Prijsopdrijving

Economen Rabobank kritisch over belastingvrije schenking voor aankoop woning

Het aantal ouders dat de kinderen een forse belastingvrije schenking doet voor de koop van een woning is afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Rabobank-economen zien de regeling het liefst verdwijnen. „Het drijft de huizenprijzen op”, bericht woensdag het AD. Sinds 2017 mogen ouders ruim een ton belastingvrij schenken als daarmee een woning wordt gekocht of afgelost. Van die regeling wordt veel gebruik gemaakt. In 2016, toen het maximum nog 50.000 euro was, werden zo’n 9.000 schenkingen gedaan. Exacte cijfers over het huidige aantal schenkingen heeft de fiscus nog niet, maar er wordt uitgegaan van een stijging tot ongeveer 20.000 giften per jaar. Het was na de kredietcrisis (2008) prettig om mensen te helpen wier woning ‘onder water’ stond; bij verkoop resteerde een schuld. „Maar de regeling zorgt er nu voor dat starters op de woningmarkt niet alleen concurrentie hebben van starters met een betere baan, ook van starters met een goede baan die een schenking van hun ouders krijgen. Zij kunnen veel meer bieden, wat de prijs van huizen opdrijft”, zegt econoom Nic Vrieselaar van RaboResearch. (ANP)