Autofabrikant

Vierde kwartaalwinst Tesla op rij, rijp voor S&P 500

Tesla heeft in het tweede kwartaal opnieuw winst geboekt. Het is het vierde trimester op rij waarin de Amerikaanse producent van elektrische auto’s zwarte cijfers schrijft. Dat betekent dat het bedrijf, sinds kort de autofabrikant met ’s werelds hoogste beurswaarde, opgenomen kan worden in de S&P 500-beursindex.

De omzet van Tesla kwam uit op 6 miljard dollar, 5 procent minder dan een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 104 miljoen dollar. Een jaar eerder werd nog 408 miljoen dollar verlies geleden.

In het voorbije kwartaal moest Tesla een deel van zijn fabrieken tijdelijk stilleggen door coronamaatregelen. Kostenverlagingen door bezuinigingen en operationele verbeteringen zorgden toch voor winst, aldus het bedrijf.

Tesla zag de afgelopen drie maanden zijn kas met 535 miljoen dollar groeien tot 8,6 miljard dollar. Dat geld gaat Tesla onder meer gebruiken voor een nieuwe Amerikaanse fabriek, de productiefaciliteit in aanbouw bij Berlijn en uitbreiding van de fabriek in Shanghai.

Mede met de productie van de kleinere SUV Model Y mikt het bedrijf er op dit jaar meer dan 500.000 voertuigen af te leveren. Volgend jaar wil Tesla beginnen met de levering van een elektrische vrachtwagen, de Tesla Semi. (ANP/Bloomberg)