Fauna

Zuid-Holland laat circa dertig ‘verwilderde’ damherten in Hoeksche Waard afschieten

De provincie Zuid-Holland laat een groep van zo’n dertig damherten in de gemeente Hoeksche Waard afschieten. De „verwilderde” dieren zorgen volgens Gedeputeerde Staten in de omgeving van Numansdorp en Strijen voor gevaarlijke verkeerssituaties en schade aan gewassen. Dat blijkt uit een brief die gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (CDA) maandag aan de Provinciale Staten van Zuid-Holland stuurde. Er zijn al meerdere aanrijdingen tussen auto’s en damherten geweest, waarbij tot dusver geen automobilisten gewond zijn geraakt. Het afschieten is volgens de provincie ook nodig om te voorkomen dat de populatie damherten verder groeit. Het doodschieten van de dieren zal zo snel mogelijk worden gedaan, uiterlijk binnen vijf jaar. Dit zal volgens de provincie „op een zorgvuldige wijze uitgevoerd worden”. (NRC)