Onderzoek

Rijksrecherche onderzoekt 1.300 dossiers politie Horst

De Rijksrecherche onderzoekt circa 1.300 dossiers van de politie in Horst (Limburg) omdat agenten mogelijk hebben gesjoemeld bij het opstellen ervan. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving in De Limburger. Als blijkt dat er gerommeld is met de dossiers, kan dat gevolgen hebben voor de strafzaken waar ze betrekking op hebben.

Het onderzoek komt voort uit een schandaal rond negen politieagenten van het basisteam Horst/Peel en Maas. Vijf van hen werden ontslagen, zo bleek vorige maand, omdat ze zich volgens de politie schuldig hebben gemaakt aan „ernstig plichtsverzuim”. Ze zouden misbruik van hun bevoegdheden hebben gemaakt. Zo pleegden de agenten naar verluidt huiszoekingen zonder de vereiste papieren en vervalsten ze processen-verbaal. Alle dossiers waarbij de agenten tussen 2015 en 2019 betrokken waren, worden onderzocht. Justitie laat dinsdag weten dat tot nu toe in vijftien dossiers „vragen gerezen zijn omtrent het handelen” van de agenten. Bij drie dossiers hebben de agenten mogelijk een strafbaar feit gepleegd. (NRC)