China lanceert zijn eerste raket naar Mars

Ruimtevaart De Chinese Tianwen-1 komt naar verwachting in februari volgend jaar aan op de rode planeet en gaat daar op zoek naar water en ijs.
De Long March-5 raket met de Tianwen-1 Marssonde stijgt op van het Wenchang Space Launch Center in de zuidelijke Hainan provincie van China.
De Long March-5 raket met de Tianwen-1 Marssonde stijgt op van het Wenchang Space Launch Center in de zuidelijke Hainan provincie van China. Foto Guo Cheng/Xinhua/AP

China heeft donderdag voor het eerst een onbemande raket gelanceerd die op Mars moet gaan landen. De lancering is succesvol verlopen en naar verwachting komt de Tianwen-1 (Hemelse vragen) in februari volgend jaar aan op de rode planeet. Daar gaat een marsrover zo’n 90 dagen op onderzoek uit en gesteentemonsters nemen.

De Tianwen-1 bestaat uit een satelliet, een lander en een rover. Die laatste twee moeten landen in de krater Utopia Planitia. Daar gaat het karretje op zoek naar tekenen van water, ijs en misschien wel leven. De satelliet moet intussen de atmosfeer van de planeet onderzoeken.

Bekijk ook deze fotoserie: Vijftig jaar (mislukte) landingen op Mars

China heeft grote ruimtevaartambities: eind 2018 stuurde het land al een raket naar de achterkant van de maan en over ongeveer tien jaar hoopt China ruimtevaarders naar de maan te sturen. Met de lancering is China toegetreden tot een groeiende club ruimtevarende landen. Alleen de VS, de Sovjet-Unie en India stuurden eerder met succes een raket naar Mars, net als samenwerkende Europese landen. Als de landing goed gaat, zal China het eerste land zijn waarbij de eerste poging tot het landen van een voertuig op Mars succesvol verloopt.

Lees ook: Het wordt druk op de route naar Mars

Reistijd

Deze maand zijn veel lanceringen naar Mars gepland. De Verenigde Arabische Emiraten (VEA) lanceerden maandag ook hun eerste Marssonde, de eerste Arabische ruimtemissie naar een andere planeet. Ook deze satelliet Al-Amal (Hoop) moet in februari aankomen. Volgende week staat nog de Amerikaanse Mars-2020 missie gepland. Een Europees-Russische lancering die gepland stond voor dit jaar werd eerder met twee jaar uitgesteld vanwege vertragingen en de coronapandemie.

Reden dat er nu zoveel lanceringen plaatsvinden is dat de aarde en Mars op dit moment gunstig van elkaar staan, waardoor de reistijd het kortst is. Dit komt eens in de 26 maanden voor. Een eerdere poging van China in 2011 om een Marssonde de ruimte in te sturen mislukte. De Yinghuo-1-sonde werd gelanceerd door een Russische raket die niet uit een baan rond de aarde wist te ontsnappen.