Sociale media

Complottheorie QAnon door Twitter geweerd

Twitter heeft duizenden accounts van de Amerikaanse complotdenkersbeweging ‘QAnon’ verwijderd, en er zullen nog tienduizenden volgen. Dat maakte het techbedrijf dinsdag bekend. Tot nu toe zijn zeker zevenduizend accounts weggehaald, naar verwachting loopt dit aantal op tot circa 150.000. Links naar aan QAnon gerelateerde websites worden ook geblokkeerd. Volgens Twitter verspreidden aanhangers van de QAnon-beweging de afgelopen weken steeds meer berichten die aanzetten tot geweld. Aanhangers van deze groepering geloven dat een elite complotten smeedt tegen president Trump. De beweging zou ook politieke tegenstanders van de Amerikaanse president lastigvallen op sociale media. Twitter zegt hard te willen optreden tegen gedrag dat niet alleen online, maar „ook offline in potentie schade kan veroorzaken”. (NRC)