Laatste nieuws Covid-19

Burgemeester Utrecht begrijpt oproep mondkapjesplicht, ziet bezwaren

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op donderdag 23 juli de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van vrijdag 24 juli

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Niet alle andere Nederlandse steden hebben positief gereageerd op het appel van burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb om een mondkapjesplicht in de openbare ruimte in te voeren. Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vindt het op korte termijn onverstandig een mondkapjesplicht te introduceren: „Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren."
 • In openbare gebouwen in België wordt het dragen van een mondkapje juist wel al verplicht. Ook op onder meer markten en kermissen en moeten mensen vanaf nu een mondmasker gebruiken. Lokale autoriteiten mogen het dragen van mondkapjes ook op andere drukke locaties, zoals in drukke winkelstraten, verplichten.
 • Het kort geding dat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) had aangespannen tegen de Staat wordt aangehouden. De branchevereniging voor horecabedrijven wilde via de rechter versoepeling van het geldende coronabeleid in hun sector geregeld krijgen. Die heeft hen en de staat echter gemaand om opnieuw het gesprek aan te gaan over een concreet plan. „De druk ligt er nu bij ons allebei op.”
 • Met ingang van donderdagmiddag mogen winkels in het Wallengebied in de Amsterdamse binnenstad iedere donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag geen alcohol meer verkopen. Daarnaast wordt op de Kalverstraat eenrichtingsverkeer ingevoerd en zet de hoofdstad meer handhavers in op drukke uitgaanspleinen. De hoofdstad herzag donderdag de coronaregels. Het huidige pakket is tot en met in elk geval 1 september van kracht.
 • Vijftien patiënten die aan Covid-19 lijden, liggen momenteel op een Nederlandse intensive care. Dat zijn er twee minder dan woensdag, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Door de toename van het aantal nieuwe besmettingen is het volgens het LCPS aannemelijk dat het aantal opnames in de komende twee weken zal stijgen.

Burgemeester Utrecht begrijpt oproep mondkapjesplicht, maar ziet bezwaren

De waarnemend burgemeester van Utrecht Peter den Oudsten begrijpt de oproep van zijn Rotterdamse collega Ahmed Aboutaleb om mondkapjes in het openbaar verplicht te stellen. Maar hij ziet ook bezwaren. Den Oudsten vreest onder meer dat als het verplicht wordt om een mondkapje te dragen, mensen zich niet meer zullen houden aan andere maatregelen.

„We moeten alles doen wat helpt. Maar als je ervoor kiest mondkapjes verplicht te stellen, moet er ook voor gezorgd worden dat mensen afstand blijven houden en hun handen blijven wassen. Het is en, en, en”, zegt Den Oudsten donderdagavond. Hij zegt daarnaast dat het advies van het RIVM leidend moet zijn.

Lees ook: Roep om mondkapjesplicht zwelt aan

De Veiligheidsregio Utrecht heeft donderdag ook een video gepubliceerd waarin Den Oudsten zijn stadsgenoten oproept zich aan de regels te houden. In het filmpje zegt hij „op straat, in de winkels en in de horeca” veel mensen te zien die zich niet houden aan de anderhalvemeterafstandsregel. De waarnemend burgemeester (en voorzitter van de Veiligheidsregio) stelt dat „we ons dat niet kunnen veroorloven” en dat als het aantal besmettingen verder oploopt, een tweede coronagolf zich zal aandienen.

Woensdagavond vroeg de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in talkshow Op1 het kabinet om mondkapjes in de openbare ruimte verplicht te stellen. Hij sprak ook namens de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ook stelde Aboutaleb voor om quarantaine na een positieve coronatest verplicht te stellen, op straffe van een boete.

Drukke winkelstraten in Utrecht. Foto Dieuwertje Bravenboer

Eerste sterfgeval door Covid-19 in Oeganda, Zuid-Afrika sluit scholen

Een overzicht van het coronavirus-gerelateerde nieuws van over de grens.

 • In Oeganda heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdag voor het eerst een sterfgeval door Covid-19 gemeld. Het gaat om een 34-jarige vrouw die op 15 juli werd opgenomen in het ziekenhuis met een ernstige longontsteking. Na haar dood bleek ze besmet te zijn geweest met het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. De autoriteiten zijn momenteel bezig met contactonderzoek.

  In het Oost-Afrikaanse land zijn iets meer dan duizend besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Veruit de meeste mensen zijn inmiddels weer hersteld. Oeganda was een van de laatste landen in Afrika waar nog geen sterfgevallen door Covid-19 waren gemeld. Het is echter mogelijk dat al meer mensen aan de ziekte zijn overleden, maar dat de doodsoorzaak niet als zodanig is herkend.

 • In Zuid-Afrika grijpt het coronavirus nog steeds om zich heen. Op het moment zijn meer dan 400.000 Zuid-Afrikanen positief getest op het virus, maakte president Cyril Ramaphosa donderdag bekend. Daarom is besloten de openbare scholen vier weken te sluiten om te voorkomen dat de onderwijsinstellingen „brandhaarden van besmettingen” worden. In het land zijn bijna zesduizend sterfgevallen door Covid-19 gemeld.
 • In Bolivia zijn de verkiezingen opnieuw uitgesteld vanwege de coronapandemie. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie bekendgemaakt. De stembusgang die aanvankelijk op 3 mei zou plaatsvinden, werd eerder verplaatst naar begin september. De nieuwe datum is 18 oktober.

  Het uitstel is niet onverwacht. Een adviescommissie van het ministerie van Volksgezondheid raadde eerder al aan de verkiezingen uit te stellen tot het aantal actieve besmettingen is afgenomen. De afgelopen dagen werd het Zuid-Amerikaanse land opgeschrikt door de vondst van honderden lijken in de straten van hoofdstad La Paz. De autoriteiten gaan ervan uit dat 80 tot 90 procent van de overleden mensen is gestorven aan de gevolgen van Covid-19.

 • In Berlijn mogen vanaf vandaag BDSM-studio's en erotische massagesalons hun deuren weer openen. De gemeente had een totaalverbod op sekswerk afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit leidde tot ongenoegen onder sekswerkers die stelden dat zij niet allemaal over één kam konden worden geschoren omdat de kans op besmetting niet op alle sekswerkplekken even groot is.

  Zij spanden een rechtszaak aan en zijn donderdag in het gelijk gesteld. De rechters oordeelden dat BDSM-studio's (BDSM staat voor bondage, discipline, dominantie en submissie) en massagesalons wel open mogen omdat daar minder fysiek contact is tussen sekswerker en klant. De bordelen blijven wel gesloten omdat „geslachtsgemeenschap is geassocieerd met intensieve fysieke activiteit en regelmatig verhoogde ademhalingsfrequenties” waardoor de kans op besmetting groter is.

Een Oegandese vrouw draagt een mondkapje in de hoofdstad Kampala. Foto Badru Katumba/AFP

WHO-baas reageert woedend op aantijgingen Pompeo

De suggestie dat WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus is omgekocht door China, is volgens hemzelf „niet waar, onacceptabel en ongefundeerd”. De Ethiopiër reageerde donderdagmiddag in Genève op vermeende uitlatingen van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die laatste zou tijdens een besloten bijeenkomst in Londen hebben gezegd dat Tedros met politieke en financiële hulp van China het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie is geworden. Pompeo zou de WHO bovendien een politieke organisatie hebben genoemd.

The Guardian tekende eerder deze week op dat Pompeo in Londen heeft gezegd dat Tedros is 'gekocht' door China. „Op grond van stevige inlichtingen zeggen wij dat er een deal is gemaakt”, zou de minister hebben gezegd. Tijdens de bijeenkomst – bijgewoond door onder anderen twintig Britse parlementariërs – zei Pompeo volgens The Times bovendien dat Tedros en de WHO verantwoordelijk zijn voor de dood van Britten die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19.

De regering-Trump maakte eerder dit jaar bekend de banden met de WHO te verbreken. Omdat er een opzegtermijn van een jaar is, zijn de Verenigde Staten voorlopig nog wel lid van de organisatie. De WHO heeft volgens de VS te weinig gedaan om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en zou bovendien te veel op de hand van China zijn. Washington is momenteel de grootste geldschieter van de organisatie.

Tedros tijdens een persconferentie in Genève. Foto Fabrice Coffrini/Reuters

Stofzuigerfabrikant Dyson schrapt 900 banen

De Britse stofzuigerfabrikant Dyson schrapt wereldwijd negenhonderd banen vanwege de coronacrisis. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt. Het gaat om zeshonderd banen in het Verenigd Koninkrijk en driehonderd banen in andere landen. In totaal heeft Dyson 14.000 mensen in dienst, van wie zo'n vierduizend in het VK.

Volgens Dyson is het consumentengedrag door de coronacrisis „versneld veranderd” en moet het bedrijf veranderingen doorvoeren om goed op de nieuwe situatie te kunnen inspelen. Van de mensen die worden ontslagen, werken de meesten in de verkoop of klantenservice. Dyson heeft volgens persbureau Reuters geen overheidssteun aangevraagd om de coronacrisis het hoofd te bieden.

De stofzuigerfabrikant heeft de afgelopen maanden een beademingsmachine ontworpen, die uiteindelijk niet in gebruik genomen is. Het was niet de enige uitstap die Dyson maakte. In 2018 maakte het bedrijf van de excentrieke oprichter en miljardair James Dyson bekend elektrische auto's te gaan produceren. Het bedrijf maakt ook föhns, luchtreinigers en lampen.

Doutzen Kroes trekt aanpak coronacrisis door overheden en media in twijfel

Het Nederlandse topmodel Doutzen Kroes heeft op Instagram de rol van farmaceutische bedrijven, overheden en media in de bestrijding van de coronapandemie in twijfel getrokken. Het 35-jarige model vraagt zich openlijk af of deze partijen wel het beste met het volk voorhebben. Ze zegt onder meer niet te begrijpen waarom gezond eten niet méér wordt gepromoot als medicijn tegen Covid-19.

„Willen ze dat we gezond zijn? (...) Willen ze dat we verenigd of verdeeld zijn? Is het makkelijker om macht uit te oefenen over een door angst gedreven maatschappij? Hebben zij wel het beste met ons voor?” schrijft zij in een lange post. Kroes verduidelijkt dat ze het heeft over mediabedrijven, de farmaceutische industrie, „onze regeringen” en de „enorme bedrijven die hele andere belangen hebben dan wij en overal banden mee hebben”. Ze licht niet toe om welke bedrijven het gaat.

Ook zet Kroes vraagtekens bij het feit dat veel mediabedrijven in handen zijn van een klein aantal uitgeverijen, wat volgens haar zou kunnen betekenen dat er sprake is van „belangenverstrengeling”. Het model zegt dat ze de afgelopen maanden „urenlang” research heeft uitgevoerd om „antwoorden te vinden”. Zij roept haar 6,4 miljoen volgers op „vragen te stellen, het geld te volgen en de puntjes met elkaar te verbinden”.

Duizenden likes
Het bericht werd woensdagavond gepubliceerd en heeft in zo'n 23 uur tijd ruim 23.000 likes vergaard. Op de publicatie reageren meerdere bekendheden instemmend, zoals modellen Gisele Bündchen en Carolyn Murphy. Anderen reageren juist kritisch. Zo stelt mediacriticus Madelelijn van den Nieuwenhuizen dat Kroes niet zomaar wat vragen opwerpt, maar „serieuze insinuaties van overheidsmisbruik en manipulatie” opschrijft. Sommigen beschuldigen Kroes zelfs van het verspreiden van complottheorieën.

Half maart leidde een ander Instagram-bericht van Kroes over de coronapandemie ook tot opgetrokken wenkbrauwen. Terwijl het coronavirus zich over de wereld verspreidde en de intensive cares dreigden vol te raken, bedankte zij het virus op sociale media voor de veranderingen die het in de wereld zou kunnen brengen. Na een golf van kritiek verwijderde ze het bericht en bood ze haar excuses aan voor het bericht dat volgens haar als inspiratie had moeten dienen.

Het bericht dat Kroes woensdag publiceerde.

Dit bericht bekijken op Instagram

I have been quiet for a while, I have been trying to make sense of it all and I can’t! There are so many questions. And with questions it started for me. It could be that you’re reading this and thinking what questions, I don’t have any questions and what do you mean by making sense of it all! My questions are: Do they want us to be healthy? Why is boosting our immune systems with vitamins and food rich in nutrients not part as a measure against Covid? Do they want us to be united or divided? Is it easier to control a fearful driven society? Do they want the best for us? And with ‘they’ I’m talking about the media, the pharmaceutical industry, our governments and all the huge companies that have interests very different to ours it seems like and with ties in everything. There are 6 company’s that own (almost) all media isn’t that conflict of interest? And how do the systems work that we’re all in. Who is benefited? I have always asked questions I was born into a family that has never just followed..... In the past few months I have researched for hours and wondered how to share this with you. And here I am feeling an urge to share with you that It has been quite the journey searching for answers. Ask your own questions, follow the money and connect the dots! Think logic, follow your heart and instincts. In the end it’s a power we all have, it will unite us and we need to wake up in order for that to happen! Please keep asking questions ALWAYS! POWER TO THE PEOPLE 💫 #wakeup #askquestions

Een bericht gedeeld door Doutzen Kroes (@doutzen) op

Vijftien patiënten met Covid-19 op intensive care

Vijftien patiënten die aan Covid-19 lijden, liggen momenteel op een Nederlandse intensive care. Dat zijn er twee minder dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding donderdag. Het aantal mensen met Covid-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt, dat buiten de intensive care ligt, is met zes gestegen naar 91.

Volgens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers blijft het „aantal ziekenhuisopnames stabiel”. Door de toename van het aantal nieuwe besmettingen is het volgens hem aannemelijk dat het aantal opnames in de komende twee weken zal stijgen.

Emirates Airlines vergoedt ziekenhuiskosten Covid-19-patiënten

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft een bijzondere campagne gelanceerd om reizigers wereldwijd weer zo ver te krijgen het vliegtuig te nemen. Wie met Emirates vliegt en tijdens zijn of haar vakantie besmet raakt met het coronavirus, krijgt de behandeling tegen de longziekte door de maatschappij vergoed. Tot een maximumbedrag van 150.000 euro belooft Emirates garant te zullen staan.

Als een besmette reiziger in quarantaine moet, zijn de verblijfskosten tot 100 euro per dag de eerste twee weken ook voor rekening van Emirates. Mocht repatriëring mogelijk zijn, krijgen vakantiegangers van Emirates een ticket. Topman Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum: „Wij zijn trots voorop te lopen in het herstel van vertrouwen in internationale reizen.”

Emirates blijkt het aanbod samen met verzekeringsmultinational Allianz te doen. Uit de kleine lettertjes blijkt dat dat bedrijf ten alle tijden het laatste woord krijgt over een tijdens een reis opgelopen gezondheidsklacht, de eventuele behandeling daarvan en waar die dient te worden ondergaan. Medische behandeling of kosten die niet op initiatief van Allianz en Emirates gebeuren, worden niet vergoed. Wanneer een reiziger op eigen houtje een ziekenhuis, arts of eigen verzekeraar benadert of vooruit betaalt, vervalt het aanbod van Emirates.

Amsterdam legt alcoholverkoop op de Wallen aan banden

De gemeente Amsterdam heeft donderdag nieuwe maatregelen afgekondigd die de verspreiding van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt moeten indammen. De meest in het oog springende: winkels in het Wallengebied mogen vanaf deze week in het weekend geen alcohol verkopen. Dat blijft zo tot en met ten minste 1 september. Het verbod geldt niet voor horeca.

Het alcoholverbod gaat donderdagmiddag om 16.00 uur in en is tot en met zondag iedere dag tot aan middernacht van kracht. De ervaring leert volgens de gemeente dat in de winkel aangeschafte alcohol vaak op straat wordt genuttigd. Naarmate dat veel en vaak gebeurt, wordt er minder goed afstand tot elkaar gehouden en bovendien minder goed naar handhavers in het gebied geluisterd.

Op de Wallen en in andere drukke uitgaansgebieden in de stad – zoals het Rembrandt- en Leidseplein – worden daarnaast vooral in het weekend meer handhavers ingezet. De drukte is volgens de gemeente doordeweeks nog te overzien.

Een maatregel die ook alleen in het weekend van kracht zal zijn, is het verplichte eenrichtingsverkeer in de Kalverstraat. De winkelstraat is vanaf komend weekend uitsluitend nog vanaf de Dam toegankelijk. De ingangen bij de Heiligeweg en De Munt zullen worden afgesloten voor publiek.

De gemeente gaat tot slot via berichten op sociale media een weekendbezoek aan Amsterdam ontmoedigen en dagjesmensen en toeristen vragen de hoofdstad doordeweeks te bezoeken. Bezoekers die al in de stad zijn, worden langs dezelfde weg gewezen op de geldende regels en drukke plekken.

Toeristen in het centrum van Amsterdam. Foto Olaf Kraak/ANP

Koninklijke Horeca Nederland schort kort geding op, gaat weer in gesprek

De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft zijn kort geding tegen de overheid voorlopig opgeschort en gaat weer in gesprek. Dat bevestigt voorzitter Robèr Willemsen donderdag aan NRC. De horecabedrijven willen dat de coronaregels voor hun sector versoepeld worden en hoopten dat via de rechter af te dwingen. Nu wordt de zaak tot augustus aangehouden.

Volgens Willemsen heeft de rechter beide partijen gemaand weer met elkaar om tafel te gaan. Ze moeten het met elkaar gaan hebben over een concreet plan voor versoepelingen in de horeca. „De druk ligt er nu bij ons allebei op”, aldus Willemsen.

De horecabedrijven hebben het financieel zwaar omdat ze maandenlang dicht moesten blijven en nu minder gasten kunnen ontvangen dan normaal. „De horecabranche valt gewoon om”, zei de advocaat van KHN donderdag. De advocaat die de staat bracht in dat de anderhalve meter afstand „cruciaal” blijft, vooral nu het aantal besmettingen weer oploopt. Om die reden zit een versoepeling van de maatregelen er niet in, zei hij.

Willemsen benadrukt aan de telefoon dat zijn organisatie niet vraagt om versoepelingen van de algemene coronamaatregelen. KHN wil dat de regels consequenter worden toegepast. „Als je wel met negen man in een busje mag zitten, maar niet met elkaar aan tafel een biefstuk mag eten, is dat gek.”

Directeur Dirk Beljaarts en voorzitter Robèr Willemsen (rechts) van Koninklijke Horeca Nederland in de rechtbank, eerder donderdag. Foto Sem van der Wal/ANP

België stelt mondkapjes vaker verplicht

De Nationale Veiligheidsraad in België heeft donderdag nieuwe maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat melden Belgische media. In openbare gebouwen wordt het dragen van een mondkapje verplicht. Ook op onder meer markten en kermissen en moeten mensen vanaf nu een mondmasker gebruiken. Lokale autoriteiten mogen het dragen van mondkapjes ook op andere drukke locaties, zoals in drukke winkelstraten, verplichten.

Bij bioscopen en restaurants moeten bezoekers verplicht van tevoren diverse gegevens invullen, zodat bij eventuele besmettingen mensen sneller opgespoord kunnen worden. In horecagelegenheden moeten gasten hun mondkapje ophouden, alleen aan tafel mag het kapje worden verwijderd. Nachtwinkels moeten in plaats van om 01.00 uur 's nachts om 22.00 uur hun deuren sluiten.

Premier Sophie Wilmès zei tijdens een persconferentie bezorgd te zijn over het aantal nieuwe besmettingen in het land. Sinds vorige week ligt het reproductiegetal, dat weergeeft hoeveel mensen een coronapatiënt gemiddeld besmet, weer boven de 1.

De Belgische premier Sophie Wilmès bij de EU-top in Brussel eerder deze week. Foto Stepahnie Lecocq/AFP

Stijging natuurlijke doden roept vragen op in Zuid-Afrika, record aantal dagelijkse besmettingen Hongkong

 • Een opvallend snelle stijging van het aantal mensen dat een natuurlijke dood is gestorven in Zuid-Afrika, roept vragen op over het daadwerkelijke aantal coronagevallen in het land. De afgelopen weken viel het aantal mensen dat is overleden in het Afrikaanse land bijna 60 procent hoger uit dan in de maanden daarvoor. Dat blijkt uit gegevens van de onderzoeksorganisatie SAMRC, die de sterftecijfers in het land staaft. Volgens onderzoekers is het verschil tussen het aantal bevestigde coronabesmettingen en het aantal doden in het land te groot, ook omdat niet iedereen in het land wordt getest. Zuid-Afrika is het zwaarst getroffen land op het Afrikaanse continent met bijna 400.000 bevestigde besmettingen en ruim 5.900 doden.
 • Het aantal bevestigde besmettingen met het coronavirus is in Hongkong in een dag met 118 toegenomen. Dat betekent het hoogste aantal nieuwe besmettingen in een etmaal sinds de uitbraak van het virus, meldt persbureau Reuters donderdag. In bijna alle gevallen gaat het om binnenlandse besmettingen, waardoor in Hongkong gevreesd wordt voor veel meer besmettingen de aankomende dagen. Woensdag verlengden de Hongkongse autoriteiten de coronamaatregelen nog. Sinds de uitbraak van het virus eind januari zijn zo'n tweeduizend mensen in de speciale bestuurlijke regio van China besmet geraakt.
 • Op de Filippijnen is het aantal bevestigde besmettingen in een dag toegenomen met 2.200. Dat meldt het ministerie van Gezondheid volgens Reuters donderdag. Van 28 mensen is afgelopen etmaal bekend geworden dat zij zijn overleden aan het coronavirus. Bijna 75.000 inwoners van de archipel zijn besmet (geweest) met het virus. 1.871 mensen zijn aan de longziekte Covid-19 overleden.

Veiligheidsregio's niet voor snelle invoering mondkapjesplicht

Niet alle andere Nederlandse steden hebben positief gereageerd op het appel van burgemeesters Femke Halsema en Ahmed Aboutaleb om een mondkapjesplicht in de openbare ruimte in te voeren. Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vindt het op korte termijn onverstandig een mondkapjesplicht te introduceren, zei hij op NPO Radio 1. „Vanuit de uitvoerbaarheid zeg ik: dit gaat chaos opleveren."

„De kern van ons beleid is afstand houden. Dat voorkomt besmettingen. Met een mondkapje op, loop je het risico dat de anderhalve meter afstand niet meer wordt nageleefd”, zei Bruls in het radioprogramma Spraakmakers . „Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar dit is niet iets wat breed wordt gedeeld in burgemeestersland”, zei Bruls voorts over de suggestie van zijn collega's in Amsterdam en Rotterdam.

De Haagse burgemeester Jan van Zanen staat wel open voor een mondkapjesplicht, mits die effectief is. „Ik snap de oproep van collega's Aboutaleb en Halsema om maatregelen. We zien het ontstaan van kleine brandhaardjes. In een dichtbevolkte stad en regio als de onze is het risico van besmetting sowieso groot. Tel daar de minder actieve naleving van coronamaatregelen - bewust maar vooral onbewust - door mensen bij op. Er is echt iets nodig, maar dat moet wel helpen. Advies van het RIVM en één landelijk kader lijken me wel behulpzaam.”

Hubert Bruls eerder deze maand. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Minder goederen overgeslagen in haven Rotterdam door coronacrisis

In de haven van Rotterdam zijn de eerste zes maanden van dit jaar aanzienlijk minder goederen binnengekomen en uitgevoerd dan vorig jaar. De totale overslag bedroeg 218,9 miljoen ton, 9,1 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2019. Oorzaak van de daling is de economische achteruitgang door de coronacrisis, liet het Havenbedrijf Rotterdam donderdag weten. Toch was de schade minder groot dan werd gevreesd.

Vooral kolen, ijzererts, schroot en minerale olieproducten werden minder vaak via schepen de haven in en uit vervoerd. De overslag van deze goederen, waar vanwege de gedaalde industriële productie minder vraag naar was, kromp tussen de 22 en de 34 procent. Er werden ook minder containers overgeslagen, maar die afname bleef beperkt tot 3,3 procent. Tegelijk nam de overslag van biomassa en vloeibaar aardgas juist toe - in die eerste categorie was er sprake van een verdubbeling.

Het Havenbedrijf merkt wel op dat de krimp in het tweede kwartaal „minder ongunstig uitpakte dan aanvankelijk werd verwacht”. Met welke afname in de overslag men eerst rekening hield, zegt het bedrijf er niet bij. Hoewel er minder te doen was, had het Havenbedrijf in het eerste halfjaar een lichte omzetstijging. De winst daalde met circa 5 procent naar 128,4 miljoen euro.

Foto Pieter Stam de Jonge/ANP Het Chinese zwareladingschip de Zhen Hua arriveert eind april met twee kranen in de Rotterdamse haven.

Californië gaat New York voorbij in totaal aantal coronabesmettingen

Californië heeft het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen op één dag geregistreerd, waarmee de staat nu meer besmettingen in totaal heeft dan de staat New York. Californië registreerde woensdag 12.807 bevestigde gevallen, zo maakte gouverneur Gavin Newsom bekend, melden internationale persbureaus.

Het nieuwe cijfer brengt het totaal op 413.576 besmettingen sinds de pandemie begon. Het bevolkingsaantal van Californië is echter twee keer zo groot als dat van de staat New York. Daarnaast zijn er in New York nog altijd meer doden gevallen als gevolg van het coronavirus en is de infectiegraad in New York hoger dan in Californië.

Het aantal besmettingen in de hele VS blijft hard stijgen. Volgens de Johns Hopkins University zijn er donderdag 1.195 doden als gevolg van Covid-19 geregistreerd en meer dan 71.695 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het was de tweede dag op rij dat in de VS meer dan 1.000 coronadoden vielen binnen 24 uur. In totaal zijn er in de VS bijna vier miljoen besmettingen van het virus bevestigd, terwijl ten minste 143.190 mensen aan het virus zijn overleden.

Aantal besmettingen Sint Maarten stijgt, België buigt zich over nieuwe coronaregels

 • Het aantal coronabesmettingen op Sint Maarten is woensdagavond (lokale tijd) gestegen naar zes. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Richard Panneflek, meldt persbureau ANP. Eerder op woensdag werden twee nieuwe besmettingen gemeld, wat het totale aantal toen op drie bracht. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger, omdat niet iedereen is getest. De besmette personen zouden eilandbewoners zijn en geen toeristen. Sinds 1 juli is de Sint Maartense grens voor reizigers uit Europa weer open. Het eiland, dat onderdeel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, wordt zwaar getroffen door de coronapandemie omdat onder andere de toeristische sector zo goed als stil ligt. Het IMF voorspelt een economische krimp van 25 procent. Ondertussen is Sint Maarten grotendeels op zichzelf aangewezen. Nederland bood het eiland rentevrije leningen aan, maar alleen als daar vergaande hervormingen tegenover zouden staan. Sint Maarten sloeg het aanbod, net als Curaçao en Aruba, af.
 • Lees ook: Sint Maarten kijkt ineens jaloers naar Saint-Martin
 • Papoea-Nieuw-Guinea heeft bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een oproep gedaan voor noodhulp, omdat het land bang is dat het coronavirus door de bevolking op grote schaal wordt overgedragen. Papoea-Nieuw-Guinea is een van de armste landen in de regio en heeft een groot gebrek aan medische voorzieningen. Het land vraagt de WHO daarom om teams te sturen die noodhulp kunnen leveren. In eerste instantie voor een periode van een maand, mogelijk kan dat verlengd worden. Het aantal bevestigde besmettingen in het land is de afgelopen dagen snel gestegen. Momenteel staat het aantal op 30, terwijl er zondag nog 11 besmettingen werden geteld. Vooral bij zorgmedewerkers is de ziekte vastgesteld.
 • De Nationale Veiligheidsraad van België buigt zich deze donderdagochtend over maatregelen tegen de snelle opleving van het virus. Premier Sophie Wilmès neemt later op de dag een besluit over de eventuele aanscherping van de coronamaatregelen. Het aantal besmettingen in België blijft stijgen en geplande versoepelingen van maatregelen gaan mogelijk niet door. Van 13 tot en met 19 juli waren er gemiddeld 193 nieuwe besmettingen per dag, een stijging van 91 procent tegenover de week daarvoor. Toen waren er gemiddeld honderd nieuwe besmettingen per dag. Dat heeft Sciensano, de Belgische evenknie van het RIVM donderdag bekendgemaakt. Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers.

Aboutaleb en Halsema willen verplichte mondkapjes in de openbare ruimte

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vraagt het kabinet om mondkapjes overal in de openbare ruimte verplicht te stellen. Burgemeester Aboutaleb deed de oproep woensdagavond mede namens de Amsterdamse burgemeester Halsema tijdens televisieprogramma Nieuwsuur.

Naast het uitbreiden van de mondkapjesvoorschriften vragen de burgemeesters om quarantaine na een positieve coronatest te verplichten, op straffe van een boete. Volgens Aboutaleb hebben gemeenten te weinig dwangmiddelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

„Het meest maak ik mij zorgen over het feit dat de belangrijkste maatregel, die waar we het meest van verwachten, de anderhalve meter, sleets is geworden. Voor heel veel mensen heeft die geen betekenis meer en dat betekent dat we ons moeten beraden op what's next,” aldus Aboutaleb in Nieuwsuur.

Het aantal coronabesmettingen neemt weer toe in verschillende Nederlandse steden. Meestal vinden nieuwe besmettingen plaats in het gezin, in de familie of op het werk. De Rotterdamse burgervader zegt zich om die reden ook zorgen te maken over het aanstaande Offerfeest, vanaf volgende week donderdag. „Dat is traditiegetrouw het feest waar heel veel mensen bij elkaar komen. Voor je het weet zitten in een huiskamer twintig, dertig mensen”, zei Aboutaleb in de uitzending. „Mijn oproep aan die mensen: vier het feest binnen één huishouden. Nodig geen mensen uit, ga niet bij mensen op bezoek, dat is levensgevaarlijk.”

Correctie (23 juli 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat burgemeester Aboutaleb de uitspraak ook namens Den Haag en Utrecht deed. Dit klopt niet. Dat is hierboven aangepast.

Gouverneur Florida: scholen op vrijwillige basis weer open

Gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida wil dat scholen er heropenen op basis van vrijwilligheid. Ouders krijgen de optie hun kinderen naar school te sturen of thuis te houden. Schoolbesturen mogen bepalen of er wordt lesgegeven in de klas of op afstand. Dat heeft DeSantis woensdag gezegd, meldt AP.

Volgens DeSantis, een Republikein, is het van belang dat scholen weer opengaan in Florida, een van de zwaarst getroffen staten bij de pandemie van het coronavirus in de VS. Aanhoudende sluiting van scholen leidt volgens hem tot depressie, isolatie en hogere aantallen schoolverlaters, zei hij tijdens een toespraak op televisie.

Een vakbond van leraren in Florida heeft een proces aangespannen tegen de voorgenomen heropening van scholen in de staat. De organisatie beschouwt een hervatting van lessen in de klas als „roekeloos en onveilig". DeSantis erkende de zorgen over heropening, maar zei dat „we ons ook moeten afvragen hoe veilig het is om scholen dicht te houden”.

Florida, een epicentrum van de pandemie in de VS, meldde woensdag 9.785 nieuwe gevallen van Covid-19. Het dodental in de staat is opgelopen tot bijna 5.500.

Brazilië meldt recordaantal van bijna 68.000 nieuwe gevallen Covid-19

In Brazilië is een recordaantal van 67.860 nieuwe bekende gevallen van Covid-19 in 24 uur vastgesteld. Dat heeft het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag verklaard, melden internationale persbureaus.

Het vorige record, van 54.771 gevallen binnen één etmaal, dateerde van 19 juni. De nieuwe piek volgt op een gedeeltelijke heropening van bedrijven in sommige regio's. Ook in delen van het land waar de verspreiding van het coronavirus onder controle was gebracht, nemen nieuwe besmettingen toe.

In totaal zijn in Brazilië 2,2 miljoen gevallen van Covid-19 vastgesteld, het op één na hoogste aantal ter wereld, na de Verenigde Staten. Meer dan 82.700 mensen zijn in het grootste land van Latijns-Amerika aan de ziekte overleden. Woensdag liep het aantal sterfgevallen op met 1.284. Het gemiddelde aantal sterfgevallen per dag, gemeten over een week, ligt in Brazilië al meer dan een maand boven de duizend.

Volgens wetenschappers liggen officiële cijfers van de Braziliaanse overheid lager dan de werkelijke statistieken, omdat er niet op massale schaal wordt getest. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde vrijdag dat de pandemie in Brazilië een plateau had bereikt, en riep de Braziliaanse regering op „de kans aan te grijpen om de ziekte terug te dringen".

Een van de patiënten is president Jair Bolsonaro. Hij maakte woensdag bekend dat hij voor de derde maal in twee weken positief is getest op het virus. Hij werkt door in quarantaine.

Forenzen dragen dinsdag mondkapjes bij een bushalte in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Foto Eraldo Peres / AP

Welkom in een nieuw blog

Hier houdt NRC het belangrijkste nieuws bij over de coronapandemie. Dit waren de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag:

 • Het kabinet gaat de coronamaatregelen vooralsnog niet opnieuw aanscherpen, maar roept Nederlanders wel met klem op zich aan de coronaregels te blijven houden. „Het virus is nog steeds onder ons”, zei minister Ferd Grapperhaus woensdagavond tijdens een ingelast persmoment.
 • De Verenigde Staten hebben een overeenkomst gesloten met farmaceut Pfizer voor de aankoop van honderd miljoen vaccins tegen het coronavirus. Als de gezondheidsautoriteiten het middel goedkeuren, nemen de VS de doses af. Er is bovendien een optie voor nog eens vijfhonderd miljoen extra doses.
 • De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over de toename van het aantal besmettingen met Covid-19 in het zuiden en oosten van Europa. In meerdere landen in de regio stijgt het aantal nieuw geregistreerde besmettingen deze week met tientallen en soms honderden per dag.
 • De Amerikaanse president Donald Trump adviseerde inwoners van de VS tijdens zijn eerste speciale persconferentie over corona sinds eind april een mondkapje te dragen als ze niet genoeg afstand van anderen kunnen houden.
[/up] Lees hier het coronablog van woensdag terug.