Pete Hoekstra’s lange tenen

Woordhoek

Hoe goed spreekt Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur alhier, Nederlands? En hoeveel kennis van de Nederlandse taal en cultuur hebben zijn vrouw en enkele medewerkers van de Amerikaanse ambassade?

Sinds een week is het antwoord op die vragen te vinden op het YouTube-kanaal Learn Dutch van Bart de Pau. In drie korte filmpjes interviewt De Pau niet alleen Hoekstra en diens vrouw, maar ook vier ambassademedewerkers. De ambassade nam zelf contact op met De Pau; net als ik zijn sommige medewerkers liefhebber van diens YouTube-kanaal. De Pau stelt frisse, open vragen, die tot veel gelach leiden, maar ondanks alle hilariteit leer je van alles, ook over degenen die hij interviewt.

Zo wist ik niet dat Pete Hoekstra, geboren in Groningen, de eerste drie jaar van zijn leven doorbracht in het Friese dorpje Idskenhuizen. Daar kwam ik achter doordat De Pau de geïnterviewden laat raden welke bestemming er wordt bereikt in het beroemde kinderliedje ‘Berend Botje ging uit varen’. Waar voer Berend Botje naartoe? Het goede antwoord is „Amerika, Amerika”, maar geopperd worden onder meer de hemel, een bar en Indonesië. Hoekstra roept „Idskenhuizen!”, want daar woonden zijn ouders.

Na Friesland vertrok het gezin Hoekstra naar de stad Holland in Michigan. Ook Diane, Hoekstra’s echtgenote, woonde daar. Haar Nederlandse lievelingswoord is gezellig, mede doordat haar schoonmoeder dit vaak zei. Bovendien blijkt er in Holland in Michigan een winkel te zijn die ‘Gezellig’ heet en kun je er bordjes met dat opschrift kopen. Op zich onbeduidende weetjes, maar dergelijke details zetten de toon en die is in de drie filmpjes (nummer drie verschijnt aanstaande zondag) vrolijk en allergemoedelijkst.

Dit in tegenstelling tot sommige commentaren onder de video’s. Pete Hoekstra is een omstreden ambassadeur. Hij is een uiterst conservatieve Republikein, tegen het homohuwelijk en tegen abortus. Hij heeft zich onsterfelijk belachelijk gemaakt door deze uitspraak, gedaan in 2015: „De islamitische beweging is nu tot een punt gekomen dat Europa in chaos verkeert. Chaos in Nederland, er worden auto’s verbrand, er worden politici verbrand... en ja, er zijn no-gozones in Nederland.”

Onder de video’s leidt dit tot woordspelige commentaren als: „There are Berend Botjes being burned in the Netherlands...” En: „Pete Hoekstra you are crazy (…) because the Netherlands do not have no gay zones.” Soms krijgt Hoekstra bijval („The ambassador seems nice as long as you leave out the politics”), maar bovengenoemde lariekoek wordt steeds aangesneden.

In dit verband is het aardig dat Hoekstra, als antwoord op de vraag of hij een Nederlands spreekwoord kent, begint over lange tenen. „Lange tenen means the Dutch are very sensitive people”, geeft hij als toelichting. „They are very easily offended.” Vanzelfsprekend komt ook dít hem op commentaar te staan. „Yes (...) we do have lange tenen when it comes to such atrocious lies and then calling the reporter who calls you out on your bull shit ‘fake news’.”

Nog iets dat ik uit deze video’s leerde: er zijn twee plaatsjes in Nederland die Amerika heten. America-met-een-c in Limburg en Amerika-met-een-k in Drenthe. En aan het begin van de negentiende eeuw hadden de Verenigde Staten een president die Nederlands sprak: Maarten (‘Martin’) Van Buren. Hij was geboren in Kinderhook, New York, maar Nederlands was zijn moedertaal.

schrijft elke week over taal. Twitter: @ewoudsanders.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.