1.500 boeren protesteren in De Bilt, 1,5 meter niet nageleefd

Boerenprotest Boeren hebben zich woensdagmiddag verzameld in de Bilt om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Niet iedereen houdt zich aan de anderhalve meter afstand.
De boeren verzamelen zich op de Biltse Rading.
De boeren verzamelen zich op de Biltse Rading. Foto Sem van der Wal/ANP

Zo’n 1.500 boeren verzamelden woensdagmiddag in De Bilt om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Daarbij werd op bepaalde plekken de anderhalvemeterregel niet nageleefd. Desondanks is de Veiligheidsregio Utrecht tevreden over het verloop van het protest.

„Het protest is gemoedelijk en ordentelijk verlopen”, laten de autoriteiten weten. De Veiligheidsregio meldde eerder op de middag op Twitter dat de demonstratie tijdelijk zou worden stilgelegd, en pas door zou gaan als iedereen gepaste afstand van elkaar zou houden. Daar is volgens NRC-journalist Jos Verlaan echter „geen sprake” van geweest. Wel werden aanwezigen opgeroepen om meer afstand te bewaren.

De actie werd georganiseerd door Farmers Defence Force. De Biltse Rading - de weg die Utrecht, De Bilt en Bilthoven met elkaar verbindt - werd afgesloten omdat honderden personenauto’s op de weg stonden. Sommige boeren hadden aanhangers met balen hooi bij zich, anderen hadden speelgoedtrekkers op hun dak bevestigd of droegen protestborden.

Vijf arrestaties

Burgemeester Sjoerd Potters (VVD) van De Bilt zei tegen persbureau ANP dat de protestlocatie alleen bedoeld was voor boeren die demonstreren. Maximaal tweeduizend boeren zouden worden toegelaten. Volgens de politie zijn tot dusver vijf mensen aangehouden in De Bilt voor „verstoring van het boerenprotest”. Zij zouden geen deel hebben uitgemaakt van de demonstratie.

Meerdere Kamerleden waren uitgenodigd om de actie bij te wonen, maar alleen Roelof Bisschop van de SGP was aanwezig. De politicus maakte van de gelegenheid gebruik om Farmers Defence Force aan te spreken op de „respectloze” wijze waarop boeren zich hebben geuit over minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie). In een besloten Facebookgroep waren er namelijk dreigende teksten over Schouten geplaatst. Wel liet Bisschop weten dat hij het ook spijtig vindt dat de minister niet samen met de agrarische sector tot nieuw stikstofbeleid is gekomen.

Het ministerie van Landbouw wil dat boeren hun koeien eiwitarm voedsel gaan geven zodat het vee via de mest minder stikstof uitstoot. Daarmee hoopt het ministerie de stikstofuitstoot in het algemeen te reduceren. Volgens de boeren zijn de nieuwe voedselvoorschriften schadelijk voor de dieren.

Het protest was bewust georganiseerd in de buurt van het kantoor van het RIVM. Daar zijn de boeren echter „aan het verkeerde adres”, zegt RIVM woensdag in een verklaring. Het instituut bepaalt namelijk het niet welke maatregelen worden genomen om de stikstofuitstoot terug te dringen, maar brengt het alleen de hoeveelheid stikstof die in Nederland circuleert in kaart. Ook is het instituut niet verantwoordelijk voor het verlenen van de vergunningen die gerelateerd zijn aan stikstofuitstoot.

De actievoerders reden in de ochtend al naar De Bilt. Op verschillende snelwegen reden zij erg langzaam. Enkelen werden op de A28 bij Zwolle staande gehouden en bekeurd, meldt de politie Overijssel, omdat ze dermate langzaam reden dat de verkeersveiligheid in het geding kwam. Op de A7 van Groningen naar Heerenveen veroorzaakte een langzaam rijdende stoet boeren een korte file.

Lees ook: Blokkeren of praten, dat is de kwestie

Geen landbouwvoertuigen

De Veiligheidsregio Utrecht verbood de boeren dinsdag met hun landbouwvoertuigen naar De Bilt af te reizen, omdat de organisator Farmers Defence Force niet kon zeggen hoeveel demonstranten zouden meedoen aan het protest.

In de buurt van het RIVM-gebouw hebben in de nacht van dinsdag op woensdag twee branden gewoed. Of die branden iets te maken hebben met de boerenprotesten, is volgens de politie nog niet duidelijk. Een van de branden zou zijn veroorzaakt doordat een kar met daarop een tekst vlam vatte, die speciaal voor het boerenprotest langs de weg in de buurt van het RIVM was neergezet. Naar de oorzaak van de branden, waarbij niemand gewond raakte, wordt onderzoek verricht.