Circa 1.500 boeren demonstreren bij RIVM, deze keer in gemoedelijke sfeer

Stikstofbeleid

Protesterende boeren in de Bilt
Protesterende boeren in de Bilt Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zo’n 1.500 boeren demonstreerden woensdagmiddag tegen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in De Bilt tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Daarbij werd op sommige plekken de anderhalvemeterregel niet nageleefd. Desondanks is de Veiligheidsregio Utrecht tevreden over het verloop van het protest.

„Het protest is gemoedelijk en ordentelijk verlopen”, laten de autoriteiten weten. De Veiligheidsregio meldde eerder op de middag op Twitter dat de demonstratie tijdelijk zou worden stilgelegd, en pas door zou gaan als iedereen gepaste afstand van elkaar zou houden. Er werdopgeroepen om meer afstand te bewaren.

De actie werd georganiseerd door Farmers Defence Force. De Biltse Rading – de weg die Utrecht, De Bilt en Bilthoven met elkaar verbindt – werd afgesloten. Sommige boeren hadden aanhangers met balen hooi bij zich, anderen hadden speelgoedtrekkers op hun dak bevestigd of droegen protestborden. (NRC)