films. De nieuwe Avatar verschijnt pas in december 2022. Ook de nieuwe Star Wars-film maakt een extra rondje rond de zon en staat nu voor december 2023 op de agenda.

Disney is niet de enige producent die grote releases uitstelt. Warner Bros. maakte eerder deze week bekend dat Christopher Nolan’s nieuwe film Tenet verder vooruit wordt geschoven vanwege het virus. Hetzelfde geldt voor A Quiet Place Part II van Paramount. Al met al is er al maanden geen nieuwe potentiële blockbuster in première gegaan. Dat betekent voor de bioscopen nog meer hoofdpijn dan ze al hadden. Zalen wereldwijd moeten het na een toch al uitzonderlijk moeilijke eerste helft van dit jaar ook bij een (gedeeltelijke) heropening stellen zonder grote publiekstrekkers.

Liu Yifei in de titelrol van Mulan. De film is tot niet nader bepaalde datum uitgesteld. Foto Disney Enterprises

RIVM past advies mondkapjes niet aan

Het RIVM ziet nog geen reden om het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte verplicht te stellen. Volgens een woordvoerder zijn er geen nieuwe inzichten, en dus geen hard bewijs dat het gebruik van mondkapjes coronabesmettingen voorkomt. „Mondkapjes zijn geen vervanging voor de anderhalvemetermaatregel”, aldus een woordvoerder.

Experts uit verschillende zorgdisciplines pleiten voor een mondkapjesplicht in de horeca en bij contactberoepen, onthulde Nieuwsuur donderdagavond. In een gezamenlijk brief roepen ze premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) op uiterlijk binnen drie dagen nieuwe coronamaatregelen te nemen. Alleen in dat geval kan een tweede golf van coronabesmettingen worden voorkomen, aldus de experts.

Het RIVM ziet echter geen reden het beleid aan te passen. Volgens het instituut is er aan de kennis over mondkapjes niets veranderd. Het RIVM vreest dat wanneer mensen een mondkapje gebruiken, ze zich vervolgens niet meer aan de andere coronamaatregelen zullen houden. „Mensen met klachten denken dan dat ze met een mondkapje op gewoon naar buiten kunnen gaan, terwijl nu in Nederland geldt: blijf thuis bij klachten”, aldus de RIVM-woordvoerder.

Lees ook: Roep om mondkapjesplicht zwelt aan

Nieuw onderzoek naar het effect van mondkapjes wordt volgens de woordvoerder continu geëvalueerd door het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert tijdens de coronacrisis. Het al dan niet verplichten van mondkapjes in de openbare ruimte is „een beslissing die in Den Haag moet worden genomen”, aldus de woordvoerder.

Volgens de woordvoerder heeft het RIVM „niet de indruk dat besmettingen veel op straat plaatsvinden”, maar eerder bij feestjes van jongeren thuis en familiebijeenkomsten. „Je moet je afvragen of mensen bij zulke gelegenheden een mondkapje gaan dragen.” Dinsdag bleek het aantal coronabesmettingen in een week tijd is verdubbeld in Nederland.

Voetgangers afgelopen donderdag op het Damrak in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Ster: ruim 25 procent minder inkomsten uit reclames op radio en tv door corona

De Ster heeft in de eerste helft van dit jaar ruim een kwart minder inkomsten binnengehaald uit reclames voor radio en tv dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat bevestigt de Hilversumse stichting, die reclametijd voor de publieke omroep verkoopt, vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS. De belangrijkste reden voor de terugloop is dat bedrijven minder investeerden in reclames vanwege de coronacrisis.

Hoewel 2020 met een aantal grote evenementen een goed jaar voor de Ster moest worden, haalde het bedrijf in de eerste zes maanden slechts 71,5 miljoen euro binnen. Vorig jaar bedroegen de inkomsten in dezelfde periode nog ruim 96 miljoen euro. Het afblazen van evenementen als het Eurovisie Songfestival, het EK voetbal en de Olympische Spelen is een tegenvaller voor het reclamebedrijf. Rond deze grote evenementen wordt vaak dure reclame ingepland.

De inkomsten van de Ster stromen via het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar de Nederlandse publieke omroep. Wat de dalende inkomsten van de reclamestichting concreet betekenen voor de NPO is nog niet bekend. Mogelijk verhaalt minister Arie Slob (Media, ChristenUnie) de tekorten uiteindelijk op de publieke omroep, wat op zijn beurt ten koste kan gaan van radio, televisie en online programma's.

Forse stijgingen aantal coronabesmettingen België en Frankrijk

 • Het aantal geregistreerde coronabesmettingen in België is in een week tijd bijna verdubbeld. Uit de meeste recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat tussen 14 en 20 juli gemiddeld 220,6 nieuwe besmettingen per dag werden gemeld. Dat is een toename van 89 procent in vergelijking met een week eerder, toen er dagelijks gemiddeld nog 115 besmettingen werden geregistreerd.

  De Belgische regering kondigde donderdag aan dat lokale autoriteiten het dragen van een mondkapje mogen verplichten op drukke locaties, zoals winkelstraten. Ook op onder meer markten en kermissen moeten mensen vanaf nu een mondmasker gebruiken.
 • In Frankrijk is het aantal registreerde coronabesmettingen voor de derde week op rij toegenomen.Voor het eerst in weken werden meer dan duizend nieuwe besmettingen vastgesteld in een etmaal, meldden de autoriteiten donderdagavond. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een week eerder.

  De stijging wordt toegeschreven aan het versoepelen van de coronamaatregelen. Ook bewaren mensen vaker onvoldoende afstand tot elkaar. De Franse gezondheidsautoriteiten waarschuwen voor het opnieuw oplaaien van het virus. „Bij de meest geringe symptomen is het meer dan ooit belangrijk om je te laten testen en in isolatie te gaan in afwachting van het resultaat”, aldus een vertegenwoordiger van de gezondheidsautoriteiten, meldt persbureau AFP.

 

Badgasten in het Zuid-Franse Argeles-sur-Mer. Foto Caroline Blumberg/EPA

Ruim vijftig arrestaties bij betogingen ambtswoning Netanyahu

Duizenden betogers hebben donderdagavond het aftreden van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu geëist bij zijn ambtswoning in Jeruzalem. De betoging was een reactie op een nieuw aangenomen wet die de regering in staat stelt besluiten te nemen tijdens de coronacrisis, zonder inmenging van het parlement. Israëlische media melden dat zeker 55 demonstranten zijn opgepakt, dat is het hoogste aantal sinds het begin van de anti-Netanyahu protesten een aantal weken geleden.

Naast de anti-regeringsbetogers, verzamelden zich later op de avond ook aanhangers van de premier in Jeruzalem. De politie probeerde de twee groepen uit elkaar te drijven. Daarbij werden barricades opgeworpen en waterkanonnen ingezet. Volgens de politie waren zo'n vierduizend demonstranten aanwezig.

Al sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus is er kritiek op de aanpak van de crisis door de Israëlische regering. Bij de eerste uitbraak ging het land bijna volledig op slot, ondanks het relatief lage aantal besmettingen, wat een grote klap was voor de economie. Nu een tweede uitbraak dreigt, vinden betogers dat het land niet goed is voorbereid.

Ook wordt het opstappen van Netanyahu geëist vanwege de corruptiezaken waarin hij is verwikkeld. De premier wordt verdacht van fraude, misbruik van vertrouwen en omkoping.

Lees ook wat onze correspondent eerder schreef over de coronauitbraak in Israël: Israël stevent stuurloos af op nieuwe coronagolf

Duizenden demonstranten verzamelden zich bij de ambtswoning van premier Netanyahu. Foto Ammar Awad/Reuters

Trump annuleert Republikeinse conventie in Florida

De Amerikaanse president Trump heeft de Republikeinse conventie geannuleerd die in augustus in Jacksonville in de staat Florida gehouden zou worden. Reden is de grote uitbraak van het coronavirus in de zuidelijke staat. Volgens Trump is het „niet het moment” om een grote openbare bijeenkomst te houden. „Niets is zo druk als een congres. Ik denk dat we met de annulering het goede voorbeeld geven”, zei Trump.

Tijdens de conventie in Florida zou Trump naar verwachting voorgedragen worden als presidentskandidaat voor de Republikeinse partij. Dat zal nu gebeuren tijdens een kleinere partijbijeenkomst in North Carolina. De conventie van de Democraten, die in Milwaukee in de staat Wisconsin zal plaatsvinden, gaat wel door. Hoewel Wisconsin minder zwaar getroffen is dan Florida, zullen bij die conventie naar verwachting driehonderd mensen aanwezig zijn, in plaats van de vooraf gehoopte 50.000.

In Florida zijn meer dan 390.000 besmettingen geteld en meer dan 5.600 doden door de gevolgen van het coronavirus geregistreerd. Daarmee is de staat een van de zwaarst getroffen staten in de VS. Het aantal besmettingen in de VS is de vier miljoen gepasseerd, volgens de laatste cijfers van de Johns Hopkins University. Vijftien dagen geleden waren dat er nog drie miljoen. Er zijn meer dan 140.000 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Lees ook: Trump: epidemie wordt nog erger

President Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Foto Evan Vucci/AP

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag:

 • Niet alle andere Nederlandse steden hebben positief gereageerd op het appel van burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb om een mondkapjesplicht in de openbare ruimte in te voeren. Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vindt het op korte termijn onverstandig een mondkapjesplicht te introduceren: „Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren."
 • In openbare gebouwen in België wordt het dragen van een mondkapje juist wel al verplicht. Ook op onder meer markten en kermissen en moeten mensen vanaf nu een mondmasker gebruiken. Lokale autoriteiten mogen het dragen van mondkapjes ook op andere drukke locaties, zoals in drukke winkelstraten, verplichten.
 • Het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had aangespannen tegen de Staat wordt aangehouden. De branchevereniging voor horecabedrijven wilde via de rechter versoepeling van het geldende coronabeleid in hun sector geregeld krijgen. Die heeft hen en de staat echter gemaand om opnieuw het gesprek aan te gaan over een concreet plan. „De druk ligt er nu bij ons allebei op.”
 • Met ingang van donderdagmiddag mogen winkels in het Wallengebied in de Amsterdamse binnenstad iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geen alcohol meer verkopen. Daarnaast wordt op de Kalverstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd en zet de hoofdstad meer handhavers in op drukke uitgaanspleinen. De hoofdstad herzag donderdag de coronaregels. Het huidige pakket is tot en met in elk geval 1 september van kracht.
 • Vijftien patiënten die aan Covid-19 lijden, liggen momenteel op een Nederlandse intensive care. Dat zijn er twee minder dan woensdag, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Door de toename van het aantal nieuwe besmettingen is het volgens het LCPS aannemelijk dat het aantal opnames in de komende twee weken zal stijgen.
Lees hier het vorige stuk terug: Alcoholverkoop op de Wallen aan banden gelegd