Twitter pakt QAnon-beweging aan, duizenden accounts verwijderd

Complottheorieën Aanhangers van de QAnon-beweging geloven dat een Amerikaanse elite president Trump probeert dwars te zitten.
Een Donald Trump-supporter met een vlag van de QAnon-beweging.
Een Donald Trump-supporter met een vlag van de QAnon-beweging. Foto Getty Images/Scott Olson

Twitter heeft duizenden accounts van de samenzweringsbeweging QAnon verwijderd, en er zullen nog tienduizenden volgen. Dat maakte het techbedrijf dinsdag bekend. Tot nu toe zijn zeker zevenduizend accounts weggehaald, naar verwachting loopt dit aantal op tot zo’n 150.000. Links naar aan QAnon gerelateerde websites worden ook geblokkeerd.

Volgens Twitter verspreidden aanhangers van de QAnon-beweging de afgelopen weken steeds meer berichten die aanzetten tot geweld. Aanhangers van deze groepering geloven dat een elite complotten smeedt tegen president Trump. De beweging zou ook politieke tegenstanders van de Amerikaanse president lastigvallen op sociale media. Twitter zegt hard te willen optreden tegen gedrag dat ook offline schadelijke gevolgen zou kunnen hebben.

De QAnon-beweging ontstond in 2017 toen een anoniem persoon onder de naam ‘Q’ op het beruchte internetforum 8chan beweerde geheime informatie in handen te hebben waaruit zou blijken dat een Amerikaanse elite het gemunt heeft op de Amerikaanse president. Naast op Twitter verspreiden aanhangers hun ideeën ook op platforms zoals Facebook, YouTube en TikTok.

Kinderhandel

Naast aan Trump gerelateerde complottheorieën beschuldigen QAnon-aanhangers veel Amerikaanse bekendheden van kindermisbruik. Zo stelt de beweging dat de politie in dit kader onderzoek doet naar televisiepresentatoren Ellen DeGeneres en Oprah Winfrey, en acteur Tom Hanks.

Ook suggereerde de beweging eerder deze maand dat de Amerikaanse meubelgigant Wayfair aan kinderhandel zou doen, omdat de kastjes die het bedrijf verkoopt verdacht duur zouden zijn en bovendien meisjesnamen hebben. Dit zou erop wijzen dat er meisjes verstopt zitten in de kastjes.

Lees meer over het internetforum 8chan
Twitter avatar TwitterSafety Twitter Safety We’ve been clear that we will take strong enforcement action on behavior that has the potential to lead to offline harm. In line with this approach, this week we are taking further action on so-called ‘QAnon’ activity across the service.